tisdag, november 28

Frihetskämpen från Tullus

Äntligen har den hamnat i brevlådan, Håkan Larssons bok om Nils Larsson, bondeståndets siste talman. Frihetskämpen från Tullus som Håkan valt att kalla sin bok. Jag har redan läst rätt mycket. Den är bra kort och gott. Ett stycke spännande 18 00 talshistoria. Märklig ordning i Sverige att de flesta av oss kan mycket om svensk historia från 1520 och fram till 1809 men sen blir det rätt tomt. 18 00 talet som påverkar oss långt mer än Gustav Wasas äventyr i Dalarna är ett bortglömt kapitel.

Håkan Larssons bok fyllde vissa av mina luckor. Underbar läsning. Hoppas det inte är den sista boken Håkan skriver.

1 Comments:

At 20:23, Blogger Håkan Larsson said...

Roligt att du tycker att boken om talmannen från Tullus är intressant läsning, Anders! Det känns bra att kunna fylla en lucka i historien.

Själv blev jag under arbetet allt mer övertygad om att Nils Larsson betytt mer i svensk historia än vad vi förstått. Han är i samma klass som de mer kända Louis De Geer och Johan August Gripenstedt, men skillnaden är att dessa reformatörer tillhörde adeln. Det är ingen tvekan om att Nils och en rad andra företrädare för bondeståndet spelade en nyckelroll i den viktiga reformeringen av det svenska samhället mellan 1850 och 1870. Under de här åren lades grunden till ett sekel av ständig utveckling av det svenska samhället. Ett sekel då Sverige gick från att vara ett fattigt land i Europas periferi till att vara ett ledande välfärdsland.

Håkan

 

Skicka en kommentar

<< Home