tisdag, september 30

Stor förlust för Alliansen

Marita Ulvskog lämnar posten som partisekreterare för socialdemokraterna. Det är en stor förlust för Alliansen. När junilistans lanserade förre socialdemokratiske riksdagsmannen, EU hataren, Sören Wibe som sitt första namn var Ulvskogs dagar som partisekreterare räknade. Här krävdes ett toppnamn som avskydde EU minst lika mycket som junilistans socialdemokrat Wibe.

Socialdemokraterna må hålla tummarna att inte alltför många väljare tänker tanken att om man vill ha inflytande i EU parlamentet så är det inte jordens smartaste drag att skicka dit svenskar som tycker illa om allt annat än det genuint svenska.

Hennes sällsynta begåvningen att komma med kommentarer som sen måste dementeras av alla andra sossar gör dessutom att hon kan bli en tillgång även för Alliansen i EU valet.

Gamla i Gävle ej värda det bästa

Övermedicinering av äldre är ett problem som har uppmärksammats på senare tid. En metod som leder till lägre läkemedelsanvänding och friskare gamlingar är att med jämna mellanrum låta en läkare, en sjuksköterska och en farmaceut tillsammans gå igenom läkemedelslistan för äldre på särskilda boenden. Det kallas för multiprofessionella läkemedelsgenomgångar och har visat sig ha mycket bättre effekt än om bara läkaren går igenom listan.
Alliansregeringen satsar årligen 1,3 miljarder i stimulanspengar för en bättre äldreomsorg. Kommunerna kan söka om pengar exempelvis för att sätta igång med den typen av läkemedelsgenomgångar.
Marina Alfredsson Bror, fullmäktigeledamot för Centerpartiet i Gävle, för sen snart två år tillbaka en kamp för att de gamla i Gävle ska få den möjligheten. Igår kväll behandlade fullmäktige i Gävle hennes andra motion. Socialdemokraterna avslog med hjälp av miljöpartiet och vänsterpartiet förslaget. Orsaken är enkel. Goda förslag som kommer från fel sida i politiken ska enligt socialdemokraterna avslås. Festligt var att Vivianne Sundqvist, omvårdnadsnämndens socialdemokratiska ordförande, sa att om motionen skulle bifallas fick minsann Alliansregeringen ställa upp med mera pengar. Just det.
Marina är envis som synden och sa till mig nu på morgonen att hon kommer inte att ge sig utan lägga en ny motion. Endast det bästa är gott nog för de äldre tycker hon som har lång erfarenhet från att jobba i äldreomsorgen och har sett alltförmånga gamla, förvirrade av för mycket medicin.

måndag, september 29

Alice ikväll

Ikväll ska alla titta på Idol, TV4, och rösta på Alice Svensson. Hon har en suverän röst och kommer dessutom från Hedesunda. Som alla tjejer från Hedesunda är hon oerhört begåvad och förtjänar en telefonröst.

fredag, september 26

Som i Nordkorea!

Nu blir det som i Nordkorea var Thomas Bodströms kommentar när det stod klart att regeringen lagt ett förslag som gör FRA lagen accepterade av de flesta. Nu förenas Sveriges intresse av att kunna spana på R med individens krav på integritet.
Sossarnas ursprungliga förslag från 2006 ligger milsvitt från det här förslaget vad gäller integritetsskydd. Där betonades bara rikets möjlighet till spaning. Förslaget är även mer långtgående än de krav som sossarna i opposition lagt fram så varför denna ilska?
Svaret är rätt enkelt. För socialdemokraterna var FRA debaclet ett underbart tillfälle att skapa regeringskris. Man sket därför fullständigt i sakfrågan och agerade i riksdagen med ett enda syfte nämligen att med hjälp av några avhopp från allianspartierna få fälla regeringen. Nu blev det inte så. Därför talet om att det nu i Sverige blir lika eländigt som i Nordkorea. Bodström baserar det på att regeringen valt att lägga ett förslag som nu kommer att remissbehandlas i stället för att tillsätta en parlamentarisk utredning. Med den måttståcken har vi under regeringen Persson många gånger varit vid tillfällen som skulle ha kunnat beskrivas som Nordkorea.
Thomas Östros satt i morse i samma vagn som jag. Fick skärpa mig ordentligt för att inte fälla kommentaren "Tänk Thomas, nu blir det lika hemskt i Sverige som i Nordkorea".

