fredag, februari 29

Jag blir trött

Jag blir inte trött av att kliva upp före fem för att idag kunna ta 0626 tåget från Gävle. Ett spännande möte på Statsrådsberedningen börjar 08 30 och då har nöden ingen lag. Hinner dessutom läsa igenom våra förslag om rehabiliteringskedja och förlängd sjukskrivnings som nu efter remissomgång ska bli till lagförslag.
Jag blir trött av toppnyheten i dag tycks vara att opinionsundersökning visar att Socialdemokraterna minskar stort och att Kd är utanför riksdagen. Alla vet att valet 2010 kommer att avgöras veckan före valet, kanske till och med dagen före valet. En fjärdedel av de 6,9 miljoner röstberättigade har redan bestämt sig för att rösta på vänsterkartellen vad som än händer. Lika många har bestämt sig för att hellre dö än rösta på något annat än ett alliansparti. Kvarstår mer än tre miljoner väljare som inte har bestämt sig och som inte kommer att fatta sitt definitiva beslut förrän mycket nära valdagen.
Kunde inte rubriken för nyhetsartiklarna få vara " Valutgången i september 2010 är fortfarande oviss". För det kommer den att vara till cirka 21 00, en timme efter att vallokalerna stängt den tredje söndagen i september 2010.

22 år sedan

Det är idag 22 år sedan Olof Palme mördades. Jag minns det som igår. Centerpartiet hade valet 1985 gjort en kraftig valförlust. En katastrofkommission tillsattes. Jag ingick som ungt alibi i gruppen som leddes av Allan Pettersson och där även Gustaf Jonnergård, Gunnar Söder och Lars Weinehall ingick. Kort efter att vi börjat utreda vari valförlusten bestod avgick Torbjörn Fälldin och ersattes av Karin Söder. Jag var en av de som beskylldes vara ett av lössen i den gröna fanan som tvingat bort Fälldin. Det var en mycket stor överskattning av min roll. Vi arbetade fram ett mycket bra material som sen skulle diskuteras på ett förtroenderåd 29 februari. Klang och jubel under dagen då förtroenderådet och Karin Söder som partiledare tyckte att vi gjort ett bra jobb. När vi skildes åt förväntade vi alla oss att tidningarna dagen därpå skulle domineras av nyheten om Centerpartiets förnyelse. Ödets ironi att när vi på fredageftermiddagen lämnade konferenslokalen skulle landets statsminister sju timmar senare i samma kvarter mördas.
Förnyelse blev det iallafall tyckte vi i ungdomsförbundet när vår store idol, Olof Johansson, ett år senare blev partiledare då Karin Söder insjuknat och ej kunde fullfölja sitt uppdrag.
Ibland känner man sig som en gammal historiebok..

torsdag, februari 28

Fångad av en stormvind

Lucka i bloggandet under en dryg vecka. Först semester i Åre och sen åter på jobbet fångad av en stormvind. Lovade nämligen tidigare att under sportlovsveckan vara stand in som samordningsstatssekreterare.

Jag tyckte själv som verksamhetschef på barnkliniken att det var nyttigt att låta andra låna chefsrocken under min frånvaro. Det gav en viss förståelse för att inte chefen bara glider runt.

Jag har i och för sig aldrig trott att min nuvarande chef gled runt men har efter några dagar fått en spännande inblick i de mycket snabba puckarnas värld.

tisdag, februari 19

Billiga partipolitiska poäng

Klimatberedningen hade en stor uppgift. Överbrygga partipolitiskt taktiserande och skapa enighet kring den stora uppgift inte bara Sverige utan världen står för. En fjärdedel av Antarktis is har smält det senaste året. Den bakgrunden kunde inte avhålla vänsterkartellen från att i sista stund trumfa över Alliansen. Det räckte inte med att minska de inhemska utsläppen med 30% (vilket i sig kräver en stor kraftansträngning som kommer att bli mycket kännbar) utan bjöd över med 40%.
Då kunde inte heller folkpartiet hålla sig. Trots att Alliansen före valet kommit överens om att under mandatperioden 2006 till 2010 inte bråka om kärnkraften, inte kräva avveckling och inte kräva utbyggnad, så var Hamilton tvungen att kräva en utbyggnad av kärnkraften.
Så mycket för att manifestera enighet kring vår tids största politiska problem.

Bondemöte i Vinnersjö bygdegård

Måndag kväll i Vinnersjö bygdegård, fd skola. Rolf Eriksson, jordbruksministerns statssekreterare och gammal vän har lovat att återgälda en skuld genom att besöka ett gemensamt LRF och Centermöte i Vinnersjö. Tjugo personer möter upp. Lyssnar på Rolf, äter Marias sockerkaka och dricker mitt starka kaffe. Sen utbryter frågestunden. Rolf ställs till svars för allt som gjorts och framförallt det som inte gjorts. Någon hävdar att den snabbt sjunkande arbetslösheten i Norrlands inland nog beror på att regeringen sänkt lönerna. Hur ställer sig etanolproduktionen till de svältandes behov av mat. Rolf klarade sig med en ära men var nog svettig när han äntligen fick sätta sig i bilen.

måndag, februari 18

Stark dementi

Det förekommer ett mycket illasinnat rykte om mig som jag å det bestämdaste vill dementera:
Jag gick på söndagen inte vilse i skogen. Jag ska inte likt jakthundar forsättningsvis utrustas med pejlingsutrustning och jag vill inte ha en GPS maskin i födelsedagspresent.

