tisdag, januari 9

och kryddar med Johannisört

Den krögare som blandar Coca cola i sprit och serverar det gör det helt i enlighet med lagen. Den som däremot kryddar brännvinet bryter enligt Folkhälsoinstitutet mot alkohollagen. Det är nämligen förbjudet att tillverka sprit. Krydda brännvin är enligt Folkhälsoinstitutet lika med att tillverka sprit. Däremot tydligen inte att blanda grogg.

Folkhälsoinstitutets agerande är lika förödande för folks förtroende för en restriktiv alkoholpolitik som det var förödande för det svenska djurskyddet när Djurskyddsmyndigheten ville förbjuda agnandet med mask och mört vid fiske.

En moderat riksdagsman har ställt frågan till folkhälsominstern vad hon tycker. Då blir det genast krångligt. Enligt den svenska regeringsformen får icke ett svenskt statsråd lägga sig i hur en myndighet tolkar lagen. Då kallas det ministerstyre, statsrådet får skäll av KU och kanske prickas. Det vill inget statsråd vara med om. Statsrådet kan däremot föreslå regeringen att lägga fram en ny lag alkohollag till riksdagen.

Det blir kanske resultatet. Ministern tillsätter en utredning som kommer med ett betänkande som går på remiss och som sen blir till en proposition efter att ha granskats av lagrådet som kan föreläggas riksdagen för beslut. En lagändring där riksdagen tydliggör att kryddning av brännvin ej är liktydigt med hembränning.

Tänk så mycket billigare och enklare det blev om sunt förnuft kunde få råda även på Folkhälsoinstitutet.

5 Comments:

At 14:03, Blogger Jonas Rask Samuelsson said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 
At 14:10, Blogger Jonas Rask Samuelsson said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 
At 14:13, Blogger Jonas Rask Samuelsson said...

Tjena!

Ja det sunda förnuftet får stå tillbaks för ogenomtänkta idéer verkar det gott som.

En fundering vilket det säkerligen finns svar på är hur folkhälsoinstitutet då definerar krydda.

Vad går drinkmix och andra pulver som? Livsmedel?

Dessa flytande essenser som kan köpas i var och varannan affär, är det krydda eller också livsmedel?

För övrigt är ett av institutets förslag säkert i närheten av er. I ett förslag vill man minska antalet självmord i Sverige, genom att i samarbete med Vägverket sprida kunskap, hur det går att bygga bort självmordslämpliga platser. Såsom järnvägsbroar, järnvägar och öppningsbara fönster på tredje våningen och uppåt.

Jag som naivt trodde problemet var att människor inte trivdes med sig själva eller sin situation!?


Länk till en DN artikel om förslaget.

 
At 14:32, Blogger Catrin Mattsson said...

Hej!

Det är inte första gången som Folkhälsoinstitutet gör konstiga prioriteringar och tolkningar.

Jag minns när de satsade pengar på att göra informationsfoldrar om vad svenska män ska tänka på när de beöker prostituerade i Thailand... Samt minns även den som fylld med föråldrade föreställningar om kvinnor och män som skulle delas ut till alla gymnasieelever.Denna stoppades tack och lov, men först efter en kostsam tryckning.

Jag delar din uppfattning om att en en nypa sunt förnuft onekligen skulle förbättra folkhälsoistitutets verksamhet. Det är bra om alliansregeringen kan se över våra statliga verks uppdrag och krav.

/Catrin Mattsson

 
At 14:36, Blogger Catrin Mattsson said...

Hoppsan, ordet "bok" ramlade bort i min föregående kommentar: "Samt minns även den BOK som fylld med föråldrade föreställningar" skulle det vara.

Senare har ordet "en" lyckats komma med två ggr efter varandra.

Ber om ursäkt för detta slarv...

 

Skicka en kommentar

<< Home