onsdag, september 24

Onsdag på Rosenbad

0706 tåget från Gävle till Stockholm. En och en halv timme ostört arbete. Läser DN, SvD och Dagens Industri. Svara på ett antal mail. Från samordningskollegorna och centerpartister i kommuner och landsting. Från en riksdagsledamot som undrar vart ett ärende ligger i RK (regeringskansliet). Morgonfika med centersamordningen. En av dagens många höjdpunkter med en skön blandning av seriösa avstämningar och skvaller. På en chefsutbildning fick jag en gång lära mig att fungerande fikastunder är A och O för en välfungerande arbetsplats. Med det som måttstock är centersamordningen på statsrådsberedningen en mycket väl fungerande arbetsplats.
Tittar sen över vad jag ska ta upp på min avstämning med Maud för att kort därefter få reda på att hon inte hinner. Mötet inställt. Plötsligt blir det en timme över. Även om avstämningarna med henne brukar ta 15 minuter så tar det numera en evighet att vandra ända bort till Näringsdepartementet som numera inte ligger i grannkvareteret utan långt norrut i Centralposthuset. Istället för avstämning med partiledaren blir det en kort insändare till Arbetarbladet där jag svarar på en arg insändare. Varför berättar ni bara hur mycket jobbskatteavdraget betyder för den som tjänar 25 000 och inte hur mycket det blir för den som tjänar 125 000 kronor i månaden. Svaret är enkelt då jobbskatteavdraget betyder 1511 kronor i sänkt skatt både för den som tjänar 25 000 per månad och för den som tjänar 125 000 per månad och för den som tjänar 1 125 000 kronor per månad. Det blir även en debattartikel till läkartidningen.
Lunch med ordföranden i ett av de viktigare fackförbunden på mitt område. Det blir en låååååång lunch, 1, 5 timmar. Tur att vi inte har stämpelklocka för oss politiker på Rosenbad.
Eftermiddagens höjdpunkt är träff med våra ledande social och sjukvårdspolitiker i SKL. Det är så lätt att ett parti sönderfaller i ett riksparti och ett kommun och landstingsparti. Täta träffar med bra diskussioner är en bra vaccination mot åkomman. Jag kunde hälsa vännerna välkomna med röda mattan på Rosenbad. Statsministern skulle nämligen ha Lettlands president på besök kort efter att mitt besök kom.
Dagens botten napp på 18 30 tåget hem. Strax norr om Centralen stannar tåget och blir stående. Efter några minuter berättar personalen att tåget som ligger framför oss har gått sönder. Vi måste backa och ta ett annat spår. En stressad lokförare springer genom tåget. Strax framför mig sitter en av riksdagens mer kända ledamöter från Sundsvall. Han ringer upp någon och säger " Dessa jävla idioter på SJ. Ljuger gör de också". Två tankar slår mig. För det första kan man fundera på vilken människosyn man har när man tror att ett tågstopp beror på att personalen är idioter. För det andra kan man undra hur korkad man är när man som offentlig person beter sig så svinaktigt. Det var nog inte bara jag som kände igen riksdagsledamoten. Sannolikt var vi tio personer som höjde på ögonbrynen och nu några timmar senare har berättat historien vidare.
Får tänka på Kay Pollak och se det som en förmån att jag fick sitta i närheten av denne riksdagsledamot då jag av honom fick lära mig något som gjorde att jag förhoppningsvis blev en visare människa.

tisdag, september 23

Högsta vinsten till Övertorneå

I Övertorneå valdes igår efter sluten omröstning Linda Ylivaino till nytt kommunalråd. Hon blir den första kvinnliga kommunalrådet i Tornedalen och ett lyft för Övertorneå. Linda är en oerhört kompeten politiker som både arbetat på centerns riksdagskansli, i EU parlamentet och på senare tid som politiskt sakkunnig hos Maud. Det blir en förlust för näringsministern när högsta vinsten går till Övertorneå.

