måndag, mars 31

V såpa i Gävle

Inom Vänsterpartiets Gävle avdelning utspelar sig nu en spännande föreställning som vi i Gästrikland kan följa via Gefle Dagblad och Arbetarbladet( sök på Gävle och klicka vidare).

Två fraktioner står enligt pressen mot varandra, kommunistfraktionen mot feministfraktionen. Därtill kommer ett inslag manlig härskarteknik och sexuella traksserier.

Scen 1
Jag förstår inte alla turer men det verkar som att en man skickar mejl med hotelser till en kvinna i samma parti. Det hela avslöjas och mannen får be om ursäkt. Ingen polisanmälan görs.
Inget läcker till pressen.

Scen 2
Mannen får erbjudandet att hålla tal på internationella kvinnodagen. Den kränkta kvinna och hennes vänner protesterar. Nu kan vi följa det hela via AB och GD.

Scen 3
Den kränkta kvinnan och hennes vänner sparkas från alla politiska uppdrag. GD och framförallt AB har detaljerna.

fortsättning lär följa...

Själv har jag svårt att följa hur ett feministiskt parti väljer att ställa sig mannens sida (han som skickade trakasserande mejl), sen erbjuder honom att tala på internationella kvinnodagen för att slutligen sparka den kränkta kvinnan. Det beror säkert på att jag aldrig förstått det kloka i Marx och Lenins skrifter. .

Sorg är ett starkt ord

men jag känner mig ledsen å mina kristdemokratiska vänners vägnar. Söndagkvällens agenda där riksdagsledamoten Lennart Sacredeus berättade att om två kvinnor som älskade varandra tilläts bekräfta sin kärlek med ett äktenskap så var nästa steg att tillåta tidelag och sexuellt utnyttjande av barn.

Hans uttalande har självklart lett till att många människor känner sig kränkta. Inte bara män som älskar en annan man och kvinnor som älskar en annan kvinna utan också föräldrar till homosexuella, barn till homosexuella och alla vi andra som tycker om två vuxna människor som älskar varandra vill bekräfta sin trohet genom ett äktenskap ska det bejakas av samhället.

Det som gör mig ledsen är att jag vet hur hårt många kristdemokrater kämpar för att tvätta bort stämpeln av religiös sekterism från sitt parti. När Lennart i kvällen sändning av Gävle Dala måste förklara hur en könsneutral äktenskapslag hänger samman med sexuellt utnyttjande av barn så lär inte det göra livet lättare för alla kristdemokrater som vill att deras parti ska framstå som seriöst och samhällsbärande.

lördag, mars 29

Sörmland är vackert

Lördag och resa till Flen. Det är en vacker resa med räta linjen. Två timmar söderut från Hedesunda ligger Flen. Centerpartiet i länet hade stämma och jag fick den stora äran att berätta om allt spännande som händer i Regeringskansliet. Det är alltid lika stimulerande att inte bara få sitta i verkstan utan också få vara ute och sälja. Gott om folk, mer än hundra personer, och många bra frågor. Gjorde kanske riksdagsgruppens ordförande Roger Tiefensee besviken när jag utnämnde Lennart Levi till Centerpartiets klokaste riksdagsman. Lennart är riksdagens äldsta ledamot, 77 år ung. Sa för en tid sedan till mig att "Du måste förstå Anders att jag har lite bråttom, jag kommer troligen inte att ställa upp för omval".

Min belöning för att ägna sex av lördagens timmar till att besöka Flen var att få berätta, alltid roligt, att få lära mig av de frågor och den diskussion som följde, att få känna uppskattning och sist men inte minst genom att få fyra goda ostar från Jurss mejeri. Änglunda var bäst!

