fredag, mars 30

Al Gore och Ung Företagsamhet

Idag kom Al Gore på besök till statsministern. Som vanligt ett mail med undertonen, blockera inte entrén och hissarna när han kommer. Det gjorde vi inte heller utan njöt istället av solen på den Rosenbads tak. Fantastisk utsikt över centrala delar av Stockholm.

Al Gore tvingade upp oss bleka politiska tjänstemän i den vackra vårsolen. Den gröna tråden från Al Gore till kvällens evenemang var klar. Jag fick inför 700 gymnasieungdomar, engagerade i Ung Företagsamhet dela ut det stora miljöpriset. Miljö och företagande, förutsättningen för framtiden var mitt korta budskap innan jag läste upp juryns motivering. Enligt medföljande dotter gjorde jag iallafall inte bort mig. Hon hade följt med, inte för att titta på pappa som delade ut pris, utan för att få träffa Rix morgonzoo, Titti och Roger som skuklle varit kvällens värdar. Roger sjuk och ersattes med en annan för mig lika känd förmåga.

Ibland känner jag mig som en gök. I brist på eget bo (partiaktiviteter) stjäl man någon annans bo (möte) för att berätta om den politik jag tror på.

torsdag, mars 29

Sjukhusläkarna

Sjukhusläkarförening är en del av Läkarförbundet. Totalt är 18 000 specialistläkare anslutna, jag en av dem. Idag samlades föreningens fullmäktige för ett två dagarsmöte i Stockholm. Jag hade den stora äran att hålla ett anförande under titeln "en överläkares första stapplande steg på Rosenbad". Spännande och utmanande att stå inför sina kollegor och med centerloggan på Powerpoint bilderna beskriva Regeringen, dess politik och ambitioner.

Att vara eller inta vara

distriktsordförande är en fråga som debatteras i länspressen. Här är en ledare som publicerats i Hälsingetidningarna. Jag tänker på lördagens stämma lägga min energi på att beskriva den unika maktposition som Centerpartiet i Gävleborg har idag. Vi är med och styr i sju av länets tio kommuner och har på det nationella planet starkt inflytande via Björn Mårtensson i Sveriges Kommuner och landsting, via Sven Bergström på allt som händer inom infrastrukturområdet och via mig på allt som händer inom socialområdet. Läget kan inte vara bättre.

onsdag, mars 28

Ifrågasatt ordförande

Inför lördagens distriktsstämma ifrågasätts jag som ordförande av tre äldre herrar från Norra Hälsingland. Sådan är politiken. Den som är vald till ett uppdrag innehar uppdraget under en period, sen är det upp till väljare eller ombud och besluta om förtroendet finns för en ny period.

Man använder det bedrägeri som CUF i Gävle utsattes för och som uppdagades i höstas som argument. Jag och Erik Holmestig var revisorer i CUF kretsen och upptäckte som revisorer inte att bedrägeriet pågick. Både jag och Erik har svarat att vi inte ser hur vi hade kunnat agera på annat sätt än vad vi gjorde. En kassör som styrelsen litade på lovade att göra bokslutet så fort han kom hem från utlandet. Styrelsen accpeterade tacksamt hans förslag och vi gjorde som revisorer bedömningen att bokslut och revision i en liten förening med ringa verksamhet kunde vänta.

Distriktsstyrelsen hade frågan uppe för drygt en månad sedan. Vi beslöt då att be två av våra mest erfarna ekonomer att gå igenom det som hänt. Framförallt utifrån att se hur vi kan förhindra att det händer igen men också då en gång för alla svara på frågan om jag och Erik Holmestig kunde ha gjort annorlunda. Deras rapport kommer att finnas klar inför stämman så att alla frågetecken kan rätas ut.

Många frågar mig vad som ligger bakom det hätska angreppet från norr. Varför vill de tre komma åt Dig? Jag har ingen anledning att kommentera det vidare. Jag utgår ifrån att de har mycket goda skäl.

tisdag, mars 27

Samordning

I Aftonbladet fanns en artikel under helgen som berörde jobbet att vara samordnare. Av artikeln framgår att det finns ett missnöje med de unga tjänstemännens makt på samordningskansliet. Som medelålders tjänstman kan man då känna sig nöjd.

