tisdag, juli 31

Växbo

Den som åker från Jämtland och söderut gör en god investering i att Arbrå svänga av mot Växbo för att sen komma fram i Glösbo på vägen mot Söderhamn och E4.

Skamligen har jag aldrig gjort det förut. Växbo lin är suveräna, helt i klass med Klässbol. Pinsamt blev det när jag körde gångvägen ner från linväveriet till Trolldalen där bageriet ligger. Fyra i bilen ville hellre gå än åka med mig.

Besöket i Växbo resulterade i en mycket vacker stor duk och ett antal disktrasor.

söndag, juli 29

Zorb

För den som lessnat på Bungy Jump kan jag rekommendera Zorb i Ragunda kommun, närmare bestämt i Döviken. Tre av fyra i familjen var redan för ett år sedan Zorbonauter och nu är även den fjärde en riktig Zorbonaut.
Det blir så tydligt när jag är hemma i Jämtland att det Norrlands inland behöver är fler entreprenörer och bättre villkor för dessa hjältar och inte en extra tiondel i det kommunala skatteutjämningssystemet.

lördag, juli 28

Ånäset och Jimmy

Njuter idag av god mat från Jimmy på Ånäset. Tänk vad det kan betyda när kommunen släpper kontrollen och säljer en camping till en duktig företagare. Vad vore Kälarne utan Jimmy. Kan inte låta bli att göra kopplingen till det som håller på att hända i Sverige. Färre fågelungar som väntar på att bli matade och fler ivriga bävrar.

fredag, juli 27

60 års kalas

Stort tack till den som bjudit mig på mitt livs första 60 års kalas. Mottagning på Åkerblads i Tällberg med en otrolig buffé. Buss till Dalhalla där Kalle Moreus och vänner underhöll. Sen tillbaka till Tällberg för vickning.

Är det så roligt att fylla 60 år kan jag se fram emot mitt eget 60 års kalas som inträffar 2021.

Välkomna!

torsdag, juli 26

Varför just Du?

Nu har jag läst en gripande bok.
Den är skriven av min fröken från åk 2 och 3 i lågstadiet. Hon var redan då gift med Martti, ett av många krigsbarn från Finland. Det Runa nu gjort är att forska i varför just Martti blev kvar i Sverige. En fascinerande historia avslöjar sig som jag aldrig fattat.
Dels tragedin i att vara krigsbarn i Sverige, skickad ifrån sina syskon och föräldrar. Något som vi idag förstår är helt fel. Barn mår alltid bäst av att vara nära sina föräldrar och syskon. Det för mig nya var hennes beskrivning av nazismen i Västanede, liten by Östra Jämtland. De flesta högermän med större gårdar var starka beundrare av Hitler och Tyskland. Många åkte till Berlinolympiaden 36 och var mycket imponerade. Det Runa beskriver är också talande. När krigslyckan vände såg alla till att bränna allt inklusive boken där det stod, Till Fridolf från Vännen Adolf Hitler.

onsdag, juli 25

Ur led är tiden

Tycker nog en del äldre moderater. En moderat finansminister föreslår nedskärningar av försvaret. Socialdemokraternas Åsa Lindestam från Söderhamn går till hårt angrepp. Rör inte försvaret är s parollen. Den lede fi är numera fi(nansministern) enligt Åsa. Äntligen en moderat som vågar spara på försvaret tycker miljöpartiet.
Det har onekligen hänt något i den försvarspolitiska debatten under senare tid.

måndag, juli 23

Semester

i två veckor. Inte helt fel. Lyssna färdigt på "män som hatar kvinnor". Måla falurött. Börja läsa Tyskungen. Skrapa fönster. Göra instuderingsfrågor inför att ta ett BE körkort. Klippa gräs.

fredag, juli 20

Den stora frågan

är vad som händer i den sjunde boken. För regelbunden läsare av The New York Times blev det klart redan under gårdagen. Här är länken..

Själv längtar jag efter att få sitt i bilen, där rullar Stieg Larsson "Män som hatar kvinnor". Den är osannolikt bra.

torsdag, juli 19

Helt saknar arbetsförmåga

Den som helt eller delvis saknar arbetsförmåga har rätt till förtidspension (sjuk eller aktivitetsersättning). De flesta har säkert någon i bekantskapskretsen som är förtidspensionär men där det är rätt uppenbart att arbetsförmågan kvarstår.

