måndag, juli 31

Vi gör det lättare?

I dagens Ljusnan finns en rätt rolig debattartikel, undertecknad av statsråden Östros, Messing och Nykvist. Den handlar om hur otroligt mycket bättre det blivit för företagare under den socialdemokratiska regeringen. Kul, eller hur?

Framförallt när Företagarna själva i sin balansräkning över mandatperioden säger att av 28 lagförslag som berör företagare har 21 varit negativa och 7 positiva. Ännu roligare när man vet att regeringen beslutat att NUTEK:s rapport som visar att de krångliga regelverken kostar stora pengar och tid för företagen inte får publiceras förrän efter valet.

Läs och hör mer hos SR Ekot

Gud och politiken

Pastor Thor Björn Bastås utfrågning av partiledarna pågår för fullt i Köpingsvik. Besök Missionskyrkan och läs referaten. Frågan om Gud och politiken är i Sverige laddad i något parti med undantag för KD. Hägglunds tydlighet att det finns en rågång mellan den egna kristna tron och politiken fick nog många gamla kristdemokrater att sucka djupt. Partiet grundades av en gång av Lewi Petrus och Pingstkyrkan just för att Gud skulle in i politiken. Den gode Lewi skulle nog vända sig i sin grav om han hörde Göran.

I USA är motsvarande debatt betydligt mer känslig. Titta gärna på det här videoreportaget från NY Times. Det handlar om hur oerhört känslig frågan är i USA. Två kyrkor i St Paul beskrivs. Jag vet vilken församling jag hade varit medlem i om jag bott i St Paul.

söndag, juli 30

NUTEK tvingas smussla

Nutek har utredd hur det ser ut med företagens administrativa bördor. Hur mycket kostar det företagen att följa alla möjliga och omöjliga regler som hittas på. Resultatet är så obehagligt att utredningen får bli offentlig först efter valet. Det är mycket som ska hända efter valet, rättegången mot SSU ordföranden, publicerandet av obekväma rapporter. Blir bråda dagar då.

lördag, juli 29

Karin Söders tankar

Ett meningsutbyte mellan mig och Karin Söder har lett till en debattartikel som för mig kommer att vara ledande om jag får förtroendet att vara riksdagsledamot under den kommande perioden. Kul är det att den nu finns återgiven på Centerpartiets riks webb. Den som vill ha bakgrunden till min koppling till Karin kan läsa min blogg i 17 maj.

Komplexiteten i Mellanöstern

Internationella konflikter är sällan enkla. Dagens ledartikel i Jerusalem Post beskriver en syn på saken. Det fruktansvärda med krig är dödandet. Läs JP:s berättelser om de åtta israeliska soldater som dödades vid Bint Jbail på onsdagen. Ha då i bakhuvudet att tio gånger så många Hizbolla soldater också dödades. Intressant är det också att sen läsa hur Daily Star i Beirut rapporterar från Bint Jbail och sen läsa JP:s rapport från samma händelse.

Den som tror sig veta att det finns enkla svar på konflikten vet inte mycket.

SKGS hoppar i galen tunna

SKGS är en samarbetsorganisation mellan de fyra branschföreningarna, Skogsindustrierna, Plast och kemiföretagen, Svemin och Jernkontoret. Man står för de svenska basindustrierna men verkar ha som främsta syfte att driva på för kärnkraftsutbyggnad.

Nils G Åsling och jag skrev tidigare i sommar en debattartikel där huvudbudskapet var ”en klok näringspolitik minskar arbetslösheten”. Vi dristade oss där till att säga att sysselsättningsökning kommer att ske i de små och medelstora företagen. Vi betonade att 70 talets polemik om stora företag mot små är borta inom näringslivet. Alla inser att små företag är beroende av stora och vice versa. Inom socialdemokratin är främst småföretagen i skottgluggen. Svenskt näringsliv har listat regeringens förslag under mandatperioden. Av 28 förslag var 21 negativa för företagen. Många av de tokiga beslut som fattats av s regeringen slår stenhårt mot småföretag men stora företag kan parera. Ett exempel är att arbetsgivaren betalar sjuklön under två veckor, en baggis för ett storföretag men förödande för den som har två anställda. Ett annat är förbudet mot säsongsarbete och mot deltidsarbete. Påverkar inte storföretaget så mycket men rycker undan fötterna för många små.

Vår artikel var anledning till ett angrepp från SKGS. Ansatsen var ”Ni glömmer basindustrin”. Ofattbart att en av näringslivets organisationer inte inser att såväl arbetslösa som näringsliv har allt att vinna på att Alliansen får majoritet efter höstens val. Förståeligt blir det kanske för den som vet att bakom begreppet ”basindustri” står gruv och skogsnäringen där staten är storägare. SKGS ställer kanske lydigt upp som en del av den socialdemokratiska valpapparaten när pappa Göran kallar.

En annan förklaring är de sista meningarna i SKGS angrepp där energifrågan tas upp. Det gör den i allt vad SKGS låter publicera. Mer kärnkraft är det underliggande budskapet. Förvånande att inte SKGS har mer politisk näsa än att man förstår att alliansens enighet kring energipolitiken är historisk och möjliggör en långsiktig energipolitik. Den av SKGS älskade vänsteralliansen är långt ifrån enig om vare sig energipolitik eller andra centrala områden.

Ologiken och inkompetensen i SKGS agerande kan bara ha sin förklaring i husse heter Persson.

fredag, juli 28

Svar från Arnell

Gävles nya kommundirektör imponerar. Mitt brev till honom (se min blogg 24 juli) med anledning av en av våra politiker inte beviljats tjänstledigt för att delta i valkonventet besvarades telefonledes och skriftligt i stort sett med vändande post. Svaret visar dessutom på en ny och positiv attityd där inte längre Gävle kommun ska ses som en del av det socialdemokratiska partiet.

Så här skriver kommundirektören:

Otillbörlig påverkan på valet från kommunala tjänstemän får inte ske. Inga misstankar om att så skulle vara fallet får heller förekomma. Formellt sett har så ej skett i detta fall då personen som sökt tjänstledit idag ej är förtroendevald. Dock skall vi naturligtvis arbeta för att ha ett klimat där allas intressen kan tilvarats, både arbetsgivarens och den enskildes.