Fakta i målet är följande. Efter 24 timmars jour på sjukhuset behövde jag en lång skogspromenad med hundarna. Jag åkte sex km efter en skogsbilväg där jag parkerade bilen. Vi gav oss sen ut i naturen. Jag tyckte att hundarna behövde se nya skogsmarker och gick därför långt bort till en annan skogsbilväg. Då hundarna var trötta och inte skulle behöva gå genom mer snårskog och hoppa över diken beslöt att jag att kontakta famljen som hämtade oss, mig och hundarna, pigga och glada efter en uppfriskande promenad på några timar.

Så var det alltså och allt annat är lögn.

Socialdemokraterna förvånar

Läget på Balkan är i och med Kosovos utropande av självständighet mycket ansträngt. Mycket kan gå fel under kommande veckor. Alla med ansvar måste bidra till att situationen stabiliseras. Idag håller EU:s utrikesministrar möte. Carl Bildt kommer vid det mötet att spela en nyckelroll då han är den i gruppen som har absolut störst kunskap om den mycket komplicerade processen på Balkan. Svårigheterna beskrivs väl i SvD.
Det är då milt sagt förvånande att socialdemokraterna väljer att försöka dra inrikespolitiska poäng genom att kräva att Sverige omedelbart, helst idag, ska erkänna Kosovos självständighet. Urban Ahlin beskyller Carl Bildt för att visa undfallenhet gentemot Ryssland genom att han väljer att vänta tills dess utrikesnämnden sammanträtt i början av mars.
Tråkigt att socialdemokraterna därmed väljer att gå ifrån den svenska traditionen att freda utrikespolitiken från politisk pajkastning.

onsdag, februari 13

Speaking season

Februari och mars är talandets säsong. Tisdag kväll i Bålsta hos Centerpartiet i Håbo kommun och onsdag kväll i Bollnäs på centerkretsens årsmöte.
Även om kvällarna går åt så är det riktigt kul att inte bara sitta snickarnades i verkstan på Statsrådsberedningen utan också få vara ute för att sälja produkterna och inte minst få idéer till nya.

tisdag, februari 12

Ohly är underbar

Tre år före valet måste han låsa fast sig i frågan om hur valrörelsen ska bedrivas. Nej till organsierat samarbete med Mona och Maria är budskapet. Allt för att nå publicitet. Orsaken till det udda utspelet är antagligen helgens Demoskop undersökning där återigen vänsterpartiets lyckas backa trots att man i opposition kan lova guld och gröna skogar till allt och alla, eller kanske på grund av.
Oavsett bakgrund så leder Ohlys utspel till att vänsterkartellens trovärdighet minskar. Kan man inte hålla ihop i opposition blir det inte lättare i regerin.

måndag, februari 11

Regeringen backar

Ett förslag om förlängd sjukskrivning skickades ut på remiss. I det ingick ett förslag om att ingen ska kunna genom privata försäkringar få ersättningar som överstiger 75% då sjukskrivningen pågått i mer än ett år. Förslaget fick stark kritik när det skickades ut på remiss. Den allvarligaste kritiken att det sannolikt stred mot EG rätt och därför skulle riskera att fällas i domstol.
En klok regering tar till sig kritiken och drar tillbaka förslaget.
Det beskriver Mona Sahlin som mycket allvarligt då regeringen handlar först och tänker sen. Bättre kan man nog inte beskriva skillnaden mellan socialdemokrater och alliansregering. Socialdemokrater vet redan på förhand att de sitter inne med hela sanningen medan alliansen tar till sig av synpunkter som kommer från andra.

fredag, februari 8

Rejält upprörd

Regeringen har tillsatt en utredning vars syfte är att den som fått uppehållstillstånd i Sverige och vill ha hit hela sin famlj först måst skaffa ett jobb och en bostad. Tidigare har det varit så att det är fritt fram för alla att ta hit sin familj och förvänta sig att kommunen ska fixa bostad och socialbidrag.
Förändringen är självklar för alla och en var. Det svenska systemet (s v och mp) som bygger på att alla som vill kan få komma hit och sen försörjas av socialbidrag är förödande för de människor som kommer och ger också en grogrund för Sverige demokrater och andra nazister.
Jag brukar alltid berätta om Somalierna. En stor grupp kom hit under nittiotalet och en stor grupp kom till Toronto. I Sverige lever många på socialbidrag, har inget arbete, skickar inte sina barn till skolan osv. I Toronto är somalier kända som de mest företagsamma folkslaget. Samtliga har startar egna företag. Har blivit framgångsrika, tjänar pengar, anställer folk osv.
Sen har vi i Sverige mage att bli rasister och säga att Somalier, de är ena lata djävlar. När det i själva verket handlar om vårt sätt att ta emot inte bara flyktingar utan alla andra.
Svenskhet har blivit att bidrag är bra men jobb är dåligt.
När Vänsterpartiet tycker att det är ok att vem som helst som fått uppehållstillsånd i Sverige utan att ha arbete och bostad ska få ta hit sin familj så spelar man Sverigedemokraterna i händerna.

