fredag, januari 30

Veckans höjdpunkt

Äntligen fredag men inte för att helgen lockar utan för att ikväll är det åter dags för ridlektion på fältrittklubben i Valbo. Hem efter en dag på Rosenbad för att hämta kompisen Deniro (svenskt halvblod) och ge sig i väg till ridning. Att rida en ridskolehäst är kul men går inte att jämföra med att rida egen häst.
Ingen sovmorgon lördag utan iväg 0600 för att träffa Stockholms läns centern i Nynäshamn. Ska hämta upp riksdagsledmoten Annika Qarlsson när jag passerar gamla stan. Vi ska inte sjunga duett vilket vore kul, då hon är en gudabenådad talare, utan uppträda solo för varsitt gäng.

Kloka sossar

Brännpunkt SvD finns idag en mycket bra artikel. Två tunga sjukvårdssossar är mycket missnöjda med det egna partiets oförmåga till nytänkande. Skulle skriva under på nästan allt utom att den borgerliga sjukvårdspolitiken är helt inriktad på att privatisera sjukvården (tyvärr inte sant borde i ökad utsträckning vara det tycker inte bara jag utan många patienter) och att privatisering inte leder till fler jobb. Även det helt fel då privata utförare har en helt annan möjlighet att agera på en internationell marknad och dessutom kan expandera på kringtjänster vilket inte landstingen kan göra.
I övrigt är det mycket kloka synpunkter. Jag förstå frustrationen hos de sossar som ser de stora utmaningar som sjukvården står inför samtidigt som de tvingas konstatera att det egna partiets politik handlar om att konsekvent säga nej till alla förändringar från vårdval via stärkta patienträttigheter till slopande av apoteksmonopolet.
Även om sossepartiet skulle våga ta några steg mot förnyelse kommer det att kvävas i sin linda av kamrat Ohly som tycker att allt var bättre förr och framförallt på Kuba.

onsdag, januari 28

Klart med regioner.

I dagens DN berättar partiledarna om den överenskommelse som nu finns om att genomföra regionreformen. Stefan Tornbergs kommentar kan jag till fullo instämma i.

Det mest intressanta tycker jag är att det visar hur en koalitionsregering fungerar. Det största partiet dominerar inte regeringspolitiken. Det är ett samarbete mellan fyra likar. I den här frågan har inte minst centerpartiet med stöd från kd och fp varit tongivande.

Socialdemokrater har inte regerat i koalition sedan 50 talet. Det märks i deras retorik när de betecknar alliansregeringen som den moderatstyrda regeringen. Dessvärre verkar socialdemokraterna tro på vad de säger. Ett exempel är när biträdande partisekreteraren säger att miljöpartiet kommer att få tugga gräs om de framhävdar i sin åsikt att stå fast vid ändringarna i LAS.
Det kommer att bli ett hårdhänt uppvaknande när de inser att det inte är lika lätt att dominera över Ohly och Peter Eriksson i regeringsförhandlingar som det var när de endast ledde varsitt stödparti i riksdagen.

När Ohly ska godkänna varje kommatecken i såväl utrikesdeklaration som i finansplan kan nog både Mona Sahlin och väljarna hålla sig för skratt. De senare verkar dock, om man får tro opinionsundersökningarna, ha insett tingens ordning och håller i snabb takt på att betacka sig för att ge Ohly vare sig finans eller utrikesminsiter taburetten.

tisdag, januari 27

Vårdval på gott och ont

Läkarförbundet har genomfört en mycket gedigen undersökning av för och nackdelar med olika vårdvalsmodeller som nu genomförs. Många läkare är kritiska inte minst till Stockholmsmodellen. Samtidigt visar de utvärderingar som görs att patienterna blir mer och mer nöjda med primärvården. Kan det vara så att patienterna värderar den ökade tillgänglighet och förbättrade bemötande som vårdvalet otvetydigt leder till medan läkarna ser nackdelar i ökad press och att kroniskt sjuka patienter missgynnas. Än finns inget i andra utvärderingar som stödjer att det medicinska resultatet skulle försämras.
Det är en mycket spännande resa som svensk primärvård befinner sig i. Med tanke på alla de utvärderingar som görs kommer resultatet också att bli mycket tydligt. Intressant tycker jag det är att se hur snabbt entreprenörskapet återvänder till sjukvården. Allt fler primärvårdsenheter drivs av privat. Något som patienterna tycks vara mycket nöjda med.