Jag kommer att ta upp frågan med akutell Förvaltning ssnarast för att du skall kunna få ett fyllare svar och ett motiv till avslaget.

Vad jag förstår, efter vårt telefonsamtal idag och efter kontakt med aktuell arbetsplats, var ledigheten i just detta fall löst.

En klok miljöpartist

Joscka Fischer, ledare för de Gröna i Tyskland och mångårig utrikesminister, har en betydligt klokare syn på konflikten i Mellanöstern än hans svenska partikamrater. Läs den har debattartikeln som finns publicerad i Libanons största engelska tidning, The Daily Star.

Kontrasten kan inte var tydligare mot våra egna miljöpartister. Läs här hur nyanserat Grön Ungdom ser på konflikten.

Miljöpartiet och vänsterpartiet kräver att få bilda regering om det blir en socialistisk majoritet i riksdagen efter valet. Göran Persson stretar emot och vägrar ge besked. Inte så konstigt med tanke på vänstern inte är överens om vare sig utrikes eller försvarspolitik.

Säkrast för Sverige är nog att det inte blir en socialstisk majoritet....

Ungdomsarbetslösheten I Hälsingsland

Eter att socialdemokraterna gått ut med budskapet att arbetslösa ungdomar i Hälsingland bör flytta går debattens vågor höga. I dagens HT finns en artikel från Magnus Svensson, Magnus Andersson och mig.

Avrätta en 16 åring

I krigets Libanon finns en aktör som styr utan att riskera förluster. Bakom Hizbollah finns Iran. I Iran avrättas flickor som inte följer Sharia. Läs den här artikeln.

torsdag, juli 27

Privatisera arbetsförmedlingen

Gefle Dagblad har i en mycket bra artikelserie speglat det stora missnöje som finns med myndigheten Arbetsförmedlingen.

Jag och Magnus Andersson tog i våras intiativ till att Gävleborg skulle bli ett försökslän med privat arbetsförmedling. Konkurrens är bra för många monopol. Se bara vad friskolorna gjort för skolsverige, vad patientens fria val gör för sjukvården. Vårt krav från i våras känns än mer aktuellt.

Då bemöttes förslaget med kalla handen. Hans Backman, fp riksdagsman från länet ställde sen en fråga i riksdagen och fick av Hans Karlsson (s) höra att arbetsförmedlingen fungerade så bra att ingen förändring behövdes.

Det behövs en ny regering för att släppa fram kreativitet och bra bemötande på arbetsförmedlingen det här klart.

onsdag, juli 26

Förtidspensionering av ungdomar

Utslagningen bland unga i Gävleborg är skrämmande. Inte nog med att vi har landets högsta ungdomsarbetslöshet. Vi har också fler och fler förtidspensionerade ungdomar.

Arbetslöshetssiffornarn hålls nere med hjälp av att arbetslösa blir sjukskrivna. Sjukskrivningsstatistiken hålls nere genom att sjukskrivna förtidspensioneras.

2003 fanns drygt 200 förtidspensionerade under 29 år i Gävleborg. 2005 var siffran drygt 600. Det är en skrämmande utveckling som socialdemokraterna döljer bakom talet om att nu är vi på rätt väg.

tisdag, juli 25

Otroligt pinsamt miljöparti

Läs vad som hänt i Bollnäs! Jag rodnar å deras vägnar när jag läser hur miljöpartiet blir allt pinsammare.

Miljöpartiet i Gävleborg gick 2002 till val på ett att tillsammans med de borgerliga partierna ta makten i landstinget Gävleborg och att rädda akutsjukvården i Bollnäs. Man svek sina väljare, gjorde upp med s för att få en landstingsrådspost åt Ann Catrin Bergman. Nu ångrar man sig och vill be väljarna om ursäkt.

SCB:s majundersökning visar att miljöpartiet i Gävleborg inte finns längre. Så konstigt!

Ungdomsarbetslösheten i Ljusdal

Under gårdagen uppmärksammade Ekot och Studio Ett att ungdomsarbetslösheten i Sverige är en av Europas högsta och att i Sverige är läget som sämst i Ljusdal.

Arbetsmarknadsminister Hans Karlsson tyckte i Ekot att det behövdes mer arbetsmarknadspolitiska insatser i Ljusdal och räckte inte det kunde väl arbetslösa Ljusdalsungdomar flytta.

I Studio Ett hade sen Raimo Pärssinen och jag en spänstig debatt. Lyssna gärna på den. Raimo höll med sin minister. Jag tyckte tvärtom.
Det fattas jobb, inte arbetsmarknadspolitiska insatser.
Det behövs en ny regering som inte försvårar för företag att nyanställa.
Det behövs nya regler som inte försvårar för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden och slutligen behövs det en ny kommunledning i Ljusdal som kan göra något åt det bedrövliga näringslivsklimatet i kommunen.

Rapport från spännande möte

Förra veckan träffade jag Åsa Jacobs från Amnesty. Träffen kom till på Amnestys initiativ och är en del i att de stämma av åsikterna hos presumtiva riksdagsledamöter. Det var ett mycket givande möten. Att träffa människor och diskutera politik är det roligaste som finns i politiken.

Med Åsas tillstånd följer här den VDN märkning av mig som hon gjort och skickat runt i Amnesty.

Amnestygrupp 121 Gävle

Rapport från möte med riksdagskandidat
under kampanjen ”En aktiv röst” 2006


Mötet skedde med Anders W. Jonsson, kandidat för Centerpartiet.
Närvarande från Amnesty var Åsa Jacobs, medlem i grupp 121 och DO för distrikt 16.

Mötet skedde onsdag 19 juli, 2006, kl.17:00 - 18:00 på Anders arbetsplats, Barnkliniken på Länssjukhuset i Gävle, där han är avdelningschef.