Jag har nu under februari och mars hunnit med fem centerkretsar, Östhammar, Håbo, Gävle, Bollnäs, Ovanåker, ett center distrikt nämligen Sörmland och två landstingsgrupper Sörmland och Stockholm. Återstår två landstingsgrupper, Region Skåne och Gävleborg, en krets Ockelbo och slutligen en distriktsstämma nämligen min egen i Gävleborg där jag ska lämna in som distriktsordförande. Har därmed fått träffa åtminstonde 600 centerpolitiker.

fredag, mars 28

Bliv vid Din läst

En snickare skrev för några år sedan "läkare bliv vid Din läst, där passar Du bäst" efter att ha sett ett av mina försök att vara som Martin Timell.
Nu har det åter hänt. Lämnade in motorsågen för service för några veckor sedan. Fick tillbaka den skinande och blank med en kedja vass som Pirayatänder. Ut på vedbacken varefter den efter några timmar krånglade. Enkelt fel tyckte jag och skruvade isär sågen. Felet åtgärdat men nu vet jag inte hur jag får ihop den. Drar mig för att ringa Hedesundas motorsågsreparatör men jag kommer väl att bli tvungen.
Jag ska nog bli vid min läst och istället förbereda vad jag ska säga i Flen imorgon. Jag har fått den stora äran att bli inbjuden som talare till Sörmlandscenterns distriktsstämma. Den bittra sanningen är nog att jag är bättre på att prata än på att skruva ihop motorsågar.

torsdag, mars 27

Uppdrag granskning

Vi var nog många som förfärades över hur Uppsala kommun har accepterat en rutin där människor med förståndsmässiga funktionsnedsättningar behandlas med våld. Uppdrag granskning har inte som syfte att ge en allsidig belysning av alla samhällsfrågor utan att fokusera ett problem. Därför är läsning av Brännpunkt i SvD bra för att få den andra sidans syn på saken.
Att i nödvärn, för att skydda sig själv eller en medmänniska från skada, ifrågsätter ingen. Att med våld förhindra någon från att hoppa framför tåget är tillåtet. När man däremot som så tydligt framgår i Uppsala använda våld som en del i att korrigera felaktiga beteenden är olagligt. Det handlar heller inte om att enstaka assistenter gjort fel. De har följt den rutin som Uppsala kommun accepterat. I det läget är tanken att den statliga tillsynen ska slå till. En kommun får inte godkänna att människor misshandlas utan stöd i lagen. Länsstyrelsen har uppenbarligen reagerat men tydligen har Uppsala kommun inte brytt sig.
Det är ingen lätt fråga. Motsvarande problem finns också inom demensvården. Jag är inte främmande för att det krävs fysiska metoder i vård av såväl demenssjuka åldringar liksom andra människor med förståndsmässig funktionsnedsättning. Desto viktigare att metoderna är baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet och att de dessutom regleras i lag och förordning.

onsdag, mars 26

Enayatullah Adel

En afghansk asylsökande i Hofors, Enayatullah Adel, fick för några år sedan avslag på sin ansökan. Han har stannat kvar i Hofors och etablerat sig. Går i skola, har många vänner och ett fast jobb. Nu ska han enligt svensk lag avvisas. Det är den lag som socialdemokrater och vänsterpartister stiftade under förra mandatperioden. Omedelbart efter regeringsskiftet drogs arbetet igång med att ändra lagen så att den som fått avslag på sin asylansökan men har skaffat sig ett fast jobb ska ha rätt att stanna. Lagstiftning tar tid men vi närmar oss nu så sakta målsnöret. En lagrådsremiss är skriven. Den är riktigt bra. Så bra att miljöpartiet kommer att rösta för, se DN debatt. Den kommer i bästa fall att gälla från någon gång nästa vinter. Lagstiftning tar nämligen tid, lång tid. Hade sossarna och vänstern under förra mandatperioden gjort just den här ändringen hade Enayatullah inte haft några problem.
Nu väljer den socialdemokratiske riksdagsmannen från Hofors, Raimo Pärssinen, att låtsas
som det regnar och hävda att riksdagen idag onsdag (läs gärna protokollet)skulle kunna fatta ett beslut som gör att Adel skulle få stanna. Alla som kan något om den svenska regeringsformen, vilket förhoppningsvis även Pärssinen gör, vet att det är fullständigt omöjligt för riksdagen att lägga sig i hur domstolar tillämpar svensk lag. Tack och lov skulle man kunna tillägga.