torsdag, februari 7

Ny generaldirektör

Just nu förvånar säkert Maud Olofsson de flesta några trappor ner i huset. Hon presenterar en ny lagupställning vad gäller energi området. Mikael Odenberg blir nu generaldirektör på Svenska Kraftnät och Tomas Kåberger ny generaldirektör på Energimyndigheten. Kåberger har en bakgrund som en av Sveriges främsta bioenergi förespråkare.

Lunch på golfklubben

Fick igår äta en god lunch på golfklubben i Gävle och därefter träffa företagare för att diskutera Socialförsäkringsfrågor. Det är nyttigt att med jämna mellanrum få lämna förhandlingarna och träffa företagare som är nyckelpersoner i att minska utanförskapet.

Som vanligt bra frågor men ont om tid. Pågående diskussioner om folkhälsan i landet gjorde att jag fick springa därifrån för att hinna med 13 06 tåget till Stockholm.

onsdag, februari 6

Arbeta hemifrån ingen bra idé

Idag ska jag klockan tolv vara gäst på Svenskt Näringslivs medlemslunch i Gävle. Därefter tåget till Stockholm 13 00 för att hinna till eftermiddagens förhandlingar.
Jag har därför planerat att arbeta hemifrån på förmiddagen. Det visar sig inte vara någon bra idé med en katt som envisas med att ligga på tangentbordet, bita i min hand då hon inte får uppmärksamhet, upptäcka knappen på bordslampan som därmed kan släckas och nu tugga på musen.
Jag har försökt lyfta ner henne men hon fungerar som en bumerang och har inte hjärta att stänga ut henne.
Arbetsmiljön är något bättre på Rosenbad.

Centerseger i USA

Ser nu att alla tre presidentkandidater som har stöd i Centerpartiet har klarat sig bra. Jag lyssnade strax efter fem på Barack Obamas tacktal vilket direktsändes i CNN. Satt i soffan och kände att jag blev tårögd. Vilken talare. Jag förstår att många kopplar tillbaka till John F Kennedey. Efter att ha hört hans tal är jag övertygad om att min kandidat kommer att segra.

tisdag, februari 5

Splittring i Centerpartiet

Som jag tidigare skrivit har vi en allvarlig spricka på Centerpartiets samordningskansli vad gäller presidentkandidater i USA. Jag står för Barack Obama och får dagligen mail från honom och hans fru, har antecknat mig som supporter på hans hemsida. Två andra samordnare har dessvärre ställt sig på Hillary Clintons sida. En av dessa med ansvar för utrikes och säkerhetspolitik vilket var ett streck i räkningen.
Som en bomb damp just nyheten ner att Maud Olofsson ställt sig på John McCains sida.
Splittring i partiet är aldrig bra, framförallt inte när man ser att man inte bara valt fel kandidat utan även fel parti i förhållande till sin chef.

måndag, februari 4

Patientdata

Idag kom förslaget till patientdatalag. Det som känns roligt är att regeringen tagit hänsyn till den kritik som kom från diverse remissinstanser däribland Barnombudsmannen gällande föräldrars rätt att spärra barnens journal.

Barnmisshandel är ett stort problem. Varje år utsätts cirka hundra barn i Sverige för så grov misshandel att det leder till frakturer, brännskador, hjärnskador och allvarliga inre skador. För cirka tjugo barn är misshandeln så svår att den leder till döden.

De allra flesta som drabbas är under ett år.

Diagnosen av misshandel av små barn är mycket svår, ibland helt omöjlig, utan en rad medicinska utredningar, särskilt röntgenundersökningar. Tidig korrekt diagnos är avgörande för att kunna t förhindra att barnet ytterligare misshandlas.

En av de viktigaste signalerna som väcker misstanke om barnmisshandel är upprepade besök i sjukvården, ofta för bagatellartade åkommor, vilka regelmässigt är flera för dessa barn än för barn som ej misshandlats. Det lilla barnet signalerar ”hjälp” genom tydliga symtom på att det inte mår bra.

Sökning i gamla journaler eller mottagningsanteckningar är därför en åtgärd som alltid rutinmässigt skall utföras. Regeringens förslag kommer att rädda livet på några spädbarn och för mig räcker det med ett enda för att förslaget ska vara klokt.