De riksdagsmän som är missnöjda är nog de beroende på att de har ännu inte fattat vilka möjligheter som nu finns att påverka den nationella politiken. Från att ha haft ett regeringskansli helt styrt av socialdemokraterna har de nu ett som styrs av Alliansen.

Däremot så påverkar man inte genom att göra utspel, skriva reservationer och interpellationer utan genom att aktivt delta i att tillsammans med oss politiska tjänstemän forma politiken.

Samordning

I Aftonbladet fanns en artikel under helgen som berörde jobbet att vara samordnare. Av artikeln framgår att det finns ett missnöje med de unga tjänstemännens makt på samordningskansliet. Som medelålders tjänstman kan man då känna sig nöjd.

De riksdagsmän som är missnöjda är nog de beroende på att de har ännu inte fattat vilka möjligheter som nu finns att påverka den nationella politiken. Från att ha haft ett regeringskansli helt styrt av socialdemokraterna har de nu ett som styrs av Alliansen.

Däremot så påverkar man inte genom att göra utspel, skriva reservationer och interpellationer utan genom att aktivt delta i att tillsammans med oss politiska tjänstemän forma politiken.

måndag, mars 26

Persson

Jag undrar bara vad tänker Göran Persson ikväll. Efter att han nu för fjärde gången blivit avklädd. Så tydligt det blev när Fichtelius la samman alla hans elaka uttalanden om kollegor. Hur måste inte hans omgivning ha lidit under alla dessa år.

Jag tror Persson ångrar att han inte valde Erlanders modell. Först skriva tillrättalagda memoarer, sen efter sin död genom dagböcker avslöja sanningen. Tacksam är jag att han inte tänkte så långt.

LO, TCO och Svenskt Näringsliv

Jag var idag med om en spännande morgonaktivitet. LO distriktet i Gävleborg under Rolf Wiberg och Svenskt Näringsliv med regionchef Lars Beckman har rivit murarna och tillsammans med TCO i Gävleborg startat en intressant diskussion. Vad kan vi tillsammans göra för att minska ungdomsarbetslösheten i Gävleborg. Den är nämligen landets högsta.

Idag var jag som länsordförande för Centerpartiet inbjuden tillsammans med mina kollegor. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna dök tyvärr inte upp men vi andra hade en prestiglös och mycket bra diskussion.

Det handlar om två saker. För det första att få skolan att öka samarbetet med näringslivet och att dessutom att höja kvaliteten. De som drabbas av en dålig skola är arbetarklassens barn. Det visar undersökninge efter undersökning. För det andra handlar det om attityder. Vi har i länet en stor grupp ungdomar som lever i andra generationens utanförskap. Föräldrarna har större delen av sitt vuxna liv levt på bidrag och ungdomarna känner ingen annan verklighet.

lördag, mars 24

Amnestys årsmöte

Idag var jag inbjuden för att Amnesty Gävle Dalas årsmöte stå till svars för regeringens politik. Utmaningen bestod i att Amnesty inte ville ha besked på regeringens politik inom socialdepartementets domäner, där jag har viss kunskap och visst inflytande. De ville ha besked om vapenexport, flyktingpolitik, sexualbrottslagstiftning och skolpolitik.

Roligt att få läsa in sig på nya områden för att kunna stå till svars. På torsdag ska jag tala för specialistsläkarföreningens fullmäktige möte. Där blir det idel kända frågor, sjukvård, sjukvård, sjukvård. Fredagens framträdande kanske roligast. Jag ska dela ut ett pris på en galamiddag för 700 ungdomar. Fått löfte om att säga en mening förrutom motiveringen så då gäller det att förbereda sig.

fredag, mars 23

Heja Persson

Jag förstår inte all kritik som riktas mot "Ordförande Persson". Det är en suverän dokumentation som kommer att vara viktig i all historieskrivning för tiden runt millennieskiftet. Kritik iform av att det är mycket dålig journalistik och att inte de påhoppade får yttra sig bottnar i att man inte ser programmen för vad de är - Göran Perssons egen dagbok.

Tage Erlander skrev sina memoarer i fem delar. De var oerhört tillrättalagda och publicerades då han fortfarande var i livet. Först efter hans död har dagböckerna publicerats vilket ger en helt annan bild av statsministern.

Göran Persson väljer att publicera sin dagbok i en annan form och omedelbart efter sin avgång från den aktiva politiken.