måndag, januari 26

Tur eller otur

En 80 årig man råkade mellan Hedesunda och Gävle ut för två trafikolyckor. Först mötte han en långtradare vars släp fått sladd. 80 åringen undvek frontalkollision genom att köra ner i diket. Med polisen på plats en timme senare beskrev han hur olyckan gått till. En ny långtradare får sladd varvid mannen får hela lasten över sig - Polarbröd. En fotledsfraktur blev resultatet.
Vilken otur att råka ut för två olyckor samma eftermiddag eller vilken tur att på mindre än en timme lura döden två gånger. Beror på hur man ser på livet.

fredag, januari 23

Ledarredaktionen

På få andra ställen borde väl den politiska kompetensen vara så hög som på DN eller Svenska Dagbladets ledarredaktioner. Men veckan som gått gör inte att förtroendet ökar. I torsdags basunerade DN:s Lisa Bjurwald ut att USA nu fått sin första kvinnliga utrikesminister. Vad hände med madame Albright och madame Rice?
Sen sitter Svenska Dagbladets Maria Abrahamsson på fredagen i morgonsoffan och berömmer folkpartiledaren Björklunds klarsyn i försvarsfrågan och säger "tänk om försvarminister Tolgfors kunde ändra sig och tycka som Björklund, det skulle stärka hans förtroende". Abrahamsson tror alltså att det är försvarsminsitern som helt på egen hand lägger fast regeringens försvarspolitik. Har hon inte läst grundkursen i Statskunskap där man lär sig att en av det svenska statsskickets grundpelare är att regeringen som kollektiv fattar beslut. Samtliga statsråd står alltså bakom den förda försvarspolitiken som i praktiken har lagts fast av de fyra partiledarna.

torsdag, januari 22

Attentat mot SKL

Jag riskerar att bli terroriststämplad efter att sent igårkväll ha genomfört ett attentat. Jag var inbjuden till SKL högkvarteret för att diskutera välfärdsfrågor med Centerpartiets ledande kommun och landstingspolitiker. Som vanligt när jag träffar vännerna från SKL en spänstig och bra diskussion. När dock vissa ledande företrädare hade det dåliga omdömet att föreslå en överföring av resurser från stat till kommun och landsting beslöt jag mig i tysthet för att genomföra ett attentat. Lämnade diskret kvar min väska full med genomsvettiga och blöta träningskläder från eftermiddagens besök på finansdepartementets gym i ett av SKL:s sammanträdesrummet. Min lömska plan är att kläderna under natten utvecklat en giftig odör vilket gör att SKL högkvarteret idag måste utrymmas. Resultatet blir att de inga ytterligare planer kan smidas om krav på nya pengar från regeringen.
Priset jag får betala blir förståss högt. Jag kan idag inte träna. Måste dessutom återvända till brottsplatsen för att hämta vapnet men vad gör man inte för att rädda statens skattkista!

onsdag, januari 21

Rehab i Hälsingland

Ljusnan berättar om min upprördhet.

tisdag, januari 20

Besvikelse

Läser i Ljusnan att Alfta Rehab nu gått i konkurs. Det är ett nederlag för alla vi som kämpat för att få en fungerande rehabilitering av sjukskrivna. Regeringen berättade redan i budget 08 att man ämnade införa en rehabgaranti. Landstingen fick resurser för att kunna ansvara för att sjukskrivna med i första hand kronisk värk i rygg, nacke och axlar skulle få del av vetenskapligt utvärderade rehabiliteringsmetoder. Det finns ett antal privata aktörer som erbjuder den typen av rehabilitering.
Tyvärr har ett antal landsting när de väl fått pengarna bestämt sig för att inte köpa rehabiliteringstjänsterna av privata aktörer utan försöka bygga upp egen verksamhet. Det har lett till att i stort sett ingen sjukskriven ännu fått rehabilitering, trots att pengar funnits tillgängliga sedan mer än ett halvt år tillbaka. Nu har det även lett till att ännu en av de seriösa rehabaktörerna vänt näsa i vädret.
Det självklara valet för landstingen är att använda den nya lagen om valfrihet till att knyta kontrakt med alla seriösa aktörer på marknaden och därefter låta de sjukskrivna själva fatta beslutet om var.
Djup suck!