Rätt uppenbart att det krävs tydligare tolkningar. Bra därför som Försäkringskassan gjort i det här fallet. Klarar man av att transportera stora mängder sprit från Tyskland, långt upp i Sverige, och sen kan sköta administrationen av densamma är det uppenbart att man har kvarstående arbetsförmåga.

onsdag, juli 18

Socialdemokratisk ryggmärgsreflex?

Adrian är en Gävle kille 15 år som kom på en bra idé. För att tjäna ihop pengar till en moped erbjöd han grannar och vänner att frakta grovsopor till kommunens grovsopstation. Fick sin pappa att hjälpa till att samla upp med släpvagn. Suverän idé tyckte en journalist vid namn Theta. Berättade om killen i en artikel. Kreativt, entrerpenörskap, väl värt att uppmuntra istället för att som många andra 15 åringar kräva att få en moped. Det tyckte inte socialdemokraterna i Gävle som nu sätter stopp för Adrian. Det finns nämligen en lag som ger kommunen monopol på sophämtning. Lagen är förståss till för att få ordning på återvinningsstationer och upphämtning av hushållssopor men kan också av socialdemokrater användas för att slås i huvudet på en 15 åring som vill forsla grannarnas gamla soffa till grovsopstationen.

Sen undrar någon varför det socialdemokratiskt styrda Gävle har ett så dåligt företagsklimat….

tisdag, juli 17

Arbetskraftsinvandring

Bra förslag kommer från alliansregeringen i sommarvärmen. Idag har migrationsminister Tobias Billström haft presskonferens om att öppna Sverige för arbetskraftsinvandring. Oerhört efterlängtat kan jag tycka. En rapport till den amerikanske presidenten visade nyligen hur mycket arbetskraftsinvandringen betytt för USA.

Höskörd i Vinnersjö

Strax före midnatt igårkväll fanns 4 ton nyslaget hö i form av 338 balar på höskullen. Kunde i morse inte låta bli att gå dit upp för att känna lukten innan det bar av till Statsrådsberedningen. Lukten av nytt hö är något speciellt. Särskilt när man vet hur mycket svett som ligger bakom innan det ligger buntat och klart under tak.

måndag, juli 16

Cogito

Betyder väl att jag tänker. Det är namnet på Miljöpartiets idédebatt vilken kan följas på nätet. Kul läsning tycker jag.

Vi måste omedelbart få tillbaka friåret. Att Sverige går mot ett läge där vi har brist på arbetskraft och på grund av detta riskerar överhettning av ekonomin verkar inte ha nått miljöpartiet.

Sätt stopp för tillväxten!!!

Jag avundas inte Mona Sahlin som inför valet 2010 ska forma ett seriöst regeringsalternativ tillsammans med Cogito gänget och Lars Ohly.

Hett på Rosenbad

Efter tre veckors semester är jag åter på arbetet. Stekhett på rummen i Rosenbad trots fläkt och öppet fönster. Tack och lov inte så heta förhandlingar. Sommaren med semsterregering innebär framförallt rutinärenden vilket är tur. Jag har under kommande vecka för Centerpartiets räkning inte bara hand om socialdepartementet utan även integrations, försvars och utrikesdepartement och därtill migrationsfrågorna som handläggs från justitiedepartementet.

söndag, juli 15

Systemskifte eller ej

Sossarna angriper Alliansregeringen för att åstadkomma ett systemskifte. Ett systemskifte behövs, från att fler och fler ska försörjas med bidrag till att fler och fler ska kunna försörja sig av eget arbete.

Här är mitt svar som publiceras i Arbetarbladet (dit det tyvärr är svårt att länka).