måndag, september 22

Vi bygger

En av de saker som gör jobbet i regeringskansliet så stimulerande är möjligheten att delta i den politiska verkstaden där vi tar fram beslut som kommer att göra Sverige till ett bättre land. Har under eftermiddagen suttit med tjänstemän från socialdepartementet för att vrida och vända på hur vi ska se till att omregleringen av apoteksmarknaden verkligen leder till bättre tillgänglighet för kunderna och pressade priser.
Diskussionen var så spännande att jag tyvärr missade Centerpartiets gruppmöte i Gävle där man skulle ta ställning till Gävles kandidatur till att bli Europas kulturhuvudstad. Det går dessvärre inte att ha fingrarna i alla syltburkar samtidigt.
Fick på hemvägen frågan om jag inte lyssnat på budgetdebatten. Budgeten känns som ett sedan veckor tillbaka avslutat kapitel men ska nog imorgon ta en utskrift från riksdagens hemsida för att läsa var oppositionen hade att säga. Antar att det var rätt förutsägbart. Regeringens satsning var bra men det skulle ha varit mycket mer pengar till allt.....

söndag, september 21

Är det inte rättvisa?

Idag berättar Göran Hägglund om mormorspengen som kommer att införas. Det handlar om ett litet antal ensamstående mammor som under det år de är hemma med föräldrapenning drabbas av svår sjukdom. De har i socialdemokraternas Sverige inte haft någon möjlighet annat än att vädja till mormor, släkt och vänner att ta hand om barnet på frivillig basis eller att gå till socialtjänsten. De har alltså inte kunnat föra över sin föräldrapenning. Nu öppnar den så kloke Göran Hägglund för "mormorspeng" dvs att i dessa lägen kunna föra över föräldrapenningen till mormor eller morfar eller moster under den tid ex vis cytostatiskabehandlingen av cancern pågår. Det handlar om en liten grupp människor som hamnat i stora svårigheter och där det nu öppnas för en klok lösning.
Fler i arbete - mer att fördela till välfärd. Så enkelt är det.

fredag, september 19

Brynäs vinner elitserien

Igårkväll vann Brynäs sin första match i säsongen. Jag har varit inne på Sveriges Radio och kryssat att jag nu är övertygad om att de kommer att vinna elitserien. 10% av kryssarna tror som jag.
Önskar jag kunde vara lika säker på hur det ska gå i valet 2010. Som vanligt är det väl en enda sak som man kan vara säker på. Det kommer att bli oerhört jämnt. 25% har redan bestämt sig för att rösta på ett Alliansparti och 25% har bestämt sig för att rösta på något av vänsterpartierna. Övriga 50% bestämmer sig månaden, veckan, dagen eller timmen innan de lägger sin röst.
Att elithockey ska vara så mycket enklare att förutspå än politik.

onsdag, september 17

Oscarsteatern onsdag

Sitter idag i teatersalongen. Får inte njuta av My Fair Lady utan av Dagens Medicins vårdvals seminarium. Många intressanta föreläsare.
Torbjörn Larsson, präst och chef för Ersta Diakoni, sa många minnesvärda ord som satte in vårdvalsfrågan i ett större perspektiv. Det handlar om människosyn. I vilken utsträckning ska människan ha rätt att fatta beslut som rör det egna livet.
Intressant var också det klargörande svaret från Mona Boström, landstingsdirektör i Stockholm. Hon fick frågan varför vårdvalsdiskussionen upprörde så många heta känslor inte minst hos landets ledande landstingspolitiker. När det handlar om makt blir det alltid heta känslor svarade hon. Här tar man makt över primärvården från landstingspolitiker och för över den till människor. Dessutom makt från tjänstemän och för över till personal som får möjlighet att etablera privata primärvårdsenheter. Konstigt om det inte blev heta känslor.

tisdag, september 16

Umeå tisdag

Besök i Umeå under tisdagen. Först träff med Universitetssjukhusets rehabklinik. Diskuterar med de som sysslar med kronisk smärta hur rehabiliteringsgarantin ska bli verklighet. Jag fylls av respekt för den kompetens som finns men får förståelse för att det inte går så fort att få smarta idéer från statsrådsberedningen att bli verklighet i Sveriges långa land.
Därefter träff med Byggnads, kommunal och Metall i Umeå för att diskutera socialförsäkringarna och alla förändringar som har kommit. Möts av ett engagemang kring regeringens ambition att stärka företagshälsovården. Spännande också att få ta del av den kompetens som ombudsmäns i LO familjen har kring hur det fungerar på arbetsplatsen.
På kvällen slutligen ett möte på Folkets Hus där jag får berätta om vad som händer i Regeringskansliet.
Enda negativa med besöket var att flygtaxin hämtar mig 05 30 i morgonbitti för at jag ska hinna ner till Stockholm för att vara med på Dagens Medicins sotra vårdvalsseminarium

onsdag, september 10

Svara på frågor

Riksdagsledamöter har möjlighet att ställa skriftliga frågor till statsråden om vilka åtgärder som regeringen ämnar vidta. En av mina arbetsuppgifter är att för Centerpartiets räkning se till att svaren från Hägglund, Larsson och Husmark Persson blir bra.