Det är mycket frikostigt gjort av honom. Han förlorar mycket på att hans memoarer som kommer ihöst inte kommer att sälja lika bra och framförallt att han framstår så tydligt som den narcissistiske buffel han är. Hans eftermäle hade säkert tjänat om han skrivit istället för att prata dagbok och om de hade publicerats först 2031. Den vinst som Persson gjort med sitt upplägg är att han under många år hade full koll på en av Sveriges tyngsta politiska reportrar.

torsdag, mars 22

Tung dag

Vissa dagar tar bränslet nästan slut. Tidiga morgontåget från Gävle, läser förrutom SvD och Dagens Industri de delar av Ansvarskommitténs slutbetänkande som behandlar hälso och sjukvård en gång till. In på Rosenbad. Känns fortfarande speciellt att gå in genom porten. Inga möten under hela dagen utan läsning, läsning, telefon och åter läsning. Lunch med kollega i matsalen på Rosenbad. Inser när jag springande lämnar huset klockan 17 10 att jag inte varit ute sen i morse. Tåget och läsning av diverse förslag till regeringsbeslut inom socialområdet och dessutom ett bakgrundsmaterial om vapenexport som jag fått av en kollega. Vapenexport är inte min starka sida men då jag på lördag ska tala på Amnestys årsmöte är det bäst att vara påläst. I Skutskär tar plötsligt energin slut. Fantastiskt att då 30 minuter senare sitta på Digna, pålitligt sto på Fältrittklubben, för en av veckans höjdpunkter nämligen ridlektionen. Alla utredningar, betänkande, lagrådsremisser, promemorior är under 50 minuter helt bortblåsta ur skallen. Det är bara jag och Digna, koncentrationen ligger på att gallopera in i övriga ekipage. Efter 50 minuter, blöt av svett men de mentala batterierna är åter laddade - otroligt.

Bekräftar så tydligt att människorkroppen är gjord för ansträning inte för att 12 timmar i sträck läsa och tänka.

Fritt val i äldreomsorgen

Nu har statsrådet Maria Larsson presenterat hur regeringen tänker sig att ge de gamla makten över hemtjänst och särskilda boenden - Fritt val reformen. Det känns alltid lite speciellt när regeringen fattar beslut om något där jag varit med på ett litet litet hörn. Inte minst när det är något så bra som just Fritt val reformen.

För mig är Fritt val just vad federalism, eller köksbordsdemokrati handlar om. Det som kan bestämmas vid köksbordet ska bestämmas där och inte i ett kommunalt sammanträdesrum.

Däremot tror jag inte att frågan kommer att vara blockskiljande särskilt länge. Socialdemokraterna i riksdagen är just nu emot det som allting annat. Klokare är socialdemokraterna i Umeå som redan ligger i startgroparna för Fritt val i äldreomsorgen.

Ingen väljare kommer att rösta på det parti som säger att de vill ta makten tillbaka från folket och ge den tillbaka till politiker.

onsdag, mars 21

Ny äktenskapslag

Idag lämnades utredningsförslaget om könsneutral äktenskapslagstiftning. Två vuxna människor som älskar varandra ska kunna gifta sig. Att det ska vara så kontroversiellt. Vad ger mig rätt att säga att den ena kärleken ska värderas på ett annat sätt än den andra.

Då skulle vi också kunna slippa användningen av ordet "partner" som beteckning på legalt förhållande mellan två människor av samma kön.

Min fru är partner. Hon är delägare i en revisionsbyrå. Jag är partners partner de gånger jag får följa med på evenemang där partners får ta med sina respektive. Det hette väl förr medföljande maka men när det nu finns några kvinnliga delägare så tituleras jag partners partner.

Så mycket enklare om äktenskap får handla om kärlek och partner handla om ekonomiska förbindelser.

måndag, mars 19

Liberalism vs konservatism

Nya dimensioner i svensk politik är alltid spännande. Kvällens debatt mellan Sahlin och Renfeldt visat tydligt att miljö kontra betong har spelat ut sin roll i svensk politik. Höger - vänsterskalan ställdes tidigt mot skalan centrum - periferi för att sen ställas mot miljö - betong. I de flesta partier som haft makt såväl kommunalt som nationellt (dvs ej fp, kd, v och mp) finns dimensionen riksparti mot kommunparti.