Sverige behöver systemskiftet
Svar till Sinikka Bohlin, Arbetarbladet, 11 juli: Sinikka Bohlin, mångårig socialdemokratisk riksdagsledamot, skriver att vi håller på att få ett systemskifte i Sverige. Jag kan bara hålla med henne. Hon har helt rätt. Sverige håller så sakta att hamna på en ny kurs. Jag läser i Arbetarbladet att det ser bättre ut på arbetsmarknaden i Gävleborg än på länge. 4,7 procent arbetslösa i‑dag jämfört med 6,3 procent för ett år sedan. För ett år sedan var 3,6 procent dessutom inskrivna i någon form av arbetsmarknadspolitisk åtgärd. I‑dag är det bara 1,5 procent av de arbetslösa som sysselsätts i program. Om uppgången i antalet lediga platser blir lika stark under andra halvåret, kan vi se fram emot den bästa platstillgången sedan 1960-talet, säger Björn Sergel, direktör på AMS. Bland ungdomarna mellan 18 och 24 år uppgick arbetslösheten till 35‑000 personer, en minskning med 11 000. Även de ungas långtidsarbetslöshet har enligt AMS börjat vända nedåt. Det är sannerligen ett systemskifte. Från att med Sinikka Bohlins politik ha diskuterat hur många procent de arbetslösa ska ha i bidrag till att med alliansens politik se till att människor har ett arbete och inte behöver bidrag. Tydligare kan inte systemskiftet bli. Däremot finns mycket att göra för att minska ohälsotalen. Sjukskrivningarna minskar, men trenden från de socialdemokratiska regeringsåren vad gäller förtidspensioneringarna finns kvar. Mer än en halv miljon människor i arbetsför ålder är stämplade som helt utan kvarstående arbetsförmåga och dömda till förtidspension. Förtidspension inrättades för att 60-åriga arbetare, utslitna av ett långt livs hårt arbete, skulle kunna gå i förtida pension, men används i‑dag även till att stämpla ungdomar under 30 år som obrukbara på arbetsmarknaden. De senaste åren har antalet unga personer med sjuk- eller aktivitetsersättning (förtidspensionering) ökat kraftigt. Bara det senaste året har ytterligare 50 000 blivit förtidspensionerade. En katastrof för individen som döms till ett liv i fattigdom, men också för samhället som behöver att så många som möjligt kan bidra med arbete. Här finns mycket kvar att göra. Vi har med Sinikka Bohlins ord tyvärr inte lyckats åstadkomma ett systemskifte än. Jag hör vidare på P1 att nyföretagandet aldrig har varit så högt som det är i‑dag. Det är betydligt fler kvinnor som vågar starta företag. I‑dag är hälften av nyföretagarna kvinnor. De som startar företag är också yngre och en tredjedel är födda utomlands. Sinikka Bohlin har helt rätt, det har skett ett systemskifte. På andra områden har planen för systemskiftet gjorts upp, men inte blivit verklighet ännu. Ge de äldre valfrihet i äldreomsorgen, patienten större rätt att välja läkare i primärvården. Genomföra större satsningar på miljön. Min förhoppning är att det i god tid före valet 2010 ska vara precis som Sinikka Bohlin beskriver det. Det ska vara uppenbart för så många som möjligt att det har skett ett systemskifte i Sverige. Jag hoppas att skillnaden mellan Sverige 2006, efter 12 år av Perssons regering och Sverige 2010 efter fyra år med Alliansregering ska vara tydlig. Då är jag inte orolig för vilka som kommer att vinna valet.

lördag, juli 14

Dags för jour

Lördagmorgon, dags för ett jourpass på barnkliniken. Det känns helt rätt att under några år som politiker behålla kontakten med rötterna dvs arbetet hemma på kliniken även om tanken på att kunna stanna kvar i sängen vissa av dess lördagsmorgnar är frestande. Dock brukar alltid känslan försvinna när arbetskläderna åker på.

Hissar dock förs flaggan hemma på gården för dagens 30 åring. En kvinna som gör ett mycket gott jobb för vårt land. Grattis kronprinsessan!

fredag, juli 13

Bra jobbat SÄPO

SÄPO har kallat förre socialdemokraten, numera juni listans Olle Ljungbeck från Gävle till förhör.

Orsaken är att Ljungbeck hotat EU ministern Cecilia Malmström med ett brev där han skriver " jag kan bara känna det djupaste förakt. Det är omöjligt att göra någon åtskillnad mellan dig och Hitler, Stalin eller Pol Pot. Men var inte så säker. Vi har befriat det här landet från ohyra förr.

Ljungbeck har vapenlicens och är upprörd över att SÄPO kallar honom till förhör. Med tanke på vad som hände med den av Ljungbeck så hatade Anna Lindh tycker jag att det är bra att SÄPO gör sitt jobb. Associationen till ohyra gör hans brev totalt oacceptabelt. Det är uppenbart för alla vad han menar. När man befriar från ohyra så dödar man ohyran. Ett sånt hot ska inte någon behöva ta emot.

måndag, juli 9

Klok Carlgren

Andreas Carlgren var tydlig i att bensinpriset inte ska minska utan snarast öka. Det behövs ingen Einstein för att räkna ut att koldioxidutsläppens effekt på klimatet kommer att krävas skarpa åtgärder. Bra också att Andreas är tydlig i att reseavdragen också måste höjas för de som saknar alternativ till bilen.

