söndag, december 28

Rekommenderar Ljusdal

För den som har lednsat på att sparka på en Vansbrospark kan jag rekommendera Ljusdalssparken. Helt suverän med tillbehöret plastmedar. De gör att inte minsta gruskorn orskar inreblödningar. Fungerar också bra på underlag med mer snö än is.

Socialministern intresserad

Kenneth Johanssons besök på 95F fredagen före jul har rönt en hel del debatt. Barnläkarföreningens neonatalsektion uttalar sitt stöd för de tankar som fördes fram. Idag var det dags för socialminister Göran Hägglund att svara på hur han ställde sig det förslag som socialutskottets centerpartistiske ordförande Kenneth Johansson ställt sig bakom.
En liten fredagsutflykt till Uppsala kanske har startat en process som kan leda till att 30 barn per år överlever.

Läget i länets sjukvård

Efter avslutat jourpass på barnkliniken kunde jag konstatera att sjukhuset fungerar lika bra som det gjort tidigare. Fullbelagt på de flesta avdelningar. Högtryck på akutmottagningen. Blir fortfarande imponerad över den kompetens jag möter hos alltfrån hjärtbakjour och IVA läkare till barnsköterskor på kliniken.
Före avlämning av joursökare till pågående barnjour hinner jag läsa Arbetarbladet. (svårt att länka till men scrolla ner så återfinns artikeln).
Centerpartiet i länet har bestämt sig för att när ekonomin ska saneras är det klokt att så många som möjligt är med i att fatta de svåra beslut som säkert kommer. Sunt bondförnuft kan man tycka. Problemet är bara att Socialdemokraterna i länet säkert fått order att hellre låta landstinget gå under än att samarbeta med moderaterna. Så kan det vara när partitaktiken sätts i högsäte.
Ibland känns det skönt att handgripligt få bidra till en fungerande sjukvård..

lördag, december 27

Bocken har brunnit

För några timmar sedan förvandlades den vackra halmbocken på Slottstorget till aska. På väg till dagens jourpass på sjukhuset ska jag åka förbi för att delta i jakten på mordbrännarna...
Får väl vara tacksam att den nästan fick bli en månad gammal och glädja tusentals innan den föll offer för en lumpen mordbrännare.
Ser också att såväl Ekot som Aftonbladet uppmärksammar att socialutskottets ordförande Kenneth Johansson tänker engagera sig i de för tidigt födda. "Hur ett samhälle behandlar de svagaste är alltid en mätare på vilken grad av civilisation det har uppnått" är ett citat som tillskrivits mången stor tänkare. Kanske dags att Sverige höjer sig ett steg i civilisationen genom att inse att även den som väger 500g är en människa som har rätt till bästa möjliga sjukvård.

Rädda nyfödda

Kenneth Johanssons besök på neonatalavdelningen i Uppsala uppmärksammas i Svenska Dagbladet med en bra artikel.
Kenneths tanke om att centralisera vården av de mest underburna barnen är rätt väg att gå i ett läge där det skulle rädda livet på 30 barn per år. Märkligt också att Socialstyrelsen inte tagit fram nationella riktlinjer vare sig för hur neonatalvården i Sverige ska bedrivas och inte heller på hur transporterna av sjuka nyfödda ska gå till. Här finns en del att engagera sig i.

fredag, december 26

Chatrine och sjukvården

Kd släpper nu fram partiets talesman i sjukvårdsfrågor Chatrine Pålsson för att kommentera Kenneth Johanssons ifrågasättande av byråkratin i sjukvården. Kd budskapet är att patientsäkerheten främjas av att läkare och sjuksköterskor tillbringar tid framför datorn!
Tror att Chatrine skulle må bra av ett studiebesök i sjukvården för att få se att patientsäkerhet inte handlar om att sitta framför datorn och dokumentera.
Bodde hon inte så långt bort som i Småland skulle hon kunna följa med mig på morgondagens jour på sjukhuset. Det är inte så tokigt att stå med ena foten i sjukvårdens vardag och den andra i Regeringskansliets korridorer. Det undviks en del klavertramp på det viset.

torsdag, december 25

Minskad administration

Istället för att gå till julottan berättar Kenneth Johansson (c) i Ekot om sitt initiativ för att minska regelbördan i sjukvården. Om man som regering kan ha som ambition att minska regelbördan för företag med 25% så kan det väl inte vara fel att ha som ambition att också minska de administrativa kraven på läkare och sjuksköterskor.
Hur sjukvården ska finansieras i framtiden är en het fråga. Kanske inte mer pengar är den enda lösningen utan en dellösning även kan vara att läkare och sjuksköterskor får ägna sig mer åt patienter och mindre åt papper.

tisdag, december 23

Klara besked

Försäkringskassan lämnar lagom till jul en god nyhet. Ohälsotalet, måttet på hur många frånvarodagar som ersätts från Försäkringskassan, fortsätter att sjunka. Snart kommer vi att ha en sjukförsäkring som ger ersättning till de som på grund av sjukdom har en nedsatt arbetsförmåga och dessutom ett system som hjälper människor tillbaka till arbete så fort det går.