Anders hade förberett sig inför mötet genom att hämta information på Amnestys hemsida. Vi diskuterade de fyra punkterna och han kunde kryssa Ja för alla punkter på checklistan, utan större diskussion, förutom den som handlar om att ”Sverige inte skall exportera vapen till länder som kränker de mänskliga rättigheterna” Han satte sitt kryss mellan Ja och Nej. Hans resonemang var att han behövde mer information för att kunna ta ställning och han skulle hämta mer info på
www.controlarms.org.

Om han kommer in i riksdagen var han mycket intresserad av att delta i riksdagens ”Amnestygrupp”. Han har tidigare varit medlem. Anders står som nummer två på länets riksdagslista och Centerpartiet i Gävleborg har idag en plats i riksdagen. Han bedömde sina chanser som 50/50 pga personvalskampanjen.

Eftersom Anders är aktiv i Rädda barnen, (jag är passiv medlem) och han arbetar som barnläkare pratade vi en hel del om barnens rättigheter kopplat till kvinnors rättigheter, men också till hur konventionen om barns rättigheter lätt blir något som vi stolta hänvisar till att vi skrivit under men i konkreta ärenden inte följer. Han arbetar lokalt för att det ska komma tillstånd ett Barnhus i Gävle, läkare från sjukhuset har varit till Island för att hämta mer information. Idag finns en grupp i länet som hjälper barn (flickor) som utsatts för sexuellt våld eller kränkning och de har ett bra fungerande arbete i denna ”Isabellagrupp”.

Inför valet bloggar Anders på
www.anderswjonsson.blogspot.com för att nå ut med sina synpunkter.

Avslutningsvis såg Anders fram emot mer samarbete med Amnesty.

måndag, juli 24

Neka ledighet för politiska uppdrag

En av våra blivande fullmäktigeledamöter i Gävle, Marina Alfredsson Bror, har nekats ledighet för att delta i Centerpartiets valkonvent. Det är inte acceptabelt att en politiker förhindras att delta i det politiska livet.

Jag har skrivit följande brev till kommundirektör Arnell.

Till kommundirektör Göran Arnell.

Som centerpartiets distriktsordförande blir jag djupt bekymrad om kommunala tjänstemän i Gävle kommun lägger sig i valrörelsen. Enligt vår uppfattning ska valet avgöras av väljarna och ingen otillbörlig påverkan får ske på valet. Att neka politiker att delta i gemensamma valupptakter är enligt min mening ett sätt att försöka påverka valutgången. En av våra blivande kommunfullmäktigeledamöter har av sin närmaste chef blivit nekad tjänstledighet utan lön för att delta i centerpartiets valupptakt den 4/8 trots att personen i fråga har sökt om ledighet 4 veckor före önskad ledighet. Det finns 7 000 mycket duktiga personer som är arbetslösa i Gävle kommun så jag är helt övertygad om att det bland dessa finns en person som kan vara vikarie en dag. Som kommundirektör måste du säkerställa att detta val kan genomföras i god demokratisk anda. Du måste då säkerställa att alla politiker från alla partier anställda i Gävle kommun kan delta i valrörelsen och de möten inför den som är nödvändiga. Anders W JonssonDistriktsordförande Centerpartiet Gävleborg

Allergisjukvården

I Hudiksvalls tidning skriver Björn Brink ett bra inlägg om allergisjukvården i Gävleborg. Det är ett svar på en fråga från Astma och allergi förbundet.

Ungdomsarbetslösheten

Sverige ligger i topp inom EU vad gäller ungdomsarbetslöshet. I Sverige finns den högsta ungdomsarbetslösheten i Gävleborg.

I Studio Ett ( SR P1) efter 17 debatter jag och socialdemokraternas länsordförande Raimo Pärssinen orsak och vad som borde göras. Lyssna gärna.

söndag, juli 23

Karin Söder om barnens rätt

Jag har tillsammans med Karin Söder skrivit en debattartikel om barnens rätt. Den är idag publicerad i GD. Då debattartiklar i GD ej läggs ut på internet följer artikeln här:

När Nils Holgersson reste genom Gästrikland och Hälsingland såg han att det var barnen som förstod att ny skog måste planteras där den gamla brunnit upp. Det var barnen som sen fick lära sina föräldrar och som slutligen fick med hela socknen i trädplanteringen. Selma Lagerlöf förmådde som få att se världen med barnets ögon och också att förstå att barnens väl måste komma först. Tankarna i flera av hennes böcker är samma tankar som i våra dagar genomsyrar FN:s barnkonvention.

Sverige har tillsammans med de flesta andra länder i världen skrivit på FN:s barnkonvention. Portalparagrafen lyder att barns bästa alltid måste komma i främsta rummet. Det förpliktar och innebär att när beslut ska fattas i riksdag, landsting och kommun så ska barnens bästa väga tungt i förhållande till andra viktiga politiska mål. Tyvärr har barnkonventionen inte fått den betydelsen utan blivit mer av ett populärt inslag i högtidstal. Stora grupper barn och ungdomar har det mycket svårt. De drabbas av en ofullkomlig flyktingpolitik, föräldrars missbruk, misshandel och vuxenvärldens oförmåga att ge trygghet.

I Gävleborg är det 5000 barn och ungdomar som lever med en missbrukande förälder. Lika många har sett en av sina föräldrar blivit utsatt för fysiskt våld, ofta mamma slagen av sin sambo. 400 lever med en förälder som är psykiskt sjuk. Karin Lundén, forskare vid Göteborgs universitet, har visat att av de barn som far illa är det bara vart fjärde som faktiskt anmäls till socialtjänsten i enlighet med svensk lag. Än värre är att av barnen som faktiskt anmäls är det bara vart annat barn som blir föremål för en utredning hos socialtjänsten. Barn och ungdomar som far illa måste alltså signalera mycket högt för att bli upptäckta. När de väl upptäcks är det inte ens säkert att de får hjälp. Vi har ett skyddsnät för våra barn och ungdomar som är alldeles för grovmaskigt. Politiker som inte tagit barnkonventionen på allvar bär ansvaret.

