onsdag, maj 30

Skojiga Mona

Mona S föreslår idag på SvD Brännpunkt att regeringen ska släppa vårdnadsbidraget och göra upp med Mona om jämställdhetsbonusen. Skojig hon är den där Mona.
Alliansen gjorde innan valet upp om en familjepolitik med fyra delar, jämställdhetsbonus, vårdnadsbidrag, barnomsorgspeng och en pedagogisk satsning på förskolan. Väljarna gjorde tummen upp för Alliansens familjepolitik och den ska nu genomföras under den här perioden, till sista kommatecken.

Mona borde sluta med sina patetiska försök att splittra Alliansen och istället prata med Lars Ohly och Eriksson för att sy ihop en familjepolitik som de 2010 kan ställa upp som alternativ till den Allianspolitik som då givit Sveriges barnfamiljer hög kvalite, valfrihet och jämställdhet.

Lycka till!

tisdag, maj 29

Mina kloka kollegor

Några kloka kollegor, barn och kvinnoläkare, förklarar idag på DN debatt med all önskvärd tydlighet varför det vore mycket oklokt att göra som KD föreslår gällande den övre abortgränsen. Kunde inte ha skrivit det bättre själv.

Barn- och kvinnoläkare kritiserar kd för förslag att ändra abortlagen.

För närvarande pågår en trend att förbjuda aborter eller sänka gränsen för abort. I flera EU-länder är abort i praktiken förbjudet (Polen, Irland, Malta). Åtgärder för att minska det totala antalet aborter är värdefullt men det är högst olyckligt att starka krafter på socialdepartementet och i kristdemokraternas ledning nu förespråkar en sänkt abortgräns och inskränkningar i rätten till abort.

I Sverige måste kvinnor som önskar abort efter 18:e graviditetsveckan ("sen abort") ansöka om abort hos Socialstyrelsen. Under 2005 beviljade Socialstyrelsen 293 av 379 sådana ansökningar. Detta är mindre än en procent av alla aborter i Sverige. Varje ansökan om sen abort granskas av Rättsliga rådets abortnämnd, däri ingår en jurist (ordförande), en psykiater, en gynekolog och en kurator. Dessutom har Socialstyrelsen och allmänheten vardera en representant.

Andelen beviljade sena aborter är högst i graviditetsveckorna 18-19.

Aborter efter vecka 22 genomförs enbart när fostret inte är livsdugligt. Därvidlag är till exempel Downs syndrom inte ett godtagbart skäl för abort från vecka 22 men kan vara det dessförinnan.

Alla kvinnor som ansöker om sen abort genomgår en kuratorsutredning.

Ofta föreligger hos kvinnor som beviljas sen abort inte ett utan flera abortskäl vilka samverkar. Psykosociala skäl till beviljad abort kan vara missbruk, kriminalitet, avsaknad av bostad men också ångest och känsla av otillräcklighet. Av 293 beviljade sena aborter 2005 var fysisk och psykisk sjukdom hos kvinnan huvudskälet i 15 fall (till exempel cancer eller schizofreni).

Nära två tredjedelar av alla sena aborter har sin grund i fosterskador. De vanligaste missbildningarna är hjärtmissbildning, Downs syndrom, hydrocefalus (vattenskalle), ryggmärgsbråck och otillräcklig mängd fostervatten med sekundära njur- och lungskador. I flera fall rapporteras multipla missbildningar.

I dag erbjuds alla gravida kvinnor ultraljudsscreening kring graviditetsvecka 18. Ultraljudsscreeningen är svår att tidigarelägga om vi vill behålla en hög säkerhet för att såväl utesluta som bekräfta allvarliga missbildningar. Av detta följer att ett antal svåra missbildningar bara kan diagnostiseras efter graviditetsvecka 18.

Mot den bakgrunden måste Socialstyrelsen även fortsättningsvis ha rätt att tillåta abort efter vecka 18 när synnerliga skäl föreligger.

JONAS F LUDVIGSSON,
barnläkare,
HUGO LAGERCRANTZ,
barnläkare,
MARC BYGDEMAN,
gynekolog,
JOHNNY LUDVIGSSON,
barnläkare,
KERSTIN HAGENFELDT,
gynekolog,
EVA BERGGREN BROSTRÖM,
verksamhetschef, Neonatologi, Astrid Lindgrens barnsjukhus,

Tack kära kloka Socialstyrelse

För att ni beviljat tillstånd för de tre familjer, vars barn kommer att dö om de inte får möjligheten att från ett syskon göra en stamcellstransplantation, att få behandling.