Hör på morgonekot att min gamla kurskamrat från läkarutbildningen Märta Lindstedt, som numera är rehabläkare på Huddinge sjukhus, upprörs över att det nya systemet ställer till bekymmer i rehabiliteringen. Svårare att rehabilitera människor med regeringens nya regler är hennes tes.
Jag förstår inte hur hon menar. Om vi 2006 hade världens friskaste befolkningen med världens absolut längsta sjukskrivningsperioder och dessutom producerade 140 nya förtidspensionärer per dag varav 10 var ungdomar, kan ju inte socialdemokraternas och vänsterns sjukförsäkring ha varit ett suveränt medel att rehabilitera människor tillbaka till arbete. Sen förstår jag att när en havererad sjukförsäkring ska fås upp på spåret så blir inte allt perfekt omedelbart.

Det måste vara något speciellt med just hennes patientgrupp som gjorde att det gick mycket bättre förr än vad det gör idag. Jag ska höra av mig till Märta efter helgerna för att få lära mig mer.

lördag, december 20

Goda vänner på glögg

Goda vännerna Johan Hedin och Annie Johansson tittar förbi på lite glögg. Annie får jobba samtidigt som hon dricker glögg genom att försöka få äldsta dottern att förstå hur integritetshotande det skulle vara upprätta ett nationellt DNA register för polisiära ändamål. Annie lyckas inte så bra men det var trevligt ändå.
Läs gärna Johans kloka kommentar kring Mona Sahlins bekymmer.

Jul i Järvsö

Ska idag få njuta av julbordet på Järvsöbaden, denna Hälsinglands pärla. För den som inte varit där rekommenderas ett besök. Familjärt, välkomnande, vackert och dessutom väldigt gott. Vintern finns inte i Hedesunda utan kommer i trakterna av Bollnäs. I Järvsö faller snön över idyllen.

fredag, december 19

Ännu ett nålsöga är passerat

Lagrådet har med små ändringar godkänt regeringens förslag till omreglering av apoteksmarknaden.
Det känns som en lång resa där vi börjar närma oss målet dvs att apoteksmonopolet i Sverige hävs. Det blir därmed bara Nordkorea och Kuba som har kvar ett apoteksmonopol. Resultatet kommer sannolikt att bli samma som när monopolet försvann i Norge. Fler apotek, bättre service och utökade öppettider.
Det är alltid med en viss spänning som förslaget överlämnas till lagrådet. Risken är att de höga herrarna sågar förslaget jämns med fotknölarna. Det blir isåfall till att ta ett omtag. Nu blev det inte så utan Lagrådet var nöjda med det arbete som regeringen gjort. Allt pekar nu på att vi den 1 juli 2009 ej längre har ett apoteksmonopol och att vi några månader därefter kan öppna för försäljning av receptfria läkemedel på ICA, Statoil.
Spännande att ha fått vara en del av utvecklingen, från det direktiven till utredningen skrevs till att nu den slutliga propositionen ska skrivas.

Fredageftermiddag

Sista arbetsdagen för jul. Tar tåget med Kenneth Johansson, socialutskottets ordförande, för att besöka 95F. 95F är Akademiska sjukhusets neonatalavdelning där nyfödda i behov av sjukvård är inlagda.
Först en rundvandring där Kenneth får prata med några föräldrar och även titta på småttingar. Därefter en mycket spännande diskussion kring hur vården, framförallt av de för tidigt födda, skulle kunna förbättras. De regionala skillnaderna är mycket stora i Sverige. Det kan vara dubbelt så stor chans att överleva beroende på vilket sjukhus man föds. Kenneths slutsats är att Socialstyrelsen borde ta fram nationella riktlinjer för hur neonatalvården ska bedrivas i Sverige. Dessutom borde nämnden för Rikssjukvård se över om inte en centralisering borde ske. Det skulle med all säkerhet leda till att fler barn överlevde. Dessutom verkar transportorganisationen vara under all kritik. Finns en hel del att ta tag i.
Efter besöket förstod Kenneth varför jag ibland längtar bort från Rosenbad och tillbaka till barnsjukvården.