Den dimension som får allt tydligare genomslag men som få pratar om är modernism kontra traditionalism eller om man så vill liberalistm kontra konservatism. Dimensionen finns tydligt inom moderaterna, kristdemokraterna, centern och socialdemokraterna. Folkpartiet är upptagna med sin batongliberal kontra socialliberal diskussion. I Miljöpartiet finns spänningen fortfarande mellan verklighet och vision (realister mot fundamentalister). Vänsterpartiet kommunisterna kämpar med diskussionen om man ska vara kommunist eller inte och hinner därför inte med annan diskussion.

Hos oss andra gör sig liberalism - konservatism dimensionen sig ständigt påmind. I grunden hur starkt samhället ska stödja den enskilda individen rätt att själv välja gentemot majoritetens rätt att besluta om vad som är acceptabelt.

Hos socialdemokrater rör sig diskussionen om homosexuellas rätt och synen på arbetskraftinvandring. Tydligare kan det inte bli än att tänka Sahlin - Persson. Hos Kd handlar det om synen på abort, jämställdheten och ensamstående kvinnors möjlighet till insemination (Livetsord riksdagsmannen Oskarsson - partiledare Hägglund). Hos moderaterna finns dimensionen till viss i striden mellan nya och gamla moderater. Hos Centerpartiet om fri invandring, synen på kollektivavtal, homosexuellas rättigheter och jakten på småvilt men också diskussionen om Stureplanscentern kontra den traditionella landsbygdscentern.

Dimensionen är kanske inte ny men just nu rätt spännande. Den kommer säkert att påverka svensk politik en hel del.

Sätt munkavle på Federley!

Förra veckans diskussion kring Centerpartiet utgick till viss del från den stackars partisekreteraren i Folkpartiet. Föranlett av en opinionsundersökning som visade att Fp förlorat många väljare till Centerpartiet av "någon" skickades ut att angripa Centern för nyliberalism. För att hitta ammunition hade den socialliberale folkpartistiske partisekreteraren letat upp debattinlägg från framförallt Fredrik Federley, CUF:s ordförande. Ungdomsförbundets radikala ståndpunkter kunde leda till att partiet ändrade uppfattning som till syvende och sidst kunde hota Alliansregeringen. Långsökt kan tyckas, men vad gör inte en med batongliberalerna numera lojal Ullenhag.

Det som förvånade mig var en åsikt jag fick höra på ett möte i partisammanhang. "Hade vi satt munkavle på den där Federley hade vi sluppit den här debatten!!!".

När jag (och för övrigt även den som fällde kommentaren) själva gick med i CUF var ungdomsförbundet för ett förstatligande av den svenska läkemedelsindustrin. Fälldin och Centerpartiet tyckte säkert inte att det var särskilt lustigt att socialismen krupit så nära fadershuset, men det var inte tal om att sätta någon munkavle.

I sekter ägnar man sig åt att definiera ut varandra. I politiska partier med politisk livskraft gläds man åt en spänstig intern debatt.

Därför roligt att som distriktsordförande i Centerrörelsen Gävleborg se den diskussion som nu förs mellan Magnus Andersson, kandidat till att bli CUF:s ordförande och distriktets vice ordförande Karin Ånöstam.

Tuffa förhandlingar

De tuffaste förhandlingarna är inte på statsrådsberedningen utan hemma. Dagens förhandling rörde månadslön för 15 åring. Jag klarade alla argument utom det sista. "Om Du visste hur många gånger jag på grund av Dig varit tvungen att försvara vad Ditt parti har sagt så borde Du förstå att jag måste få mer betalt, av Dig eller egentligen av Ditt dumma parti".

Förhandlingarna ajournerades. Hon har en poäng.

fredag, mars 16

Nuders plan

Jag läser i tidningen Fokus att Pär Nuder liksom Stickan har en plan. Den går ut på att inte gå till val på att höja a kassan. Heller inte gå till val på att ta bort det förhatliga jobbavdraget som gör det mer lönsamt att arbeta.

Planen är alltså att gå till val på att inte ändra alla de förslag från alliansregeringen som man nu så högljutt kritiserar. Varför då inte vara lite ärligare i demagogin och faktiskt redan nu upplysa väljarna om det.

torsdag, mars 15

Konfrontationsbenägen Duracellkanin

Jg tyckte det var en rätt lustig benämning på vår Näringsminister även om den definitivt inte stämmer med den bild jag själv har.