Jag har mycket svårt att ha någon som helst förståelse för de som av religiösa skäl hellre vill låta ett barn dö än att låta ett nyfött syskon rädda broderns liv. Känner just nu att jag blir upprörd över att en skriva om det....

Besök i Örebro

60 mil i bilen på en dag. Bättre kan det inte vara. För att besöka Örebro på måndagkvällen blev det bil till Stockholm igår för att sen kunna hinna till Örebro före klockan 18 30 och slutligen kunna köra hem för att sova i egen säng. Det var värt varenda en av de 60 milen. Dels för att det som vanligt är spännande att få träffa centervänner, igårkväll distriktsstyrelserna för Centerkvinnorna och Centerpartiet i Örebro. Dels för att jag förberett resan genom att köpa nobelpristtagaren Orhan Pamuks bok Snö som talbok. Så otroligt gripande att jag imorse inte kunde lämna bilen. Höll på att missa tåget. Längtar redan, inte hem, men tillbaka till bilen. Jag ska nog ta omvägen via Örebro hem ikväll också för att få höra fortsättningen. Rektor kommer snart att bli mördad…….

torsdag, maj 24

Katt ibland hermelinerna

Hur det är att vara läkare från ett sjukhus och hamna på Rosenbad skildrar tidningen Sjukhusläkaren i sitt senaste nummer.

Bra kämpat Marina

Barn- och ungdomsnämnden i Gävle godkände i dag den utredning som föreslår
att nämnden övertar de statliga bidragen som socialtjänsten idag får för
personliga assistenter. I förlängningen kan det innebära att Barn- och
ungdom tar över ansvaret för att skolbarn med olika funktionshinder får
den hjälp de har rätt till.

- Vad är det för kvalitativa förbättringar när de funktionshindrade ska ha
ännu fler omkring sig, frågar sig en kritisk Marina Alfredsson-Bror, som
sitter i kommunfullmäktige för centerpartiet.

onsdag, maj 23

Ibland får vi fint besök...

Igår var det fint besök på Regeringskansliet. Till mig kom ett antal Centerkvinnor från Valbo och till statsministern kom det japanska kejsarparet. Jag bjöd på kaffe och ostmacka på statsrådsberedningen och statsministern på lunch under kristallkronorna på Arvsfurstens Palats.

Vi hade jättetrevligt. Roligt att få berätta om den roll som Centerpartiet idag spelar i regeringen för några av de tusental som faktiskt ligger bakom framgångarna. Bra frågor och spännande diskussion om klimatfrågan, ungdomsarbetslöshet och om ”varför Börje Hörnlund som vi trodde var en bra karl på gamla dar beter sig så illa”.

Säkert uppsluppnare och roligare med mina gäster, över en kopp kaffe i ett hörn på statsrådsberedningen, än hos statsministern under kristallkronorna på UD.

tisdag, maj 22

Bristande historiekunskap

Jag har tidigare hävdat att Centerpartiet aldrig haft en partiledare från Gävleborg. Den historiskt bevandrade Sven Bergström har diskret korrigerat mig. Tack Sven!

Under fyra år på 20-talet leddes vårt parti av Johan Johansson i Kälkebo, Forsa.

Johan Johansson satt i riksdagen första gången 1907-08, då som liberal. Han konverterade dock till Bondeförbundet och blev åter invald i riksdagen 1919. Han blev under 1920-talet en allt tyngre representant för vårt parti och valdes till partiledare efter Johan Andersson i Raklösen som avled 1924. Johan Johansson satt på sin post till i juni 1928 då han på väg hem från centerpartiets riksting omkom i en tragisk tågolycka i Bollnäs. Han var vid sin död 62 år gammal. En av Johanssons större insatser var att under hans tid startades Bondeförbundets medlemsblad (1927). Johansson efterträddes av Olof Olsson i Kullenbergstorp

måndag, maj 21

Nytt i svensk politik.

Det gamla centerstatsrådet Börje Hörnlund går idag på DN debatt till angrepp på Alliansregeringen och då framförallt Maud Olofsson och Centerpartiet. Att offentligt angripa det egna partiet ger alltid rubriker. Särskilt intressant blir det när en tidigare ledare i partiet på så försöker sätta dolken i ryggen på en av sina efterträdare.