En kritisk journalist påpekade i DN att miljöministern endast svarade på frågor om miljön. Fattas bara att miljöministern ska börja komma med utspel på andra statsråds ansvarsområden. Bättre att han koncentrerar sig på den viktigaste frågan just nu nämligen miljön.

söndag, juli 8

Var är Maud?

Jag upprörs över journalisters frågor om varför inte Maud är i Almedalen. Orkar hon inte längre eller som TV 4 insinuerade om att batterierna var slut hos Duracell kaninen. Oförskämt tycker jag. Mycket klok prioritering av partiledaren att låta miljöministern få en egen dag. Med viss kännedom om den oerhört pressade agendan som partiledarna har är det också mycket klokt att se till att vara ledig.
Ingen av de journalister som kritiserar Maud Olofsson och Fredrik Reinfelt för att prioritera ledighet och familj framför att närvara i Almedalen skulle ställa upp på de arbetstider som statsministern och vice statsministern har.

lördag, juli 7

Sjunde i sjunde år sju

Det magiska datumet gjorde att många vill bli vigda. Två vigslar stod på min lista.

Den första med ett par som varit förlovade en längre tid. Ville gifta sig i hemlighet. Så hemligt att de inte kunde ta med någon vän eller bekant som vittne. Hustrun och svärmor fick ställa upp mot att bli bjudna på lunch på Gysinge värdshus efter avslutat värv. En fantstistik vacker vigsel. På bryggan vid Gysinge herrgård med Dalälven som bakgrund.

Den andra också det hemligt. Släkt och vänner inbjudna till stort 30 års kalas i partytält. Plötsligt spelas Mendelsohn och jag kommer gående med brudparet. Många glädjetårar i ögonen nästan också hos vigselförättaren.

Det är en förmån att få vara vigselförättare. Få vara med vid så speciella och vackra ögonblick. Nästan lika speciellt som att i rollen som barnjour få vara med vid förlossningar.

torsdag, juli 5

Andersson igen...

Magnus Andersson ute i en bra debatt . Nu handlar det om villkoren för studenter. Han har lyckats få ordföranden i SACO:s studerande råd och en forskarstuderande att skriva under på sina tankar att ta bort fribeloppet helt dvs den som studerar ska kunna jobba extra för att förstärka sina inkomster.

När Magnus valdes till CUF ordförande kommenterade jag som distriktsordförande i Magnus hemdistrikt Gävleborg att det nog inte var sista gången unge Andersson fick ett tungt förtroende i Centerpartiet. Efter två till tre år som CUF ordförande kommer han att skaffat sig suveräna kunskaper, erfarenheter och ett kontaktnät som gör honom till en av vårt läns tyngre centerpolitiker.

onsdag, juli 4

Aldrig ensam

På födelsedagen för någon vecka sedan (jag måste ha fyllt 33) fick jag av svärmor Fichtelius bok Aldrig ensam - alltid ensam. Sträckläsning istort sett. För den som inte läst den och har ett politiskt intresse är den suverän. Som vanligt är boken bättre än filmen. Bilden av ordförande Persson blir än mer tydlig i boken. Ödmjukhet ingår inte i vokabulären. Sig själv nog i alla lägen. Bitter och sur men ett suveränt tidsdokument.

tisdag, juli 3

Forskning i sommarvärmen

Gårdagens rapport om kopruttar som orsaken till klimatkrisen var väl ingen höjdare. Forskningen i sig säkert viktig och seriös men det sätt som ekot hanterar nyheten gör att klimatdebatten får ett löjets skimmer över sig.

Desto intressantare är den rapport som kommer från IFAU (institutet för arbetsmarknadspolitiskt utvärdering) där man visar sambandet mellan ersättningsnivåer i socialförsäkringar och hur de utnyttjas. Självklart samband rent intuitivt men det har ifrågasatts av många vänsterdebattörer. Nu är sambandet belagt. När sjukersättningen ökade från 80% till 90% så ökade också längden på sjuksrivningarna.