söndag, mars 23

Åre i solsken

Tillbringar påsken i Åre. Strålande sol och några minusgrader. Från World cup liften kunde jag igår heja på folkpartiets samordningsstatssekreterare Helena Dyrssen som även hon rymt från Statsrådsberedningen korridorer till paradiset i Jämtland. Mötte på ICA Åre Daniel Danielsson, kommunstyrelseledamot (c ) i Åre kommun och en i den suveräna personal som bemannar ICA. Han sa med ett brett leende att det är sådana här dagar man förstår varför man väljer att bo i Åre.

tisdag, mars 18

Landstingshuset i Stockholm

Kvällsarbete iform av besök på landstingshuset i Stockholm. Tjugo år sen jag hade äran att besöka hemvisten för Sveriges näst största parlamentariska församling. Då hette centerlandstingsrådet Knut Nilsson, legendarisk centerledare i Stockholms läns landsting. Nu heter centerlandstingsrådet Gustav Andersson, med tiden säkert lika legendarisk som på sin tid Knut.
Spännande utbyte med partivännerna i landstinget. Jag berättade om vad som händer i Regeringskansliet på temat sjukvård och fick tillfälle att lära mig mer om den mycket positiva utvecklingen i Stockholm. Jag blir mer och mer övertygad om att Socialdemokraterna begår ett stort taktiskt misstag när man målar ut primärvården i Stockholm som en nationellt viktig politisk valfråga. Den bumerangen kommer att slå tillbaka när det visar sig att Stockholmarna inför valet 2010 är mer nöjda med sin primärvård än de inför valet 2006 när sossarna hade makten.
Kanske borde socialdemokraterna städa framför egen port först genom. De landsting som enligt Socialstyrelsen och SKL:s öppna jämförelser har de största problemen i primärvården är nämligen sossestyrda Värmland, Dalarna, Jämtland och Gävleborg.

måndag, mars 17

Läkare sjukskriver

En undersökning från Dalarna visar att åtta av tio personer blir sjukskrivna utan att läkaren inte tycker att det behövs. Det är säkert förklaringen till att Sveriges läkare varmt välkomnar de försäkringsmedicinska riktlinjer som har kommit där det blir klart hur lång sjukskrivning som är medicinskt motiverad vid olika sjukdomstillstånd.
Jag har ännu i färskt minne, trots att det var många år sedan, när jag som vikarierande distriktsläkare sa nej till att sjukskriva en patient med uppenbara alkoholproblem. Vederbörande gick till en annan hälsocentral och kom några timmar senare tillbaka och visade triumferande upp sitt sjukintyg.
Ingen tackar den läkare som säger nej till att sjukskriva var min lärdom. Tur att som barnläkare sen slippa problematiken. Tillfredställande att sen i rollen som politiskt sakkunnig på statsrådsberedningen kunna dra sitt strå till stacken vad gäller att få ordning i sjukskrivningarnas moras.

torsdag, mars 13

Folkhälsa

Äntligen har regeringen beslutat om folkhälsan. Det känns som att en sex månader lång förlossning har avslutats med att ett starkt och friskt barn har fötts.
Kommentarerna från socialdemokraten Ylva Johansson var rätt träffande. Det är för mycket av utredning, samordning och strategi. För lite verkstad som under sina år i regeringen aldrig lyckades få fram pengar till en kraftig satsning på folkhälsa. Inriktning på förslaget är dessutom tydligt i att det måste vara slut på flummet. Folkhälsoarbetet ska inriktas på metoder där vi har vetenskap i ryggen för att säga att det är verksamt.
Miljöpartiets talesman Gunvor var också rätt rolig i sin kommentar. Det är för lite pengar tyckte hon. 115 miljoner per år i tre år är 115 miljoner per år mer än vad sosseregeringen lyckades få fram när Gunvor och miljöpartiet agerade stödparti i riksdagen.