En stor ledare bör kunna se glädje i att efterträdarna lyckas. Bli en grå eminens som viskar råd i de yngres öron. Torbjörn Fälldin, Nils G Åsling, Karin Söder, Olof Johansson och inte minst Gunnar Hedlund har efter sina aktiva perioder i partiets ledning intagit den rollen. Överlåta åt de nuvarande medlemmarna i partiet att på stämmor döma över sin ledning. Jag kan i skrivandes stund inte komma på någon i svensk politik som haft en ledande ställning motsvarande Börje Hörnlunds och som sen valt att offentligt i hårda ordalag kritisera sin efterträdare. Kreativt och nytt från Hörnlund.

De sakargument som framförs i artikeln är hämtade från den socialdemokratiska retoriken och har bemöts med framgång av centerpartistiska företrädare runt om i landet. Så framgångsrikt att samtidigt som Hörnlunds gammelmansbittra angrepp kommer så publiceras en SIFO där C noterar rekordstarka siffror. Trist för Börje…

lördag, maj 19

Blå lagunen och Magnus

I blå lagunen nås jag av SMS från Kalmar där CUF stämman just valt Magnus Andersson till ny ordförande. Jag känner Magnus väl sen många år tillbaka och är helt övertygad om att CUF därmed får en mycket duktig ordförande som med all säkerhet på ett gott sätt kan axla Fredrik Federleys mantel. Stolt är jag också som distriktsordförande i Gävleborgs centerrörelse. Vi har tidigare haft tre ordföranden i kvinnoförbundet, Karin Collin, Gunnel Jonäng och Karin Starrin men aldrig tidigare vare sig partiordförande eller ordförande i ungdomsförbundet.

I kommentarerna till länets tidningar har jag sagt att CUF är att gratulera och att det sannolikt inte är sista gången som Magnus utses till ett tungt uppdrag i Centerrörelsen. Att sitta i ledningen för ungdomsförbundet ger det kontaktnät som rätt använt kan användas för att få ett starkt inflytande i partiet under decennier framåt.

Ett politiskt bokslut

Idag publicerar den avgående CUF ordföranden Fredrik Federley sitt politiska bokslut från åren som CUF ordförande på DN debatt. Han efterlyser mer av idédebatt i Centerpartiet. För den som varit aktiv i partiet i snart trettio år (ojojoj) så tror jag aldrig jag varit med om en period med så stark idédebatt som de senaste fyra åren. Jag håller med Fredrik i att det behövs mer av den varan. Det behövs också klokskap i att föra idédebatten i ett läge där vi har regeringsmakten tillsammans med de andra allianspartierna. Det är lättare att för idédebatt för den som sitter i opposition. Det gäller att föra den debatten så att det inte av motståndare inför väljare kan målas upp som dagsaktuella politiska krav.

Platt skatt har för mig väldigt lite med idédebatt att göra. Att avfärda den kan göras med ekonomiska argument och ingen behöver i den debatten beskylla andra för att vara nyliberaler. Socialförsäkringssystem som Fredrik tar upp möjligen något mer. Det svåra i den diskussionen är att föra den i termer som inte gör att alla svenskar oroat tittar i den egna plånboken och funderar på vad grundtrygghet i socialförsäkringen kommer att innebära för möjligheten att försörja familjen i händelse av sjukdom.

fredag, maj 18

Stackars häst.

Suverän dag på ryggen av en stackars islandshäst som tvingas bära min tyngd. Så vackert och vilket sätt att få uppleva den isländska naturen. Kan rekommendera ett besök på Laxnes.

torsdag, maj 17

Tingvalla

Island med familjen under helgen. Döttrarna upptäckte Carola H på samma plan som oss. Jag fascineras av Thingvalla, en tusen år gammal plats för parlamenterande. Geysir och Gullfoss tycker vi alla om.

onsdag, maj 16

Ledande centerkvinnor har fått nog

Karin Ånöstam, Vallsta och Frida Persson, Segersta, båda ledamöter i
Centerrörelsen Gävleborgs distriktsstyrelse, anmälde igår P4 Radio
Gävleborg till Granskningsnämnden. Anledningen är Radio Gävleborgs
miniserie i sex delar om Ulrika Messing (s).