Det är inte alltid så lätt. Carina Hägg, socialdemokratisk riksdagsledamot från Värnamo, har ställt följande fråga till statsrådet Göran Hägglund:

Vilken ståndpunkt intar ministern i frågan på krav till stöd för att livmodern ska bli till salu och därmed öppna upp för att surrogatmödrar ska likställas med biologiska och adopterade barns förhållanden i Sverige?

Vad ska man svara? Nej livmodern kan lika lite som en mänsklig njure vara till salu. Surrogatmödrar kan inte likställas med barns förhållande i Sverige.

Märkligt att inte det socialdemokratiska riksdagskansliet kan hjälpa ledamöterna att formulera frågor så att det blir begripliga.

tisdag, september 9

CUF kassören gripen

I dagens GD berättas att CUF kassören från Gävle har gripits av filippinsk polis.

Det handlar om en ung kille med ett socialt handikapp som fick vänner i CUF. Fick ett allt större förtroende och blev kassör. Ingen skulle någonsin ha misstänkt att han kunde tänka sig att bedra vännerna. Chocken blev därför stor när det visade sig att han försvunnit utomlands och dessutom ordnat med ett autogiro för att föra över föreningens pengar till sitt eget konto.

Upprördheten blev än större när det visade sig att han dessutom ägnat sig åt internetbedrägerier i form av sälja tegelsten till ungdomar som trott sig betala för datorer och annat. En verksamhet han sen fortsatt med Manilla som bas.

Nu är han enligt tidningsuppgifter gripen. Bra att en kriminell hindrats från att fortsätta sina bedrägerier. Dessutom måste det kännas skönt för hans familj. Även om han har ett straff att vänta i Sverige kommer han tillbaka. Den sorg han orsakat sina föräldrar och syskon är säkert stor. Nu finns en möjlighet för denne tragiske unge man att sona sitt straff och börja på nytt.

måndag, september 8

Äntligen måndag fjärde delen

Efter avslutat värv på Rosenbad får jag idag ta tåget till barnmottagningen för att träffa ett antal trevliga patienter. Det ser jag fram emot...

Äntligen måndag tredje delen

Förra veckan var rätt intensiv pga pågående budgetförhandlingar. Jag missade då en trevlig tabell som SCB publicerar nämligen hur det totala utanförskapet utvecklas. Tidigare diskuterades arbetslösheten för sig, ohälsotalet för sig och socialbidragskostnaderna för sig. En bärande tanke hos Alliansen var i valet 2006 att dessa tre grupper till stor del är kommunicerande kärl. Om man bara fokuserar arbetslöshet, gläds över att den minskar, finns en risk att man inte upptäcker att det enda som hänt är att människor går från arbetslöshet till sjukskrivning. Därav diskussionen om utanförskap där man ser på hur många människor i arbetsför ålder som inte försörjer sig genom arbete utan med bidrag. SCB tabellen visa en rätt tydlig bild. Det som inte riktigt framgår är att vi faktiskt har en god utveckling även av antalet förtidspensionärer (sjuk och aktivitetsersatta) som nu också sjunker. Det framgår av Försäkringskassans statistik.

Äntligen måndag andra delen

Idag kom Socialstyrelsens statistik över hur kostnaden för socialbidrag utvecklas. Ända sen valet har vänstern ropat att allt vad borgarna gör leder till att människor slås ut och får leva på socialbidrag. Nu visar återigen Socialstyrelsen att kostnaderna fortsätter minska...

Äntligen måndag första delen

Idag berättar socialdemokraterna att man byter fot i synen på sjukförsäkring. Ylva Johansson är självkritisk och säger att man tidigare tyckte synd om de sjuka och ville att de skulle få vara sjukskrivna men man nu förstått att det inte är en Gudagåva att få gå hemma försörjd med bidrag utan att alla människor har rätt att känna sig behövda. Ingen ska behöva gå passiv hemma utan alla ska få känna att man behövs.
När socialdemokraterna lämnade makten 2006 förtidspensionerades 140 människor per dag varav 10 var under 25. Nu säger Ylva Johansson attingen under 50 år ska förtidspensioneras.