Med tanke på alla berömmande ord jag får höra om vår partiledare i alla möjliga sammanhang kan det vara nyttigt med att någon för fram en motbild. Ingen av oss mår bra av för mycket goda ord.

onsdag, mars 14

Det gläder mig

Att Kambodja att två tyskar blivit dömda för pedofili.

Kul i riksdagen

Det kan vara rätt roande att läsa riksdagsprotokoll. Igår var det interpellationsdebatt. Berit Andnor ( s ) hade frågat statsministern varför han inte svarade på de interpellationer som ställdes till honom utan lätt andra ministrar svara. Efter att statsministern gett sitt svar klämde Andnor till med följande:

Jag tyckte att det var ett mycket märkligt svar. Det var en lätt raljerande, ifrågasättande ton som statsministern använde sig av. Det tyckte jag var märkligt, eftersom jag har utgått ifrån att vi alla, riksdagsledamöter i denna kammare och statsråd, ville slå vakt om den arena för aktuell politisk debatt som riksdagen utgör och att det självfallet också måste finnas ett uppriktigt intresse även från regeringens sida av att riksdagens ledamöter fullt ut kan utföra det uppdrag som vi har.

Vilket gav Fredrik Reinfelt möjlighet att svara:

Det ställdes 61 interpellationer till Göran Persson under mandatperioden 1998–2002. Han besvarade noll.
Det ställdes 62 interpellationer till Göran Persson under tiden 2002–2006. Han besvarade sex.
Med det sättet att resonera, Berit Andnor, har jag nu alltså täckt en tredjedel av min kvot för hela mandatperioden, om det är det korrekta synsättet.


Dessutom kunde han berätta att det svar han givit var unde dagens debatt som alltså var raljerande och med en ifrågasättande ton var ordagrant det svar som Per Nuder givit något år tidigare.

Här är länken. Anförande 66.

tisdag, mars 13

Trafikolyckan

här känner jag också. "Folkpartiet är som en trafikolycka, man vet att man kommer att bli ledsen men kan inte låta bli att titta".

Östra Småland

Det är roligt att få berätta om Alliansregeringens äldrepolitik. Här är en länk till Östra Småland.

måndag, mars 12

Uti Kalmare stad

Hade jag en härlig dag. Åka hemifrån strax efter 05 00 för att med morgonflyget landa i Kalmar strax före nio. Bilfärd till Vireserum. Besök på konstahallen. Träff med partikamrater och presskonferens. Tillbaka till Kalmar för att träffa Alliansgruppen i Kalmar kommuns omsorgsnämnd. Mycket bra diskussion om Alliansregeringens äldrepolitik som avslutas med presskonferens. Slutligen en träff med landstingsgrupp om kommunala socialpolitiker från Centerpartiet. Hemma strax efter tio på kvällen.

Vilken härlig dag! Känns riktigt meningsfullt att inte bara få vara med och göra politik i Stockholm utan även känna att budskapet faktisk bär.

Ullenhag försöker flytta fram sina positioner

Att folkpartiet kommer att byta partiledare är de flesta på det klara med. Frågan är bara vem som ska efterträda Lejonborg. Erik Ullenhag tycker det är dags att starta sin kampanj. Problemet är bara att det inte är lätt för en partisekreterare i ett regeringsparti att synas. Angripa den egna partiledningen, vilket Ullenhag gjort många gånger förr, är inte att tänka på.

Ullenhag står egentligen för en helt annan inriktning än den Björklund/Persson/Lejonborg gör. Han är socialliberal av den gamla goda stammen. Inte hårda tag, tydliga krav folkpartist utan faktiskt motsatsen. Det man från partiledningen raljerat med som snällismen.

Han väljer då att hacka på Centerpartiet. Att det blir så krystat beror på att Ullenhag politiskt ligger mycket nära de sakståndpunkter som Centerpartiet står för. Han måste alltså beskylla Centerpartiet för något annat och har då kommit på den lysande idén att skylla Centerpartiet för de åsikter som dess ungdomsförbund. Lysande Ullenhag!

Problemet är bara att bumerangen varit rätt häftig under dagen. Kommentarerna från människor utanför politiken är "Vad f-n håller folkpartiet på med". Politiska kommentatorer är något mer balanserade i sin kritik. Läste just P J Anders Linder i Svenska Dagbladet.