Sverige har världens friskaste befolkning ikombination med de högsta utnyttjandet av sjukförsäkringen. Inte minst är det ett problem när det handlar om de människor som permanent sätt utanför genom förtidspensioneringar (sjuk och aktivitetsersättningar). Den typen av forskning som bedrivs på IFAU och även lärandet från andra länder som haft samma problem är viktiga byggstenar när utvecklingen ska vändas. 550 000 människor i arbetsför ålder som är stämplade att helt sakna arbetsförmåga och därmed utestängda genom förtidspension är inte hållbart i längden.

måndag, juli 2

Anderssons pojkar på DN debatt

Magnus och Gustav Andersson skriver idag på DN debatt om att sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring bör slås ihop och övergå från att garantera inkomst vid sjukdom och arbetslöshet till att endast garantera en grundtrygghet. Spännande tanke även om den inte är helt ny. Den har i Centerpartiet med jämna mellanrum förts fram för att sen avslås av partistämmorna.

Några kommentarer, om än tråkiga:

För det första kräver en radikal omläggning av den typ Anderssönerna föreslår en mycket bred parlamentarisk bas. Även om övriga allianspartier skulle köpa förslaget (vilket de inte kommer att göra) krävs i princip att även socialdemokraterna skulle stå bakom förslaget för att det skulle bli verklighet. Den regering som radikalt lägger om sjuk kassa och a kassa till att ge 7 800 kronor i månaden för alla vid sjukdom och arbetslöshet och inte har stöd från oppositionen är självmordsbenägen minst sagt. Införandet av ATP på 50 talet kunde ske först efter en folkomröstning. Införandet av det nya pensionssystemet som vi idag har grundades på en femparti uppgörelse. Jag ska inte säga det är omöjligt men mitt tips är att Anderssönernas förslag stupar långt innan det blivit en fempartiuppgörelse, troligen redan på stämman.

För det andra är det viktigt att inte bara ha ett ovanifrån (makro) perspektiv på förslag till systemförändringar utan även se det ur den enskilda människans (mikro) perspektiv. Är det vettigt att samhället ger samma stöd till den 37 åriga två barns mor som efter en trafikolycka drabbats av en svår, irreversibel hjärnskada som samhället ger till en ensamstående 25 årig man som blvit arbetslös. Självklart inte. Den som drabbats ett totalt, permanent bortfall av all arbetsförmåga ska ha en livslång standardtrygghet medan den som blir arbetslös ska ha en omställningsförsäkring dvs inkomstgaranti under en kortare tid i väntan på ett nytt jobb. Däremot tror jag att en klok tanke är att låta samma myndighet administrera såväl sjuk som a kassa.

För det tredje så kommer alla vi Centerpartister om någon månad att få slåss stenhårt för att försvara de begränsade förändringar i socialförsäkringarna som med all säkerhet kommer i höstens budgetproposition. Att i det läget använda mycket av partistämmans tid till att diskutera mycket visionära förslag att sänka a kassa och sjuk kassa till 7 800 kronor per månad för alla svenskar kanske inte är så klokt. Lika listigt som när KD ägnar halva sitt riksting till att diskutera abortfrågan. Vi behöver inte alltid anstränga oss överhövan för att förse våra politiska motståndare med bra argument.

söndag, juli 1

Klok alliansbroder

Folkpartiet har idag lagt fram ett mycket bra förslag, möjlighet för annan än förälder att vara hemma hos ett sjukt barn. Livspusslet för barnfamiljer kan därmed bli något lättare att lösa.

En demokratisk fördel med koalitionsregeringar är att fler bra förslag kommer fram genom att det finns ett moment av tävlan mellan regeringspartierna att tänka ut bra lösningar. Dessutom en fördel att ett partis tokiga förslag aldrig blir verklighet därför att det finns andra sansade partier som sätter stopp.

Äntligen första juli för många

Från och med idag är det möjligt för många många fler att kunna få den otroliga hjälp som det innebär att få service med hushållstjänster. Hemma har vi sen många år tillbaka valt att prioritera hjälp med städning. Före och efter att vi fick den hjälpen var skillnaden stor som mellan natt och dag. Från att före fått använda en av helgens två lediga dagar till att städa huset kunde vi på fredagarna komma hem till ett skinande rent hem. Så oförskämt och okunnigt att som socialdemokrater gör tala i förnedrande i termer av pigor. Den kvinna som gör oss en ovärderlig tjänst är en kompetent och mycket erfaren yrkesmänniska som är stolt över sitt jobb.