I Gävleborg lever närmare 5 000 barn i familjer som är beroende av socialbidrag. Föräldern är oftast arbetslös och närmare 40% av dessa är dessutom arbetslösa utan att få a kassa. Sverige går åt fel hål, klyftorna ökar. I inget annat EU land ökar antalet vuxna som har en sammanlagd årsinkomst under 150 000 kronor per år. Inget annat EU land har heller lika hög beskattning för de med låga inkomster. Att som vuxen under några år leva med fattigt är tufft, men det går. Att som barn växa upp i en familj där det aldrig finns pengar till annat än det mest nödvändiga är än värre. Det behövs en politik i Sverige där skatterna sänks för de med små inkomster och där fler kan få jobb, riktiga jobb i riktiga företag. Det är en politik som sätter barnens, de fattiga barnens bästa i främsta rummet.

Alla barn har rätt till en god utbildning. Detta till trots lämnar många elever grundskolan utan att ha godkända betyg i grundläggande ämnen som att läsa skriva och räkna. Detta är ett stort svek mot dessa unga, som får följder för hela livet.
Barn som får problem måste tidigt observeras och få den hjälp de behöver. För invandrade barn är detta särskilt viktigt för att de skall kunna tillgodogöra sig undervisningen som helhet. Skolan måste få de resurser som behövs. Ingen skall lämnas utanför säger socialdemokraterna i sin propaganda. Följderna av deras förda politik visar på något annat
Detta kan en ny regering ändra på.

Krig och våld drabbar barnen allra värst. Fysiska skador kan läka men de fruktansvärda upplevelserna ger psykiska skador för livet. Hårdast drabbade är de barn som tvingas bli soldater. De utsätts för en grymhet, som är obeskrivlig och tvingas utföra handlingar som att döda och lemlästa andra. Vuxna tar ifrån dem allt vad barnkonventionen säger om barnens rätt till en trygg barndom.

Barnen är också de mest utsatta där hiv-och aidsepidemierna går fram. De fråntas rätten till liv och många tvingas ta vuxenansvar vid mycket låg ålder

Tre miljoner barn i världen är offer för sexturism. Tyvärr finns många svenskar bland förövarna. Svenskar som förgriper sig på barn under resor i andra länder ska kunna lagföras när de kommer hem. Ingen pedofil ska kunna känna sig trygg bara för att övergreppet skett I t.ex Thailand. Andra länder inom EU, exempelvis Frankrike är föregångsexempel. Barnkonventionen skall efterlevas också i Sverige. En borgerlig regering måste snarast ta upp kampen mot dessa vidriga brott och lägga barnens rättigheter som en fast grund i det internationella solidaritetsarbetet.

Många barn i Sverige och världen har det svårt. Som politiker har man ett åtagande att se FN:s barnkonvention som en vägvisare när det gäller att fatta riktiga beslut. Människor som verkligen vill sätta barnens bästa i främsta i rummet kan i höstens val se till att de blir fler politiker som delar den åsikten. Fler politiker som likt Selma kan se världen med barnets ögon och förstår att barnens bästa måste komma först. Våra barn och barnbarn är vår framtid.

Karin Söder ( c ) Anders W Jonsson ( c )
Fd ordförande i Rädda barnen Barnläkare
Fd statsråd och riksdagsledamot Riksdagskandidat

lördag, juli 22

Slut på fritt valt arbete

Ingen kvinna ska behöva råka ut för att först gå till polisen och göra en anmälan om misshandel för att sedan gå hem och bli ihjälslagen. Det finns en metod som kan användas med strukturerade frågor till kvinnan som gör att en god värdering kan göras om hur stor risken är att hon råkar ut för en ny misshandel. Läs mer i dagens DN. Metoden används bara på 30 till 40% av landets polismyndigheter. Det är inte rimligt att det ska vara fritt valt arbete om en enskild polismyndighet vill använda en ny metod.

Tyvärr är det likadant inom min egen branch, sjukvården. En debattartikel i Hudiksvalls tidning ställs frågan om det rimliga i att inte alla som har en svår allergi får behandling med så kallad allergivaccination. Användningen av den metoden varierar stort i Sverige. Det är inte rimligt att det ska vara fritt valt arbete om ett landsting erbjuder den behandlingen eller ej. Här tror jag att öppna kvalitetsregister kommer att göra susen. En patient söker inte den mottagning eller den klinik med dåliga resultat och med gamla metoder.

fredag, juli 21

Det finns alltid minst två sidor

I ett tal till FN:s säkerhetsråd igår gjorde Kofi Annan tydliga markeringar. Han sa att det var ett brott mot folkrätten att Hizbollah från Södra Libanon hade bombat Israel. Israel sa Annan hade rätt att försvara sig självt men det var oklokt av Israel att bomba Libanon.

Israel och västvärlden hade tjänat på att den spirande demokratin i Libanon hade fått stärkas och möjligen självt kunna ta itu med Hizbollah terroristerna.

Intressant tycker jag det är att först läsa Kofi Annans tal på FN:s hemsida. Sen läsa hur det refereras i Jerusalem Post och slutligen hur den Libanensiska dagstidningen Daily Star återger det. Det ger en djupare insikt i att situationen är oerhört komplicerad, liksom den alltid är i Mellanöstern.

Blott Sverige svenska jordgubbar har?

Må så vara men våra samhällsproblem finns eller har också funnits i andra länder. SCB:s motsvarighet i Australien följer liksom SCB hur många barn som växer upp i fattiga familjer.

I Australien minskar glädjande nog antalet fattiga barn snabbt vilket framgår av den här artikeln från Australian news. I Sverige ökar barnfattigdomen, läs Rädda Barnens rapport. Längst ner i artikeln finns några intressanta rader. Man skriver att tidigare hade vi ett bidragssystem som gjorde att många barnfamiljer satt fast i fattigdomsfällan. Det lönade sig inte att arbeta. Idag lönar det sig alltid att hitta eller skapa sig en egen försörjning. Resultatet blir att antalet fattiga barn minskar snabbt.