måndag, januari 19

En bra början på veckan

Måndag morgon. Läser på tåget SKL rapporten "Välfärdsmysteriet". Tidningen Fokus spekulerade i fredags om att SKL skulle hemligstämpla den vilket tydligen inte skett. Rekommenderar läsning för den som är intresserad av vad som är sanningen bakom ropen på att välfärden rustas ner.
Kan på perrongen i Gävle även ge några berömmande ord till Kd:s partisekreterare Lennart Sjögren över att hans partiledare vågat tala klarspråk om varför partiledningen inte ville ha Lennart Sacredeus med på sin EU lista. Det blir mycket enklare om man faktiskt berättar bakgrunden. Det finns alltid en diskussion om hur man ska arbeta i ett parti. Självklart har medlemmar rätt att uttrycka sin åsikt även om den går tvärs emot vad partiet har för uppfattning. Om man däremot är vald som riksdagsledamot och i fråga efter fråga försvårar för den valda partiordföranden kommer man till slut fram till en gräns där agerandet inte kan accepteras. Den gränsen hade tydligen nu passerats i Kd. Hade jag hunnit läsa rapporteringen från Dagens eko kunde jag även ha glatt partisekreteraren med att den reform som orsakade så stor strid i Kd, nämligen frågan om utländska kvinnor skulle få göra abort i Sverige, nu visar sig ha fått exakt det resultat som socialminister Hägglund förutspått. Det har inte blivit någon ökning av antalet aborter.
Mest spännande är ändå Eva Franchells avslöjande att det inte alls var så att avvisningen av de två egyptierna var Anna Lindhs eget påfund. Såväl Göran Persson som Thomas Bodström var delaktiga i beslutet. När historien avslöjades var det praktiskt att lägga hela skulden på den då mördade utrikesministern. Skäms!
Jag ska köpa Eva Franchells bok i ren sympati med hennes ambition att rentvå Anna Lindhs namn.

lördag, januari 17

Halland är vacker

Tittade på morgonen ut från fönstret på hotellet i Falkenberg. Strömmande vatten, borde vara Ätran, är vackert. Sen med bil österut. Ett fantastiskt landskap breder ut sig. Nästan lika fint som Hälsingland men inte som Jämtland. Träff i tre timmar med ett antal hungriga kommun och landstingspolitiker. Det är alltid lika roligt att få ett kvitto på att vad vi gör i Regeringskansliet är uppskattat. Minnesvärda är förre centerriksdagsmannens Rolf Kenneryds ord. Ni borde vara mer stolta. I slutet av 90 talet var Centerpartiet det enda borgerliga partiet som tyckte att skatten skulle sänkas mest för de som tjänade minst. Övriga borgerliga partier tyckte tvärtom nämligen att marginalskatten var det stora problemet. Nu är jobbskatteavdraget en central del av Alliansregeringens politik. Centerpartiet har fått gehör för sitt sätt att se på skatter. Ge mest till de som har minst.

fredag, januari 16

Resande fredag

Ibland blir det logistik på hög nivå. Börjar tidig morgon för att köra bil till Bromma. Sen in till Rosenbad för några timmars skrivbord. Tåget till Gävle för att träffa kommun och landstingspolitiker. Diskussion bland annat om den komplicerade situtationen i landstinget. Ekonomi körd i botten i kombination med att vare sig vänster majoritet eller majoritet för Alliansen. Det naturliga vore självklart ett samlingsstyre men det blockeras tydligen av sossarna som av taktiska skäl inte kan samarbeta med moderaterna. Tåg Gävle till Falkenberg där jag imorgon ska träffa Hallands centerpartistiska kommun och landstingspolitiker. Sen flyg tillbaka till Bromma där min bil förhoppningsvis står kvar.