- I denna programserie som just nu sänds i Radio Gävleborg om Ulrika
Messing (s), kritiserar hon regeringen utan att regeringens representanter
ges möjlighet att kommentera detta, säger Karin Ånöstam och Frida Persson
i en kommentar.

Enligt granskningsnämndens regler för opartiskhet för SVT, SR och UR ska
en klart utpekad part som utsätts för kritik ges möjlighet att bemöta
kritiken. Samtidigt får inte kontroversiella ämnen eller händelser
behandlas på ett ensidigt sätt.

- Politiska åsikter är kontroversiella ämnen och bör därför inte behandlas
på detta sätt. De bör istället behandlas med respekt för demokrati och
därmed bör utrymme ges för debatt och diskussion och inte ensidig
information som inslaget om Ulrika Messing ger, säger Karin Ånöstam och
Frida Persson.

- Vi har idag skickat in en anmälan till Granskningsnämnden för att få
programmet granskat för att se om det uppfyller Radio och TV-lagens regler
kring opartiskhet, avslutar Karin Ånöstam och Frida Persson.

tisdag, maj 15

Miljöfrågan blir universell

Miljö och då framförallt klimatfrågan börjar idag bli så påtaglig att ingen vågar ducka. Med anledning av Fredrik Reinfelts USA besök rapporterade ekot i morse om den intressanta omsvängningen som sker. De konservativa i USA argumenterar idag för att det är en grundläggande konservativ åsikt att vilja slå vakt om, bevara, miljön. Den kristna högern ställer sig på barrikaderna under parollen ” det är vår uppgift att slå vakt om Guds Skapelse”.
Det om inte annat borde väl kunna få även KD att släppa kravet på sänkt bensinskatt för att gynna bilismen.

måndag, maj 14

Suveränt Mona!!

Mona Sahlin tänker gå till val på att återinföra förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. Förmögenhetsskatten har under senare år blivit en frivillig skatt som endast den som har fast egendom i Sverige är tvungen att betala. Att avskaffa den har exakt samma fördelningspolitiska profil som det hade när socialdemokraterna avskaffade arvs och gåvoskatten. De flesta andra OECD länder har avskaffat den vilket gör att kapital inte stannar i det fåtal länder som har kvar förmögenhetsskatten.
Mona Sahlin är öppen för att gå till val på att återinföra förmögenhetsskatten och även fastighetsskatten, vilken enligt många vid sidan av flumskolan var en av förklaringarna till att s förlorade valet. Det är bara att tacka och ta emot.
Fast å andra sidan har Sahlin inget enkelt val. Skulle hon vara förnuftig nog att säga att skatterna inte skulle återställas skulle hon säkert kunna vinna tillbaka de förlorade rösterna men skulle då få en kamrat Ohly som skulle sätta sig på tvären.

Fan ska vara teaterdirektör och sosseledare!

söndag, maj 13

Hemma hos i Vinnersjö

I Arbetarbladet söndag fanns en artikel om hur det är att arbeta på Rosenbad.

torsdag, maj 10

Rödio Gävleborg förnekar sig icke!

Radio Gävleborg påannonserar:
Möt Ulrica Messing i en serie om sex program i Förmiddagen. Det handlar om
möten, politik, påverkan, prat om kärlek, framtid och vad ska hon göra
sedan när hon lämnar politiken?
Det tredje programmet sänds torsdag 10 maj kl. 10.30.

När kommer en serie om sex program om Ragnwi Marcelind eller om Sven Bergström?

Glädjande siffror

Det går åt rätt håll. Läget för de arbetslösa i länet är bättre än på många år.
I slutet av april var färre än 10 000 arbetslösa eller deltog i program
med aktivitetsstöd i slutet av april.
Enligt länsarbetsnämnden får vi gå tillbaka till år 1991 för att komma i
närheten av de siffror som vi har i dagsläget.
I augusti 1991 utgjorde de tillsammans 11 883 personer, i april månad i år
omfattade gruppen 9874 personer.
Högst antal personer var det i januari 1994 då 25 736 personer var
arbetslösa eller deltog i program med aktivitetsstöd.

Det skadar inte med en ny regering även om det är långt kvar att gå.

onsdag, maj 9

Fredrik och kokain

Mycket tråkigt att läsa Expressen om min gode vän Fredrik Federley. Det är rakt och ärligt att svara på en fråga. Hedrande till skillnad från hur andra politiker glider. Han har gott sällskap av exempelvis finansministern som även han ärligt sagt att han använt narkotika.

