torsdag, juni 25

Er det ikke fantastiskt?

Den norska staten har en hög profil vad gäller folkhälsa, inte minst vad gäller att hålla alkoholkonsumtionen nere - i Norge. I andra länder gäller annat.
Norska staten är majoritetsägare i Statoil. Företaget finns bland annat väl företrätt i Litauen. Nyligen har man i Litauen beslutat att bensinmackar ej ska få sälja alkohol!!!!! på natten!!!!!!!!!
Orsaken är att allt för många dör på grund av att bilförare inte bara tankat bilen med bensin på Statoil utan även tankat vodka, inte i bilen. Det har lett till att många fotgängare blir ihjälkörda av vältankade bilförare.

Statoil protesterar nu högljutt. Får inte mackarna börja sälja alkohol nattetid hotar man med att stänga sina bensinstationer.

I Sverige hotar Statoil med att stänga bensinmackar eftersom de är tvungna att tillhandahålla etanoltillblandad bensin.

Vore det inte bättre för både miljön och den Litauiska folkhälsan om norska staten kunde bli aktivare i att sälja biobränsle i Sverige och mindre aktiv i att sälja vodka på nätterna i Litauen.

Bedrövlig norsk dubbelmoral? Nej snarare ännu ett argument för att stater inte ska äga bolag som konkurrerar på en öppen marknad.

1 Comments:

At 08:55, Blogger Niklas said...

För jävligt naturligtvis, men vad skulle varit bättre om Statoil haft privata ägare? Nu finns ju dessutom möjligheten att utöva påtryckningar mot norska staten.

Självklart ska stater äga företag, bl.a. just för att de kan användas för att gå före när det gäller t.ex. folkhälsohänsyn och miljö.

 

Skicka en kommentar

<< Home