onsdag, december 17

Länets sjukvård

Många politiker i Gävleborg tycks nu lägga pannan i djupa veck för att hitta en lösning på den politiska kris som drabbat landstinget Gävleborg. Socialdemokraterna har lyckats skapa ett gigantiskt underskott i finanserna och därtill misslyckats med att hålla ihop sin vänsterkartell.
Själv tänker jag under julveckorna bidra till en fungerande sjukvård i länet genom att göra två pass som barnjour på Gävle sjukhus och dessutom på Trettondagen få jobba på barnmottagningen med att träffa ett rätt stort antal barn och ungdomar med diverse krämpor.

tisdag, december 16

Svettigt

Nu är det högtryck i politiken. Känns som om Socialdepartementet jobbar dygnet runt för att producera ärenden till regeringen. Är det inte ett viktigt regeringsbeslut så har det varit att en av de utredningar som vi dragit igång levererat slutbetänkanden. Det har varit frågan om att öka kompetensen i äldreomsorgen, hur vi ska skärpa vårdgarantin, narkotika utredningen, avtalet om rehabiliteringsgarantin och besluten om kömiljarden. Dessutom ska nu alla myndigheter ha sina regleringsbrev före jul.
För att göra det lite extra roligt så har min kollega Sven blivit pappa vilket gör att jag fått äran att sköta förhandlingarna för hans Näringsdepartement.
Men jag ska inte klaga. Om några år kommer jag att tala lyriskt om de år jag hade förmånen att vara en av de som i politikens hjärta, på Statsrådsberedningen, hade viss möjlighet att forma Sverige till ett ännu bättre land.

Karin Söder 80 år

Ikväll på riksdagsgruppen närvarade Karin och Gunnar Söder. Karin fick ta emot partiets gratulationer. Presenten var ett stipendium instiftat i hennes namn till den som sprider Selma Lagerlöfs böcker vidare till barn och ungdomar.
Maud hyllade Karins insatser. Minnesvärt var Karins tacktal. Med citat ur Selmas böcker kommenterade hon dagspolitiken. Selmas tankar menade Karin var tillämpbara på krigets fasor i Irak, på kvinnans ställning i samhället och inte minst på främlingsfientligheten och rasismen.
Karin beskrev också sin upprördhet över hur en annan kvinnlig partiledare, Mona Sahlin, av sina egna hunsas på ett sätt som aldrig en man skulle bli. Det är lättare att vara kvinna och partiledare i Centerpartiet där rötterna finns i bondesamhället och i småföretagarSverige. Kvinnan i jordbrukarhemmet och i småföretaget har alltid varit jämbördig med sin man vilket inte har varit lika självklart i andra grupper.
Att vid 80 år kunna vara lika skarp i samhällsanalysen som Karin Söder är avundsvärt.

måndag, december 15

Sossarna avgår.

Sent hemkommen efter kvällens trevliga mottagning på barnklinken där jag får träffa mina gamla patieneter så får jag höra vad som hänt i landstingspolitken.
Så förutsägbart det ändå kan vara. Sossarna åkte på stryk i landstingsfullmäktige fredag. Deras budget röstades ner och Alliansens budget fick majoritet. Till saken hör att landstingets ekonomi befinner sig på ruinens brant. Nu avgår sossarna under buller och bång. Raimo Pärssinen deklarerar att man inte kan tänka sig att administrera borgarnas budget.
Den linje jag och Björn Brink drev för tre år sen är gångbar även idag. Om landstingets ekonomi befinner sig i kris och ingen klar majoritet finns måste alla partier som vill samlas runt en politik för att skapa ordning i finanserna samarbeta. 2005 fanns en stor förståelse för vår linje men Raimo Pärssinen vägrade sitta vid samma bord som moderaterna och möjligheten till en för landstinget klok lösning rann ut i sanden. Synd kan jag tycka att sossarna alltid offrar kloka lösningar på taktikens altare. Vi vill inte sitta vid samma bord som högern!!!
Nu gör Raimo samma sak igen. På frågan hur det här ska lösas säger han att sossar aldrig kan samarbeta med moderaterna. Bryr sig inte om sjukvården utan taktiserar.
Det kloka idet här läget måste vara vad Björn och jag förfäktade för tre år sedan och som den nuvarande moderatledaren i landstinget Patrik Stenvard verkar ha anammat. Om landstinget befinner sig i ekonomisk kris måste alla som är beredda att fatta tuffa beslut för att få skutan på rätt köl kunna samarbeta. Orkar vänsterpartiet och sjukvårdspartiet vara med i de tuffa beslut som ligger framför landstingsledningen så är de välkomna. Att börja med den sandlådesiskussion som Raimo omedelbart ger sig in i är ovärdigt och oansvarigt. Jag vill inte leka med moderat Patrik för att han är dum....
Börja alltid förhandlingarna med sakpolitik så löser sig alla person och partifrågor sig senare.