Sent ska syndarna vakna. Nu får vi förhoppningsvis en vettigare diskussion kring sjukförsäkringarna i landet. Socialdemokraterna går från "ni slår på de som redan ligger" till att faktiskt fundera på vad vi kan göra för att inte så många ska ramla omkull och hur vi kan hjälpa de som ligger att komma upp och stå på egna ben.

Stackars Lars Ohly får väl hjärnblödning när han läser om sossarnas 180 graders omvändning.

fredag, september 5

Miljard till sjukvård

Idag berättar sjukvårdsministern på DN debatt att regeringen kommer att premiera de landsting som håller vårdgarantin. En miljard är avsatt för ändamålet.
Svensk sjukvård är suverän men det finns vissa problem. Ett av dessa är köerna och den dåliga tillgängligheten.
Det har visat sig att köer och dålig tillgänglighet inte har så mycket medresurser att göra utan är snarare kopplat till arbetssätt. Socialstyrelsen har varit tydliga i sin rapportering. Det finns massor av kliniker och mottagningar som kunnat minska köerna helt utan resurstillskott. Internationell forskning visar samma sak.
Gnället låter inte vänta på sig. Först på plan landstinget i Dalarna. Varför ge uppmuntran till de som lyckas. Vi som misslyckas vill ha pengar. Låter lika logiskt som att ge medalj till de som kommer sist.
Dalarnas landsting kan ju börja med att införa vårdval i primärvården. Kombinationen av etableringsfrihet och att pengarna styrs beroende av patientens val har visat sig öka tillgängligheten i primärvården på ett radikalt sätt. När nu regeringen öppnar upp även för andra än allmänläkare att etablera sig i primärvården finns alla förutsättningar även för Dalarna.

torsdag, september 4

Frisk

Socialstyrelsens rättsligaråd har bedömt att dubbelmördaren Anders Eklund inte lider av en allvarlig psykisk störning.

Så bra att han inte gjorde det....

onsdag, september 3

Mer till de sämst ställda

Idag berättade partiledarna om den förstärkning som görs för de sämst ställda pensionärerna. Det är en stor satsning på 2 miljarder kronor. Den är tydligt riktad mot de pensionärer som har de allra lägsta inkomsterna där det innebär 200 kronor mer i månaden. Det är rätt mycket för den som lever på små marginaler.
Orsaken till att den här regeringen kan satsa två miljarder på fattigpensionärer är att de tuffa beslut som tagits sen maktskiftet gjort att många fler människor kan försörja sig på eget arbete och inte behöver olika former av bidrag.
Jag kan förstå att pensionärsorganisationer tycker att det borde vara mer, konstigt vore annars. Också rätt förutsägbart att vänstern och sossarna kritiserar regeringen för att det är alldelels för lite.
Frågan kan då ställas till vänsterkartellen, hur mycket satsade ni på fattigpensionärer i budgetarna 2004, 2005 och 2006. 200 kronor i månaden är mycket mer än 0 kronor i månaden.

måndag, september 1

Etnisk vårdcentral

Upprörda känslor över att en grupp läkare i Stockholm vill öppna en vårdcentral med etnisk inriktning. Den som tycker att det är viktigt att kunna använda sitt hemspråk vid samtal med distrikstläkare och distriktssköterska kan teckna sig på den mottagningen.
Mycket upprörda känslor från många socialdemokrater.
Är vi lika upprörda när alla svenskar på den Spanska solkusten helst går till läkarmottagningen med svensktalande personal?
Motivet för ledande socialdemokrater är rätt märkligt. Risken menar de är att muslimska föräldrar far illa med sina barn. Sen söker de en landsman som är läkare för att undvika att bli anmälda till Socialtjänsten.
Socialtjänstlagen i Sverige är solklar. Vid misstanke om att ett barn far illa ska ex vis läkaren eller sjuksköterskan omedelbart anmäla det till socialtjänsten.
Jag tror för det första inte att muslimska föräldrar i högre utsträckning än svenska föräldrar behandlar sina barn illa.
Jag tror heller inte att utländska läkare i högre utsträckning än svenska läkare slarvar med att följa anmälningsplikten.
I vilket fall är det mycket dåliga ursäkter för att inte människor själva ska få välja den vårdcentral de vill.