Klok politik blir de förslag alliansen lagt. Sänk skatten för de som har de sämsta lönerna. Minska något på bidragen. Stimulera företagandet så att vi får nya jobb.

torsdag, juli 20

Bush lägger in sitt veto

George Bush har lagt in sitt veto mot offentlig finansiering av stamcellsforskning. Ett tragiskt beslut som kommer att påverka även oss i Sverige. Det är beslut som går tvärs emot den amerikanska opinionen men som tillfredställer den amerikanska religiösa högern. I Sverige har KD uttryckt tveksamhet kring den här typen av forskning.

Stamcellsforskning är att några av de många överblivna embryon från "provrörsbefruktningar" som annars skulle kasseras kan användas till att ta fram stamceller som är ett viktigt instrument i att hitta bot på svåra sjukdomar och skador. Skador och sjukdomar där idag ingen behandling finns. Det kan handla om traumatiska hjärnskador, skador på ryggmärgen, Alzheimer, stroke, Parkinson, diabetes mm. Det religiösa motsåndet härrör från att synen att människa är det från och med befruktningsögonblicket. Att använda en befruktad cell för att ta fram stamceller är att forska på en människa.

Den amerikanske presidentens veto är ett tragiskt beslut vars främsta resultat kommer att bli att angelägen forskning hamnar utanför de stora offentligt finansierade universiteten. Den kommer istället att hamna på privata amerikanska forskningsinstitut och i andra länder som exempelvis Sverige. Det leder tyvärr till att skarpa framstående amerikanska forskare, knutna till de stora universiteten, ej kan delta i den internationella forskningen vilket gör att framstegen inte kommer att ske lika snabbt som de skulle ha kunnat göra.

Amnesty

Igår träffade jag Åsa Jacobs från Amnesty. Det är en del i att Amnesty vill ha kontakt med de som är potentiella nya riksdagledamöter.

Amnesty vill diskutera tre angelägna områden, Våld mot kvinnor, Förbud mot tortyr och Vapenexport.

Amnesty är en organisation jag starkt beundrar och vars hemsida jag ofta besöker. Där finns mycket bra material. Läs gärna deras rapport om Mäns våld mot kvinnor.

onsdag, juli 19

Australiska perspektiv

Problem med skolan är tyvärr inte unikt för Sverige. På andra sidan jorden är lärarbristen enorm. Vi har Finland på närmare håll där man lyckats oerhört mycket bättre än såväl Sverige som Australien. Mycket av den Finländska framgången bygger på att man lyckats ge läraryrket hög status och att kraven på ordning och reda i skolan är högt ställda.

Stig Bergling blir vänsterpartist!

Det är väl inte så konstigt. Storspionen Stig Bergling och Lars Ohly arbetade under 70 och 80 talen hårt för Sovjetunionens sak. Stig Bergling innifrån genom att förse kommunisterna med militär information från Sverige och därefter på plats i Moskva, Ohly genom att hårt försvara Sovjetunionen och de kommunistiska idealen.

I länkad artikel berättar han också att han tycker att Lars Ohly har en bra grundinställning till kommunismen och att han tyvärr var tvungen att utåt ta avstånd. Bättre tycker Bergling att säga vad man tycker privat. Så går diskussioner i den lokala Vänsterpartiförening där Bergling numera är aktiv.

Trevligt samarbetsparti Göran Persson har. Ska Ohly bli utrikes eller försvarsminister i en kommande regering kanske Bergling kan bli sakkunnig på hans departement. Han har ju nu när Wennerström avlidit en för Sverige unik kompetens, kommunistisk spion.

Bra bakgrund

I DN finns en mycket bra bakgrundsartikel till kriget i Libanon. Varför finns överhuvudtaget nationen Libanon? Vad är speciellt med södra Libanon? Varför har Hizbolla fått ett ökat inflytande? Många frågor som finner svar.

Något annat än andra mediers rapporterande om dagens bomber och hur många svenskar som är drabbade.

Kunskap är alltid spännande.

Jag älskar DN!!

tisdag, juli 18

Den röda högskolan i det röda Gävleborg

Magnus Andersson, vice ordförande i CUF och riksdagskandidat i Gävleborg, har påtalat det olyckliga i att Högskolan i Gävle har en styrelse där enbart socialdemokrater och en miljöpartist får sitta. Ingen företrädare för något borgerligt parti är meriterad att vara styrelseledamot i den röda högskolan i det röda Gävleborg. Synd för högskolan.

Högskolan i Gävleborg är inte unik. Göran Persson har använt landets högskolestyrelser som belöningar åt sina partivänner. 61% av landets högskolestyrelseledamöter är socialdemokrater. Man kan fråga sig hur mycket de tillför utvecklingen av forskning och högre utbildning.

Statens rätt till flickors underliv

Folkpartiet föreslår att samhället ska ha rätt att göra obligatorisk gynundersökning på alla tonårsflickor. Kan man komma längre från sina liberala ideal.

Staten har rätt att tvinga den som kört rattfull att lämna blodprov. Den som lider av svår psykisk sjukdom kan också tvingas till behandling. Men att tvinga skolflickor att genomgå en obligatorisk gynundersökning är fullkomligt hårresande.

Till folkpartiets försvar kan sägas att tanken var god (sätta stopp för kvinnlig könsstympning) men ack så fel det blev.

Ensidig rapportering

Rapporteringen i svensk media om kriget i Libanon blir rätt enahanda.

Bakgrunden försvinner till förmån för att berätta om bomber och om svenskar som hamnat i kläm.

Sällan framkommer att det var Israel som angreps med missiler från Libanon. En fråga som sällan ställs är varför inte Libanons regering själva sätter stopp för Hizbollah. Några svar finns i Jersualem Posts ledare idag. Den arabiska viljan till fred kommenteras här.

måndag, juli 17

Centern och nazismen

I varje valrörelse jag varit med om så kommer en diskussion fram om bondeförbundets roll i förhållande till antisemitism och rasbiologi. Den har förekommit i Hälsingetidningarna iform av små insändare. Idag skriver Ola Larsmo i DN:s kulturdel ett öppet brev till Maud där han tar upp frågan. (Jag hittar inte artikeln på webb och kan därför ej länka till den.)