Med en viss insyn i regeringens inre liv kan jag lugnt konstatera att särskilt många farsoter som skulle kunna hota Alliansregeringen liv eller hälsa har jag svårt att spåra. För den som letar med elektronmikroskop kanske något litet virus kan återfinnas. En sak är dock helt säker, inte ens med högsta förstoring kan bokstaven c återfinnas på kapseln, möjligen kan några andra bokstavskombination återfinnas.

Bättre lycka nästa gång får jag önska den gode Ullenhag. Han skulle säkert bli en god folkpartiledare även om min favorit kandidat är Peter Örn. Nackdelen är väl att vi då skulle få två partier i regeringen med samma socialliberala profil. Därför får väl partitaktikern i mig hoppas att någon av batongliberalerna Johan Persson eller Jan Björklund åter uppstår i de folkpartistiska partiledarkandidaternas skara.

fredag, mars 9

PRO på hugget

I Arbetarbladet läste jag i morse att PRO är på hugget. Nu ska regeringens politik bekämpas. Huvudbudskapet var att det är orättvist att alla som jobbar får jobbavdraget dvs lägre skatt men inte pensionärerna. Enligt PRO borde också pensionärer få jobbavdrag. Suck...

PRO vill inte förstå den allvarliga situation befinner sig i. Mer än en miljon människor i arbetsför ålder är utanför arbetsmarknade och försörjs med olika former av bidrag. Regeringen huvuduppgift är att under den här mandatperioden få tillbaka hundratusentals i arbete. Lyckas inte det är vi alla förlorare, även PRO:s medlemmar.

En av vägarna är att det måste löna sig mer att arbeta än att leva på bidrag. Jobbavdraget är ett bra sätt. Istället för att försämra för bidragsmottagare väljer man att förbättra för de som arbetar. Svårare än så är det inte.

torsdag, mars 8

Internationella kvinnodagen

Ett sätt att uppmärksamma internationella kvinnodagen är att se vad som händer inom forskningen. Läser om en ny möjlighet att via DNA spåra våldtäktsmän även då inte sperma hittas vid undersökningen. Ytterligare 90 våldtäktsmän per år i Storbritannien kommer att få sona sitt brott. Viktigt och inte heller ett litet bidrag i att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Spännande diskussion under dagen kring hur nedläggningen av integrationsverket kommer att kunna leda till ett effektivare arbete med att placera flyktingar i kommunerna. Självklart är det lättare för länsstyrelserna som har daglig kontakt med kommunerna att ordna placeringar än för en central myndighet som integrationsverket.

onsdag, mars 7

Hofors

Luciano Astudillo, riksdagsledamot från Skåne ( s ) förståss!!! har ställt en fråga i riksdagen hur det kan komma sig att statsrådet Billström skickat ett brev till Skånemoderaterna där Billström avsäger sig uppdragen hemma i Skåne och låtit Regeringskansliet betala papper, kuvert och PORTO!!!! En del socialdemokratiska riksdagsmän verkar ha svårt att hitta sin roll som oppositionspolitiker. För den som fått höra hur socialdemokraterna missbrukade regeringskansliets resurser under 12 år är det förvånande att Astudillo vågar klaga på ett frimärke. Vore jag honom skulle jag se till att det var rent framför den egna dörren innan det klagas på grannens löv på trappen.

Fastnade i hissen på partihögkvaretet i Gamla Stan under en timme. Vi fyra hade det trevligt och diskuterade om hur partiets nya organisation och stadga ska se ut. Många kreativa tankar föds när man stängs in i en hiss. Kanske något man skulle prova oftare.

Besök i Hofors på kretsårsmöte under kvällen. Stark och trogen centerskara i en av landets rödaste kommuner. Från Hofors Centerparti efterlyses fler offensiva centerpartister som kan skryta om vad regerinen behövs.

Avslutade kvällen med att hemma ge Crash course till en 15 åring om efterkrigshistoria med tyngdvikt på Berlinblockad, Ungern 56, Kubakris, Berlinmur, Breznev doktrin, Watergateskandal, kuppen mot Gorbatjov...........