Vilken morgon

X2000 som ska avgå från Gävle 0706 står fortfarande kvar mellan Sundsvall och Hudiksvall. Regionaltåget som kommer från Ljusdal och ska avgå Gävle 0732 är sent på grund av växelfel i Ljusdal. När tåget väl kommer har det inte fyra utan två vagnar. Var det inte kaos på Gävle central innan så blev det då. Hittar en plats och får sitta med vännerna från Kd, partisekreterare Sjögren och statssekreteraren Marcelind. Trevlig sällskap. Sen får vi signalfel vid Arlanda.
Stackars Lennart hade åkt till Stockholm för att dela ut julklappar till Kds personal. Han kommer fram två timmar sent. I tid för att ta 12 30 tåget tillbaka till Gävle. Ragnwi missar minst två av morgonens möten på socialdepartementet.
Rätt nyttig mental träning dessa SJ mornar. Antingen kan man välja att bli upprörd, arg, besviken och skälla på en stackars konduktör. Eller också kan man välja att njuta av en måndagmorgon där jag är frisk, min familj är frisk och inga större sorger vilar på mina axlar. Väljer jag det första drabbar det en enda person. Nobelpristagaren Imre Kertez, mannen utan öde, är en bok som gör att livet blir enklare att leva. Läs den.

torsdag, december 11

Linda är årets Lucia

Jag lyssnade på P4 strax efter fem i morse och fick höra Linda Ylivainio beskriva om hur ljuset kommit åter till Övertorneå. Hon valdes till kommunalråd för några veckor sedan och har redan löst ett av Övertorneås stora problem. Släckt väg och gatubelysning sedan flera år tillbaka.
Suveränt Linda!!!!
Maud Olofsson gjorde en stor förlust när Linda lämnade henne och Näringsdepartementet men jag kan förstå att de som bor i Övertorneå är mer än nöjda med sitt kommunalråd.

tisdag, december 9

Kloke Göran

Den alltid lika kloke och förståndige socialminister Göran Hägglund har nu räknat ut hur omregleringen av apoteksmarknaden ska gå till. På DN debatt presenterar han förslaget som regeringen igår på ett extra sammanträde ställde sig bakom.

Mycket bra att han använder både hängslen och livrem för att trygga läkemedelsförsörjningen i glesbygd.
  • Apoteksombuden blir kvar.
  • Avtal med de som köper apotek att ej lägga ned (intressant nog är apoteken på de mindre tätorterna minst lika lönsamma som de i städerna)
  • Öppnar för flexibla lösningar på småorter (kombination av apotek och annan verksamhet)
  • Snar möjlighet för ICA och Statoil att sälja receptfritt.
Han kommer dessutom med ett klokt förslag för att se till att småföretagandet får en stark ställning genom att 200 apotek avsätts i vad som kan komma att bli ett farmaceuternas ICA. Småföretagare som enskilda farmaceuter erbjuds möjlighet att köpa in sig i ett apotek, ingående i en ICA koncern, där de sen successivt kan köpa på sig en allt större del av sitt apotek.

Fler borde inse att han är ofta är rätt klok den där Hägglund.

söndag, december 7

Äntligen!

En vänsterkartell har blivit född. Mona har fått till det med både Ohly och Eriksson/Wetterstrand.
Väljarna är att gratulera tycker jag. Nu kommer det att finnas två tydliga regeringsalternativ i valet 2010.
Kan dock inte vara en så bra dag för stackars Mona. Den socialdemokratiska valanalysen gick ut på att man förlorade valet för att man inte kunde behålla medelklassväljarna. Slutsatsen därav var att ett regeringsalternativ med mp och s skulle ha en stor chans att som ett mittenalternativ återta makten. Nu med kamrat Ohly blir man ett utpräglat vänsteralternativ med en gammal kommunist som ankare. Det blev inte riktigt som Mona och hennes strateger tänkt sig.
Undrar hur hon funderar. Ohly som finansminister - bäva månde Sveriges skattebetalare. Ohly som utrikesminister - den fria världens förste kommunist på den posten. Ohly som näringsminister - företagsvänligt?? Stig Björn Ljunggrens kommentar är rätt bra.
Känner en stärkt tillförsikt om att få behålla jobbet även efter 2010.