Larsmo säger att bondeförbundet var det enda parti som talade om rasbiologi i sitt program. Det Larsmo kommer fram till är att idag är Centern det parti som är mest radikal vad gäller öppenhet och att vara positiv till invandring. Kunde bara centern vara lika öppen vad gäller sin historia skulle man undvika den här typen av tjuvnyp som Larsmo själv utdelar.

Jag håller inte med Larsmo om att bondeförbundet skilde ut sig i 30 talets debatt. Rasbiologi var högsta vetenskap då, inte minst bland läkare. Antisemitismen var obehagligt stark i hela det etablerade samhället. Medicinska föreningen vid karolinska institutet var tämligen eniga när man beslöt att säga nej till att judiska medicinstudenter som flydde från Tyskland skulle komma in i Sverige. Även bland kommunisterna då judar var lika med kapitalister och Stalin inom världs kommunismen sanktionerade judeförföljelse. Inte heller socialdemokratin var befriad, äs gärna Larsmos egen artikel om antisemitismen i arbetarrörelsen. I kungahuset fanns nuvarande kungens far, prins Gustav Adolf, vilkens svärfar (kungens morfar) var aktiv nazist. Dömdes för övrigt i Nurnberg efter kriget, läs gärna "Han som inte fick bli kung" av Per Svensson.


Jag håller med Larsmo om att antisemitismen och rasbiologins roll i den tidiga delen av svensk 1900 tal är mycket dåligt belyst. Forskning behövs, inte minst för att slippa diskussioner om vem var värst.

Jag håller med Larsmo att Centerpartiet är det parti som idag, 80 år senare, tydligast formulerar öppenhet och alla människors lika rätt och värde.

Diskussionen om det tidiga antisemitismen i det tidiga 1900 talet intresserar oss som är historie freaks. Den har ingen bärighet i diskussionen vem som ska styra Sverige efter höstens val.

söndag, juli 16

Fler plusjobb

I dagens DN finns ett bra citat.

Det gör väl ingenting att Ryan Air lägger ner verksamheten i Västerås. Göran Persson ordnar säkert så att vi får många nya plusjobb.

lördag, juli 15

LAS eller barnen

Barnkonventionen är något som alla svenska politiker älskar att ta med i sina högtidstal. Alltför få inser att det är ett kontroversiellt dokument som ställer krav. Barnkonventionen innebär att när det i politiskt beslutsfattande står mellan att stå på barnens sida och på andra viktiga intressens sida ska barnen komma först.

Hur blir det då....

LAS säger att den lärare som är sist anställd ska sparkas först. Arbetsgivaren är en kommun. När Gävle kommun får för många lärare och några måste sägas upp så blir det en flyttkarusell. Ettornas fröken i Bergby ska ersättas med tvåornas majje i Srömsbro. Det leder till att femornas fröken i Hedesunda ska bytas ut mot treornas fröken på Lilla Sätra.

När riksdagen beslutade om LAS, vilka riksdagsmän ställde då frågan "stämmer det här med FN:s barnkonvention?".

Är lärarnas anställningstrygghet viktigare än barnens behov av lärarkontinuitet?

Jag vet vad jag tycker.

fredag, juli 14

Grattis kronprinsessan!

Jag hoppas att Viktoria får en minnesvärd 29 års dag. Själv ser jag fram emot att på TV få se firandet i Borgholm. Hon gör ett suveränt jobb. Vi kan vara stolta över att ha en så kompetent och duktig tronföljare i Sverige.

Trist för GIF

Tråkigt med GIF:S förlust. GIF:s lagkapten Johannes Ericsson har en far, Roland Ericsson, som spelar på en helt annan plan, som vårt oppositionsråd i Gävle. Han är en av de många mycket duktiga kommunpolitiker som centerpartiet har i Gävleborg. Läs mer om det (om man får tro Demoskop) blivande kommunalrådet Roland Ericsson, Johannes pappa.

torsdag, juli 13

Lycka till ikväll, GIF

Ikväll på Råsunda gör Gävle IF Uefa debut. GIF möter Llanelli AFC från Wales. Det är naturligtvis oerhört bra att Gävle får ett fotbollslag som får vara med i internationella tävlingar.
- Jag hoppas på seger för vårt GIF och vill via detta sända lyckoönskningar till laget.

Kriskommission nödvändigt för utvecklingen av Gävleborg.

Uttalande som är skickat till länets media;
Enligt den senaste statistiken för arbetslöshet från ams så består det kärva läget på arbetsmarknaden i Gävleborg, trots att vi enligt många befinner oss mitt i en högkonjunktur med en lågkonjuktur i sikte. Cirka 15 000 Gävleborgare är arbetslös enligt månadsstatistiken från ams. Centerpartiet har på nationell nivå lagt en rad förslag för att minska arbetslösheten i allmänhet men ungdomsarbetslösheten i synnerhet! Det är bland annat ungdomsavtal och bonus till dem som hittar arbete åt unga.
- Vi är beredda att ompröva arbetsförmedlingen som inte förmedlar arbete idag, 1 % av dem som skriver in sig som arbetssökande får ett arbete av statliga arbetsförmedlingen. Istället vill vi ha möjlighet att ha privata arbetsförmedlingar med fokus och ersättning för förmedlande arbeten. En modell som fungerar med stor framgång i andra länder säger Anders Jonsson, distriktsordförande för Centerpartiet Gävleborg.
Regionalt i Gävleborg har Centerpartiet föreslagit en kriskommission under ledning av Landshövding Christer Eirefelt. Kriskommissionen ska bestå av de politiska partierna och arbetsmarknadens parter. Syftet är att ta fram konkreta förslag och ideer som kan genomföras regionalt för att minska arbetslösheten. Landshövdingen bjöd in alla partier hösten 2005 till en stor konferens i Bollnäs men någon kriskommission tillsattes inte och arbetet har nu gått i stå.
- Vid ett maktskifte efter valet där majoriteten består av alliansen så kommer vi snarast att se till att en kriskommission bildas, med eller utan Landshövding. Läget är så allvarligt att alla partier och arbetsmarknadens parter måste arbeta tillsammans säger Anders Jonsson vidare.
Centerpartiet har även~ i brev till landshövdingen i egenskap av ordförande i Länsarbetsnämnden krävt att man ska tillskriva regeringen och be om dispens om att upphandla privat arbetsförmedling men vi fick tyvärr ett negativt svar på vår förfrågan.
- Med 15 000 Gävleborgare i direkt arbetslöshet och sammanlagt med alla som befinner sig utanför arbetsmarknaden, 50 000 Gävleborgare, så krävs det extraordinära insatser för att bryta dödläget på arbetsmarknaden. Vi uppmanar alla partier i Gävleborg att ställa sig bakom vår begäran om kriskommission. När patienten är sjuk så krävs det medicin. Det recept som finns idag är fejk med statistik och konstgjorda mediciner utan verkan avslutar Anders Jonsson.