Inte en dag en annan lik.

tisdag, mars 6

Heby

Kvällens kommunkretsårsmöte var Heby. Började tråkigt med kraftiga tågförseningar i Stockholm på grund av att en stackars människa valt att sluta sitt liv genom att hoppa framför ett tåg. Dämpad stämning på Centralen, inte många som klagade. Stor skillnad mot höstens kaos då orsaken var att någon glömt slå på strömmen för att hålla växlarna varma i det första Snö kaoset.

Våla Missionskyrka var platsen och många deltagare. Det är roligt att möta den stolthet som finns i Centerrörelsen kring allt vi åstadkommer just nu.

måndag, mars 5

Hudiksvall

Veckan då alla kommunkretsar som börjar på H ska besökas. Ikväll var det Hudiksvalls centerkrets. Närmare 100 deltagare och bra debatt. Klockan 22 00 påbörjades med gott mot kvällens sista diskussion om skogspolitiken. Tur att alla fått en god middag då äventyret började. Som vanligt ett stort sug efter att få höra vad som händer på regeringskansliet.

lördag, mars 3

CUF kassören

Igår häktades CUF kassören i sin frånvaro. Han är misstänkt för att ha stulit 250 000 ur CUF kassan och dessutom internetbedrägerier i stor omfattning. Jag tycker synd om honom. Han har försatt sig i en bedrövlig situation. Hoppas att han förstår sitt eget bästa och snabbt kommer hem från Filippinerna för att göra rätt för sig. Det vore bäst både för honom och hans familj.

I kölvattnet av häktningen kommer också diskussionen om varför det kunde hända. Svaret är tyvärr att det varken var första eller sista gången något sådant hönder i föreningslivet. Inte minst ungdomsorganisationer har problemet då unga människor i rollen som föreningskassörer får kontakt med stora belopp. Hyresgästföreningar brukar också vara drabbade. Självklart måste man fundera igenom vad som kan göras för att minska risken.

I Arbetarbladet finns en artikel om att det råder internkritik mot det inträffade. Det är en nyhet även för mig. Vi har inget fått veta säger några centerpartister. Omedelbart efter att bedrägeriet i slutet av augusti blev känt så informerades alla ledande Centerpartister av CUF ordföranden Mia Leander och av mig. Ärendet överlämnades sen till polisen. Kritiken kan förståss också handla om varför ingen misstänkte något tidigare och varför inte jag som revisor i kretsen upptäckte bedrägeriet långt tidigare.

Svaret är att ingen av oss kunde i vår vildaste fantasi misstänka att kassören var en förslagen bedragare. När han påmindes om att göra bokslutet så var svaret alltid att han skulle fixa det så fort han kom hem till Sverige. Ett svar som var rimligt. Verksamheten i kretsen var begränsad och inga pengar behövdes. Planen från CUF var att använda kassan i valrörelsen. Med facit hand kan säkert kritikern hävda att CUF:arna och jag som revisor borde ha anat, borde ha misstänk att något kriminellt pågick. Vi gjorde inte det.

Jag liksom de flesta andra tror våra med människor om gott och utgår inte ifrån att det är en brottslingar vi har att göra med.

fredag, mars 2

Seger för jämställdheten

Idag presenterade Maud Olofsson sitt förslag till avdrag för hushållsnära tjänster. Det här alliansförslaget tror jag är det under mandatperioden som kommer att förändra många kvinnors vardag mest.

Sen flera år tillbaka har vi (vitt självklart) en timanställd för hjälp med städning. Det är det klokaste vi gjort. Innan så fick vi alltid ägna ledig lördag åt att tillsammans städa huset. Hann vi inte det så var det att leva i smutsen under nästa vecka. Nu kan vi glädjas åt att på fredag komma hem till ett hus som skiner. Ofta med blommor i vaserna och allt det där extra som man inte annars hinner.

Jag gläds åt alla andra som nu kommer att få den möjligheten. Det förändrar livet en hel del. Det blir spännande att se om Mona Sahlin kommer att gå till val på att avskaffa reformen 2010.

torsdag, mars 1

Centerkvinnorna och Centern i Järvsö

Hade ikväll förmånen att få besöka Centerrörelsen i Järvsö. Starka, engagerade, slåss för sin bygd och för sitt parti. En spännande diskussion på Järvsö Cafe om vad som händer i rikspolitiken och hur vi ska forma morgondagens Centerrörelse.