Farmaceuter vill starta eget

I en undersökning som farmacevt förbundet gjort visar det sig att en tredje del av de tillfrågade medlemmarna gärna vill bli egna företagare. Yngre medlemmar och medlemmar med utländsk bakgrund är överrepresenterade. I Gävleborg är inte mindre än 19 farmacevter intresserade. För att göra småföretagande möjligt så kommer 200 av de apotek som Apoteket AB har att bli grunden för en småföretagskoncern. Möjligen av samma typ som ICA. Det är nämligen näst intill omöjligt för en enskild apotekare att lägga ett bud på ett av de apotek som ska säljas på den öppna marknaden. Marknadspriset på ett apotek förutsätter en egen liten förmögenhet eller mycket goda bankkontakter.
Med start i sommar kommer vi att få mångfald även på apoteksmarknaden. Det statliga apoteket AB finns kvar med tillsammans med ett antal små och stora apoteksföretag.

Ylva Johansson har lyckat komma överens med vänster och miljöpartiet att om de får makten hösten 2010 ska detta stoppas. Alla apotek ska då socialiseras. Återföras till statens trygga famn. Jag kan bara önska Ylva lycka till att få en stor uppslutning bland marginalväljarna på temat socialisera fungerande småföretag.

onsdag, januari 14

Landstinget Gävleborg

Som timanställd vikarie i landstinget kan man känna viss oro över tingens ordning. Fredrik Jarl som ansvarar för ledarsidan i HT har idag skrivit en insiktsfull och klok ledare. Antar att den är baserad på hur Alliansen i landstinget tänker agera.

tisdag, januari 13

17:e plats

Förmiddagen ägnas åt att i olika konstellationer diskutera det fortsatta arbetet med att avskaffa apoteksmonopolet. Istort sett är huvudpropositionen klar. Efter den första juli i år är det bara Nordkorea och Kuba som har ett apoteksmonopol. Nästa steg blir förslaget som kommer att öppna för att sälja receptfria läkemedel på bensinstationer och livsmedelsaffärer.
Eftermiddagen till att diskutera hur centerns välfärdspolitik ska se ut i framtiden.

På kvällen är det sen mottagning på Dagens Medicin. Vi bjuds på snittar och en föreläsning av Karin Johannisson, professor i idé och lärdomshistoria. Hon berättar om känslornas historia. Inbjudna är vi som finns med på Dagens Medicins lista över de 100 mäktigaste i svensk sjukvård. Alla har kommit, inte för snittar och föreläsning, utan för att få ett förhandsexemplar av tidningen. Själv hamnar jag på sjuttonde plats med följande motivering:

Som barnläkare från Gävle och tidigare c ordförande i Gävleborg har Anders W Jonsson en kombination av vårdkunskap och politisk fingertosppskänsla. Det honom till en av de mest trovärdiga i sjukvårdspolitiken, när Göran Hägglund ska få klartecken för sina förslag av
statsrådsberedningen. Harnäringsministers Maud Olofssons förtroende i vårdfrågor".

Så från Hedesunda har Alice kommit på andra plats i Idol, Anton vunnit silver i juniorVM och jag hamnat på en sjuttonde plats i omröstningen på Dagens Medicins redaktion......

söndag, januari 11

Fest i Hedesunda

Igår var det fest på torget i Hedesunda. Alice Svenssons insats i Idol hyllades liksom Anton Perssons silvermedalj från juniorhockey VM. Själv var jag jour på sjukhuset och missade festen. Det var rätt trevligt att vara barnjour också så det är inte synd om mig.
Jag kunde dessutom idag glädja mig åt att den socialdemokratiske tidigare minstern Morgan Johansson börjat jobba som PR konsult åt Alliansen. Han tar heder och ära av sin partiledare genom att säga att Mona har helt fel vad gäller ekonomiskt politik och istället för att kräva ordning och reda i finanserna borde sälla sig till vänsterpartiets lättsinne. Morgans utspel kan inte bottna i annat än att han rätt kallt räknar med att nästa gång en socialdemokratisk partiledare får rollen som statsminister och därigenom makt att utnämna statsråd så kommer inte namnet på partiledaren att vara Sahlin.

torsdag, januari 8

Halt häst och Carl Bildt

En av våra hästar är halt. Har idag fått tid på ATG för hälteutredning. Med häst i transporten på väg mot hästklinik hör jag Carl Bildt intervjuas. Reportern försöker få honom att diskutera skuldfrågan i den pågående konflikten. Borde man inte fördöma Hamas raketbeskjutningar eller ta avstånd från Israels övervåld. Sånt kan man ju ägna sig åt säger vår utrikesminister. Jag är inriktad på att hitta en lösning. Konflikter löses aldrig genom att älta vems felet var utan att konstruktivt försöka hitta en lösning.