onsdag, juli 12

Barn som far illa

Något av det som gör mig mest ledsen är att möta barn och ungdomar där föräldrarna sviktar. Det är vanligare än vad många tror. Karin Lundén, forskare i socialt arbete vid Göteborgs universitet, har i en studie frågat gått igenom närmare 400 förskolebarn i Göteborg.

Vanligast är fysisk vanvård. Därnäst kommer att barnen försummas eller att föräldrarna känslomässigt är otillgängliga för sina barn. Tack och lov är fysisk misshandel relativt ovanligt.

Skrämmande var hennes konstaterande att trots att alla vi som arbetar med barn har anmälningsskyldighet när vi misstänker fara för underårigs hälsa och utveckling på grund av brister i omsorgen eller annat förhållande i hemmet så anmäldes bara vart fjärde. Än mer tragiskt var det att hon fann att av de som anmäldes så blev bara hälften utredda av socialtjänsten.

Det finns mycket att göra i vårt land för att barn ska få det bättre. Läs gärna Karin Lundén studie här.

tisdag, juli 11

Likheter med 70 talet

I dagens HT finns en debattartikel publicerad som jag skrivit tillsammans med en annan jämte, Nils G Åsling.

Det finns mycket att lära historien, inte minst genom att få ta del av all den levande historia som Nils G är. Hans bok " Skäl att minnas" bör läsas av alla som vill förstå varför den svenska politiken ser ut som den gör idag. Även hans böcker Maktskifte, Gunnar Hedlund och Banken som blev folkrörelse är mycket läsvärda. Böckerna är lätta att beställa från Ad Libris, (en suverän nätbokhandel som orsakar stora hål i min plånbok, inte på grund av pris men på grund av antal).

Redan 1980 utsågs jag av Expressens ledarsida (då i rollen som CUF ordförande i Jämtland) till Nils G Åslings påläggskalv. Därför extra roligt att få skriva tillsammans med honom.

Mobbning i Australien

Mobbning är tyvärr inte bara ett svenskt fenomen utan finns i stort sett i alla kulturer. En undersökning gjord på ett antal skolor i Sydney visar att det är betydligt större risk för ungdomar att råka ut för misshandel på skolan än av sina föräldrar. Studien visar också att konsekvenserna är lika allvarliga.

I Australien liksom i Sverige har uppmärksamheten på barnmisshandel där föräldrarna är förövare skärpts. Få lärare låter bli att anmäla om de får misstanke om att barn misshandlas av sina föräldrar. Däremot låter många bli att anmäla då misstanke finns om att barn och ungdomar misshandlas av sina jämnåriga.

Skollagen måste skrivas om så att det blir en skyldighet för skolans personal att anmäla misstanke om mobbning. Rektor måste också få en möjlighet att som sista åtgärd besluta om avstängning av den som gjort sig skyldig till mobbning.

måndag, juli 10

Vad driver Kina?

Intressant i all politik, lokal som internationell, är att fundera på vad som egentligen är motpartens drivkraft. Nordkorea konflikten skulle lätt kunna lösas om bara Kina ställde upp för att tillsammans med FN utöva starka påtryckningar. En intressant diskussion kring Kinas motiv till att välja instabilitet före ett stabililitet och fred finns i Washington Post. Frågan ställs och ledande internationella experter debatterar i blogg form. Läs och njut.

Nordkorea allt mer oroande

Nordkorea ligger långt bort. Icke desto mindre är utvecklingen minst sagt oroande. Nordkorea hotar med fullskaligt krig. Kim Jong il kan vara stor i käften då han vet att kommunistdiktaturen Kina kommer att blockera alla försök att i FN sätta stopp för galenskapen.

Nordkorea krisen visar på svagheten i FN:systemet där Kina, som fullständigt saknar respekt för mänskliga rättigheter, har möjlighet att sätta stopp för alla försök att skapa fred. Nordkorea är också ett exempel på kommunism i verkligheten betyder. Nordkorea är extremt men bara en variant på alla de andra länder som provat kommunismens gyllene väg.

Vänsterpartiet är mycket duktiga på att omedelbart fördöma USA:s agerande runt om i världen. Tyst är det om vad som händer i Nordkorea. Kanske vill inte Ohly och Co vara kritiska mot ett kommunistiskt land. Blir han utrikesminister i Perssons nästa regering kan han säkert förbättra de idag obefintliga kontakterna mellan Sverige och kommunismens Nordkorea.

söndag, juli 9

Klok Edlund!

Torbjörn Edlund, företagare från Gävle, har i HT skrivit en bra insändare om Radio Gävleborgs brister i nyhetsbevakningen. Samma frågor har jag tidigare tagit upp på min blogg.

De frågor Torbjörn ställer är relevanta. Tyvärr undviker Radio Gävleborgs chef Leif Eriksson att svara på frågorna. Jag hoppas att han tar problemet på större allvar än vad hans svar ger sken av.

Bra Solveig!!!

Solveig Ternström, riksdagskandidat för Centerpartiet i Stockholm, har tillsammans med sina allianssystrar skrivit en mycket bra debattartikel i Svenska Dagbladet, läs den gärna.

Jag instämmer, Alliansen är det bästa som hänt borgerligheten. Det är också det budskap jag hör från vänner och bekanta. Jag instämmer också i att vi måste lokalt göra än mer för att visa att alliansen är hållbar.

lördag, juli 8

Sverigedemokraterna igen

Idag har EXPO gått igenom landstingskandidaterna för rasistiska Sverigedemokraterna som satsar på Gävleborg. En tredjedel eller 20 av 60 hade skulder som hamnat hos kronofogden.