onsdag, mars 12

Radiodebatt

Diskuterade på eftermiddagen avskaffande av apoteksmonopolet i Radio Gävleborg. Min motståndare i studion var Åsa Lindersstam, socialdemokratisk riksdagsman från Söderhamn. Hon vill behålla monopolet. Bättre att det är i Sverige som i Kuba, det andra landet som fortfarande har ett apoteksmonopol, än att det ska bli som i Norge. När Norge avskaffade apoteksmonopolet berättade Eva så blev det tre multinationella apotekskedjor som tog över.
Så blev det nu inte i Norge. 15% av apoteks marknaden återfinns hos enskilda apotek vara de flesta samarbetar inom ramen för Ditt apotek. Även om det skulle bli tre kedjor som tog över så måste det vara bättre att kunna välja på ICA, konsum eller hemköp istället för att so socialdemokraterna tycks vilja vara hänvisade till konsum.
Regeringen kommer dessutom imorgon att besluta att "Ett antal enskilda apotek eler grupper med fåtal aptoek bör på marknadsmässiga villlkor kunna övertas av personal eller andra itnressenter av enstaka enheter." Tydligare kan det inte sägas.

tisdag, mars 11

Östhammar

Ätit en god middag på Gimo herrgård tillsammans med kommunledningen (politiker och tjänstemän) i Östhammar. En spännande diskussion om allt från att ge gamla makten över hemtjänst genom fritt val reformen till det diskuterade kärnavfallslagret i Forsmark. Därefter vidare till Morkala bygdegård för kommunkretsens årsmöte. Det blir det sjätte kommunkretsårsmötet jag bevistar senaste månaden. Det ger jobbet på Statsrådsberdningen en viktig extra dimension att inte bara snickra ihop politiken utan också få berätta om den.

måndag, mars 10

Williams syndrom

Idag publicerade Folkhälsoinstitutet en spännande rapport. Den visar att människor med funktionsnedsättning har en betydligt sämre hälsa än väntat. Samtidigt finns en suverän artikel i Svenska Dagbladet som handlar om en man som heter Pelle. Han har en funktionsnedsättning beroende på att han är född med Williams syndrom. Det visar sig dessutom vid morgonfikat att Pelle är barndomsbekant till en av kollegorna. Pelle hade det tydligen rätt bra även som barn. Att Pelle idag lever ett gott liv framgår också med tydlighet. Han har ett arbete att gå till och en rik fritid.
Synd att inte Folkhälsoinstitutet drar slutsatsen att det är utanförskapet som leder till ohälsa. Något som i allra högsta grad går att påverka politiskt.

fredag, mars 7

Grön och liberal

Den gröna liberala tankesmedjan Fores som bland annat Centerpartiet tagit initiativ till presenterade idag sin styrelse. Mycket spännande gäng under ledning av Michael Arthursson. Peter Örn, Eva Fernvall, Dilsa Demirbag Sten och Hans Tson Söderström blir en intressant blandning.

Apoteksmonopolet

Sossarna försöker göra slopandet av Apoteksmonopolet till en stor fråga. Jag tror att de kommer att tugga gräs. Här är mitt svar till Åsa Linderstam, s riksdagsman från Söderhamn.

torsdag, mars 6

Politikerskolan del 3

Igårkväll var politikerskolans andra träff. Mer än tjugo deltagare. Vi var tvungna att hitta en större lokal. Vårt oppositionsråd i Gävle Roland Ericsson berättade om hur kommunen fungerade och CUF:s ordförande Magnus Andersson förklarade hur politik drivs i EU. Efter avslutat värv som CUF ordförande tror jag att Magnus Andersson skulle bli en lysande EU parlamentariker.
Jag var med för att lyssna. Nästa träff ska jag berätta om partier, hur de fungerar och varför de finns. Ser redan fram emot det.