Jag är gammal

När jag var ung orkade jag vara jour på kliniken i 24 timmar och sen vara i full aktivitet även dagen efter. Nu stupar jag efter fullgjort jourpass i säng dagen efter och snarkar nästan hela dagen.
Åldern tar ut sin rätt.

lördag, december 6

Grattis Sven Bergström

Jag läser i tidskriften Neo att Sven Bergström, centerriksdagsman från Gävleborg, är en av de riksdagsledamöter som hårdast driver på i liberal riktning. Sven har nämligen motionerat om att göra det lättare att sätta spaden i jorden genom att göra strandskyddet i glesbygd mindre fyrkantigt. Han vill även ändra nuvarande lagar för avfallshantering så att man får rätt att gräva ner fiskrens!!

Välkommen upp på liberalismens barrikader Sven!

fredag, december 5

Fredag

Tåget till Stockholm. Regeringens åtgärder för att stabilisera ekonomin ska presenteras. Vi på centersamordningen går igenom detaljerna. Enligt EU kommissionen har Sverige redan den mest expansiva statsbudgeten. Nu läggs ytterligare miljarder för att stimulera ekonomin. Vilken kritik oppositionen kommer att leverera är redan klart. Det borde vara mera, mycket mycket mera.
Tåget halv elva tillbaka till Gävle. Får sällskap med förre centerriksdagsmannen och landshövdingen Gunnar Björk till Bollnäs. Vi ska båda närvara vid Gunnel Jonängs begravning. Den blir en vacker högtid, helt i Gunnels smak, med en duktig kvinnlig präst. På minnesstunden berättar Gunnels tre barn om hur de minns sin mamma. Vi bjuds på en middag med ett foto av Gunnel i sin krafts dagar.
Bil åter till Gävle där jag av Gunnar får flera intressanta historier mig till livs. Under Fälldinregeringarna var Gunnar tjänstledig från sitt riksdagsuppdrag för att istället vara politiskt sakkunnig bland annat på statsrådsberedningen. Vi konstaterar att mycket är sig likt även om det finns en hel del som skiljer. Det är ju trots allt trettio år mellan våra perioder i maktens korridorer.
På kvällen årets höjdpunkt i Vinnersjö bönhus, Luciafest med auktion. Hem halv elva med många inropade auktionsfynd. Sen i säng för i morgonbitti går jag på jouren på barnkliniken. Kollegorna på statsrådsberedningen har väl som bäst kommit fram till kaffet på årets julfest vilken jag i år missar.

onsdag, december 3

Personnummer för nyfödda

Den alltid lika kloka Annie Johansson, riksdagens yngsta ledamot har ställt en fråga om varför inte det nyfödda barnet omedelbart kan få sitt personnummer. Det ställer nämligen till stora problem med risk för felbehandlingar i nyföddhetsperioden. Göran Hägglund har gett ett bra svar. Dagens Medicin följer upp genom en intervju(vilken jag ej kan länka till) med Erik Normann, neonatolog i Uppsala. Referat i Dagens Eko.

Lunch med Solveig

Hade idag glädjen att få äta lunch med en av centerns mer färgstarka riksdagsledamöter nämligen Solveig Ternström. Hon brinner verkligen för att ändra äldreomsorgen, få ordning på psykiatrin. Intressant är också hennes tankar på hur kultur kan bidra till ett tillfrisknande. Tydligen finns en rad vetenskapliga studier som Solveig lovar att skicka. Att klassisk musik befrämjar hälsa har varit känt men jag visste inte att det är belagt att även andra kulturformer på ett positivt sätt påverkar människokroppen.

tisdag, december 2

Maud ny Volvochef????

Socialdemokraterna tycker nu att staten borde ta över Volvo och SAAB. Två av världens största biltillverkare, Ford och GM, klarar inte av att driva företagen men Mona tror att den svenska regeringen kommer att bli alldeles utmärkta bildirektörer och har inget emot att våra skattepengar satsas på att köpa aktier i två just nu mycket skakiga företag. Därtill kommer man med den snillrika idén att man skulle kunna använda pensionspengarna som finns i AP fonderna.

Exakt samma oseriösa oppositionspolitik som under 70 talet då sossarna motsatte sig Nils G Åslings kloka linje att omstrukturera/lägga ned varvsindustrin. Då lyckades sossarna få med sig två folkpartistiska riksdagsmän och miljarderna rullade in i de svenska varven. Resultatet blev några år senare att varven las ner och att staten hade förlorat mycket stora belopp.

Men Jan Björklund har säkert bättre koll på sina riksdagsledamöter än vad Ola Ullsten hade så statligt övertagande av bilindustrin blir inte mer än oseriösa rop från oppositionen.