Idag har partiledaren Roger Hedlund ingen kommentar.

fredag, juli 7

Sverigedemokraterna förnekar sig inte

I EXPO, demokratiskt tidskrift som finns på internet, avslöjas kriminaliteten på Sverigedemokraternas fullmäktigelista i Gävle.

Är någon förvånad. Förra gången Sverigedemokraterna ställde upp i Gävle var fullmäktigelistan ett utdrag av de Gävlebor som under senare år blivit dömda för våldsbrott.

torsdag, juli 6

Citat Göran Persson

Hur kan Du Bo Lundgren, som köpt ett hus för 6 miljoner kronor, förstå hur vanliga människor har det. Sagt i valrörelsen 2002.

Nästan lika klokt som att arbetslösheten kommer att vara borta närmar oss valrörelsen 2006.

Fler citat av statsministern finns här.

onsdag, juli 5

En generande tredjeplats

Sverige hamnar på tredje plats i europas ungdomsarbetslöshetsliga. Statistiken presenteras av SCB och bygger på EU: s mått.

Sverige har den tredje högsta ungdomsarbetslösheten i EU och bara Slovakien och Polen har en högre ungdomsarbetslöshet än Sverige. Det visar statistik som SCB presenterar vid ett seminarium vid politikerveckan i Almedalen.

Enligt EU:s definition var ungdomsarbetslösheten 27,5 procent i februari, den senaste månaden där det finns komplett jämförbar statistik för alla EU-länder.

Tror Göran Persson fortfarande att arbetslösheten inte kommer att vara ett problem värt att diskutera i valrörelsen??

tisdag, juli 4

Sista mötet

Idag har min personavalsgrupp hållit sitt sista möte. Vi förla det till sommarfagra Helsingfors där vi (Björn Mårtensson, Frida Persson, Karin Andersson, Kenneth Nilshem, Nils Erik Falk Per Erik Andersson och jag) under förmiddagen låtit oss inspireras av att på Ekudden, Urho Kekkonens hem, titta på den valfilm som gjorde att Kekkonen vann presidentvalet 1956.

Han är den centerpartist i Norden som nått längst i sin politiska bana. Blev riksdagsman och samtidigt justitieminister redan 1936. Han var då efter en resa i Tyskland en inbiten motståndare till nazismen. Finlands president 1956 till 1982.

Själv är jag nöjd om jag i september får väljarnas förtroende att sitta i Riksdagen.

måndag, juli 3

Goda nyheter från Afghanistan

Nyheter från Afghanistan handlar allt som oftast om våld. Det finns trotsallt även goda nyheter från Afghanistan. Som att detta ett av världens fattigaste länder, sedan 15 år härjat av inbördeskrig, inför ett förbud mot aga i skolan.

Mitt intryck från en rundresa i Afghanistan för några år sedan var att skolan inte präglades av kadaverdisciplin utan av en vänlig atmosfär med lärare som tyckte om sina elever och kunde bjuda på gemensamma skratt och skämt.

Kampen mot aga är en viktig internationell barn fråga. Femton länder har ilikhet med Sverige infört ett totalförbud mot fysisk bestraffning av barn. Fler måste följa efter. FN:s barnkonvention är tydlig, inga barn ska utsättas för fysisk bestraffning.

Trångsviken ett gott exempel

Framtiden för Sverige ligger inte i att säga nej till globaliseringen a la S V och MP. Den ligger i att bejaka den ökade konkurrensen. Vi har suveräna möjligheter i en ökad internationell konkurrens om vi bara har en klok regering.

Trångsviken är ett mycket bra exempel på att det går bara man vill. Att en av mina idoler, Nils G Åsling varit tongivande i bygden har säker inte varit en nackdel. Han var en av de tidigaste i vårt land som insåg att tillväxten i vårt land inte kommer att vara beroende av de stora svenska företagen utan av entreprenörskapet i de små företagen.

söndag, juli 2

Almedalen eller Kekkonen?

Idag börjar valrörelsen första stora aktivitet Almedalen. Frukten av närmare 400 seminarier och andra aktiviteter blir väl tyvärr inte så stor PR. Det blir lite som att köpa en triss lott och hoppas på storvinst för den intresseorganisationer som kommer att finnas där. Den verkliga frukten blir förhoppningsvis ett antal informella kontakter som knyts för där människor möts föds idéer.

Själv åker jag till Helsingfors för att besöka Urho Kekkonens Villa Ekudden och för att lära mig mer om den möjlighet som finska barnfamiljer och äldre har att kunna göra avdrag för hushållsnära tjänster. Något som jag h0ppas blir en verklighet även i Sverige efter en borgerlig valseger.

lördag, juli 1

I USA står även politiken under lagen

USA:s Högsta Domstol beslöt i torsdags att inte ens presidenten kan ställa sig över lagen. Det är en seger för rättssamhället att HD gjorde tummen ner för de militärdomstolar som George Bush inrättat för att döma fångarna i Guantanamo. Läs gärna den kloka kommentaren i Hufvudstadsbladet. Bush får nu buga och be om ursäkt. Därefter roade han och Japans avgående premiärminister kungligt hos the King.

USA är med sin grundläggande maktdelning mellan president, kongress och högsta domstol ett föredöme vad gäller demokrati. Lägg därtill den grundlagsfästa federalismen som gör att Washington inte kan lägga sig i de områden som delstater och lokala myndigheter har ansvar med mindre än att de lägre nivåerna skickar upp sin beslutande makt till den centrala nivån.

Väsensskilt från Sverige där alla makt sedan 1600 talet är koncentrerad till Stockholm och där under Göran Perssons tid som statisminister vi fått en presidentmakt starkare än såväl presidentens makt i Finland, Frankrike och USA. Göran Persson står över såväl domstolar som riksdagen och skäms inte över att gång på gång visa det. Annie Johansson, vice ordförande i CUF, kommenterar bra på sin blogg.