onsdag, mars 5

Kosovo i den svenska ankdammen

Frågan om ett svensk erkännande av Kosovo är komplicerad. Kosovo är inte erkänt av FN. Regeringen i Pristina har kanske inte full kontroll över sitt territorium. Ett erkännande kan tolkas som att det är fritt fram att rita om kartan för att få fler små pusselbitar i områden där regionala konflikter finns. Det har också funnits många och starka argument som talat för ett erkännande.
Regeringen hamnade i att erkänna Kosovo men att vara först ut på plan för att därmed markera att den svenska hållningen är att frågan inte är helt okomplicerad.
Hur Vänsterpartiet och Socialdemokraterna valt att hantera frågan säger en hel del om hur partierna idag fungerar.
Socialdemokraterna har genom årtionden framstått som svensk utrikespolitiks främsta försvarare. Man har lagt sig vinn om att hålla en saklig nivå på diskussionen och att dessutom skapa största möjliga samförstånd mellan de demokratiska partierna i Sverige. Så är det inte längre. Nu ska varje politisk fråga som hamnar på bordet betraktas som en leksaksklubba ämnad att slå regeringen i huvudet med. Så även utrikespolitiken. Regeringen borde ha erkänt Kosovo för länge sen. Helst varit först ut är budskapet. Det visar att den som nu håller i rodret hos sossarna ej är intresserad av sakfrågor utan av att med polemik till varje pris få återvända till Rosenbad.
Ännu intressantare är hur den gamle kommunisten Ohly reagerar. Regeringen har en bättre utrikespolitik än vad socialdemokraterna har. Intressant uttalande kan man tycka. Sen fortsätter Ohly med att säga att även regeringen har i sak fel då man borde ha väntat länge, mycket länge med att erkänna Kosovo. Putin i Ryssland har nämligen sagt just så Ryggmärgsreflexen från åren som sovjetiskt lydparti har inte försvunnit. Nyser de borta i Kreml så får man influensa i Vänsterpartiet.

tisdag, mars 4

MItt sista

Igår kväll ledde jag som ordförande mitt sista distriktsstyrelsesammanträde. Med vid gårdagens sammanträde var Gunnel Wallgren, styrelseledamot. När jag först började i distriktsstyrelsen tidigt 90 tal var Gunnel distriktsordförande. Hon berättade att flera av de äldre i styrelsen hade synpunkter på att den nyvalde ledamoten Jonsson hade åsikter om allt och startade mången diskussion.
Nu har jag inte så många åsikter kvar och det känns därför rätt att sluta som ordförande. Kanske jag likt Gunnel 15 år senare kan komma tillbaka som ledamot full av entusiasm.
Roligt att sluta i ett läge där Centerpartiet i Gävleborg är så framgångsrikt. Under februari månad förekom inte mindre än 100 av våra företrädare vid sammanlagt 380 gånger i länets tidningar. Då valstrateger brukar säga att förhållandet mellan massmedialt utrymme och valresultat är linjärt så lovar det gott inför valet 2010.

måndag, mars 3

Mona mot Fililppa

Jag såg debatten i Agenda igår kväll och tyckte att Filippa Reinfelt gjorde en mycket god insats. Saklig och påläst. Socialdemokraterna gör en grov chansning när man tror att Vårdval Stockholm kommer att misslyckas. Jag är övertygad om motsatsen. Debatten var svår att följa då Mona Sahlin hoppade från det ena till det andra. Landstingsrådet Gustav Andersson ger en bra faktabakgrund till de argument som fördes fram.

Jag ser fram emot att sjukvården verkar bli en av de stora politiska frågorna inför valet 2010. Det vinner Alliansen på.