Från Carl Bildt över till den rödgröna oppositionen. Vänsterpartiets utrikesministerkandidat tycker att Sverige borde bojkotta frukt från Israel. Miljöpartiets dito, språkröret Peter Eriksson tycker att regeringen borde stoppa vapenexporten till Israel. Endast socialdemokraten Kent Härstedt verkar ha förnuft och säger i princip att vad regeringen gör är mycket klokt. Kan vi bidra till att skapa vapenvila, göra humantiära insatser och stabiliseria läget i Mellanöstern ska vi göra det. Statsvetarprofessor Ulf Bjereld får ordet. Utrikespolitiken kommer att bli de rödgrönas största bekymmer säger han. Mp och V vimlar av människor som vill bedriva plakatpolitik medan Socialdemokraterna står för samma linje som alliansregeringen. V och Mp får ge sig, tugga gräs som biträdande partisekreteraren hos sossarna uttryckte det.

Statsvetarprofessorer och biträdande partisekreterare må tro att det i en koalitionsregering fungerar så att två av tre får tugga gräs och lyda stora syster. Med viss egen insikt i hur regeringsarbete i en koalition fungerar tror jag att de har fel. Det är inte så att det stora partiet kan diktera villkor. Det är, i vart fall hos oss, ett samarbete mellan fyra likar. Faller den ena ifrån så saknar regeringen majoritet.

På hästkliniken fungerar allt. Bra bemötande. Snabb undersökning inklusive skrittprov och böjningsprovokationer. Diagnostiska nervblockader läggs. Röntgen utförs och slutligen en ultraljudsundersökning. Behandling inte bara ordineras utan gives och läkemedel för fortsatt behandling administreras. Frågan om inte vi i sjukvården har en del att lära....

onsdag, januari 7

Åter på Rosenbad

Första dagen efter helgerna. Läget är lugnt på Statsrådsberedningen. Det tar några dagar innan departementen kommit igång med att producera regeringsärenden. Fördel efter en ledighet men nackdel före en ledighet då ärendena hopar sig.
Ser att Norrbottens centerriksdagsman Stefan Tornberg fått sina socialdemokratiska kollegor att se rött genom att i en krönika påstå att Anders Borg är en bättre finansminister än vad Lars Ohly skulle vara om ohlyckan är framme. Han måste ha trampat på en mycket öm sossetå......

tisdag, januari 6

Att glädjas

När vattnet i brunnen har frusit kan man glädjas åt att det kunde vart värre som i "The Day After Tomorrow" där hela norra halvklotet drabbas av en ny istid.
Man kan också glädjas åt att läsa Dagens Industri och Jobbskatteavdraget där man lätt kan se hur mycket pengar det blir extra i plånboken i slutet av januari som ett resultat av regeringens politik.
Man kan också så här på Trettondagen se fram emot att mellan 12 och 21 som barnläkare få träffa 18 små och lite större trevliga patienter varav de flesta lider av astma och eller allergi.

söndag, januari 4

Det drar ihop sig

Igår flyttade Michelle Obama och de båda döttrarna till Washington och idag flyttar the President elect från Chicago till Washington. Pikant detalj att George W inte låter familjen flytta in i the Blair House, Presidentens gästhus i kvareteret intill Vita huset, under de veckor som kvarstår utan familjen får istället bo på hotell. Han verkar tycka att om han nu ska gå till historien som en av de mer misslyckade presidenterna behöver han inte bry sig om detaljerna i fasaden.

Staten ägare av företag?

DN debatt finns idag en intressant artikel om det lyckade i att staten äger företag. En genomgång av aktuell forskning visar att ett statligt ägande av Volvo eller SAAB som Mona Sahlin föreslagit skulle innebära en sämre läge för företagen. Tankesmedjan Fores ligger bakom sammanställningen av forskningsresultaten.

Hemma hos oss har vattnet frusit. Då kan man antingen välja att tycka att livet är bedrövligt eller också välja att se det som en nyttig upplevelse att erfara hur härligt livet är med rinnande rent vatten i kran.