Hade Fredrik varit tydlig i att ta avstånd från det misstag han gjort och dessutom låtit att göra sitt misstag till politik genom att förespråka legalisering hade inte skadan varit stor.

Annie Johansson, CUF:s vice ordförande, kommenterar frågan på ett klokt sätt.

Jag lever fortfarande i förhoppningen att Fredrik kommer att bli en inflytelserik politiker i vårt parti men inser att uppförsbacken just nu är rätt brant.

tisdag, maj 8

Göran Persson blir PR konsult

Så förnedrande för den forne statsministern att degraderas till en PR konsult, men vad gör man inte när pengarna tryter. Den som är satt i skuld är inte fri utan får jobba extra i reklambranschen.

måndag, maj 7

Träff med landstingsgrupperna

Träffade idag under eftermiddagen de fem landstingsgrupper som i Gävleborg går under beteckningen samverkan Gävleborg (alliansen plus sjukvårdspartiet). Alltid lika roligt att få berätta om allt som händer i regeringskansliet.

Majoriteten i landstinget (s+v+mp) är minst sagt bräcklig, en rösts övervikt. Vid den första voteringen fick ordförandens utslagsröst avgöra. Det spännande är den strategi som socialdemokraterna valt, inte låta fullmäktige fatta beslut i några viktiga frågor. Allt ska hanteras i hälso och sjukvårdsnämnden eller av landstingsdirektör. Landstingsplanen har ersatts av en färglad sagobok där man får läsa om stackars Björn som får en hjärtinfarkt och stackars Lisa som får en sticka i fingret. Blir intressant att se hur man voterar om en sagobok.

lördag, maj 5

Mustaschkampen

Så börjar då mustaschkampen. Jag ställer upp. Innerst inne finns en förhoppning om att jag med mustasch kommer att bli lika ung som när jag för tjugo år sedan senast var prydd.

torsdag, maj 3

Den stora dagen E

Hästtransporten är köpt. Nu återstår E körtkortet. Idag börjar jag på körskolan. Pirrigt att återigen sitta i skolbänken och veta att en tuff examen väntar. Besvikelsen kommer att bli stor om jag inte blir godkänd. Inte från två hästar som då får fortsätta hemma utan från de tvåfotingar som sett fram emot att kunna ta med egna hästar till ridskola, spännande ridvägar etc.

onsdag, maj 2

Länets media

Media i länet har utförligt redovisat hur få som var och demonstrerade på
första maj. Den mediabild som målades upp har dock varit annorlunda. Man
kan lätt få uppfattningen att det har varit vanligt folk som demonsterat.
Man får beundra socialdemokraterna som skickligt duperat media i länet för
detta. Låt oss ta Gävle som exempel. Enligt media var det mellan 300-350
personer av en befolkning på 90 000 som gick ut och demonstrerade. Det var
alltså 0.0033% av befolkningen som demonstrerade! Det var inte ens alla de
som sitter i någon av arbetarkommunens styrelser och förtroendevalda i
Gävle kommun som är arvoderade som demonstrerade i år. Det borde
rimligtvis var någon som gjorde den reflektionen. Varför är då
uppslutningen så dålig för det som ska vara arbetarrörelsens högtidsdag i
Gävle? Det är nog så enkelt att verkligheten hunnit ifatt
socialdemokraterna. Trots att man styrt Gävle sedan rösträtten infördes så
har vi inte Sveriges bästa skola, Sveriges bästa företagsklimat, Sveriges
bästa äldreomsorg utan tvärtom, i alla nationella jämförelser så hamnar
Gävle på en mycket medioker placering. Det krävs nu krafttag för att vända
Gävles negativa utveckling och en sak är säker, det är inte fler
demonstrationer som är medicinen i Gävle utan ett maktskifte. Gävle
förtjänar samma goda politik som nu genomförs i Sverige.

tisdag, maj 1

Första maj!

Första maj firas traditionsenligt genom att från tidiga morgon till sena kvällen stå på vedbacken och klyva kapa klyva kapa klyva kapa. Fyra timmars barnmottagning på kliniken mitt på dagen och ett kort avbrott på eftermiddagen då Arbetarbladet kommer förbi för att göra ett hemma hos. Lyckades tillslut få båda hästarna att le för fotografen så jag hoppas att bilden blir bra.