fredag, november 30

Goda Nyheter för Hudiksvall

Jag nås av den goda nyheten att Kenneth Nilshem kommer att vikariera som ledarskribent på Hudiksvalls tidning under det halvår Fredrik Jarl är pappaledig. Vi som är vana vid Fredriks skarpa penna behöver därmed inte tappa intresset för HT.
Bäva månde Hudiksvalls kommunalråd Sven Åke Thoresen som kommer att bli granskad av den gamle räven Nilshem under våren.

torsdag, november 29

Sköt Dig själv och skit i andra

Sköt Dig själv och skit i andra är ett rättesnöre i politiken. Ägna Dig åt Ditt parti och prata inte om andras. Svårt dock att låta bli att spekulera i vad som händer i oppositionspartiet. Jag skulle vilja vara en liten spindel i Mona Sahlins rum bara för att få höra hur de tänker.
Hon är säkert rätt ledsen över att partiet inte är ett dugg intresserad av förnyelse. Trots att hon gång på gång sagt att vi kan inte vinna 2010 på den politik vi förlorade 2006 på verkar ingen lyssna. Bedövade av opinonssifforna kan man tro.
Men varför valde hon att gå ut i ett massivt angrepp på statsministern som hon gjorde. Beskylla för lögn osv. Slog ju bara tillbaka på det egna partiet. Varför lät hon gick hon sen ut med Ohly och Eriksson med budskapet att vi tycker att Sverige ska skita i havsrättskonventionen och dessutom blanda oss i Baltikum och Polens inre angelägenheter genom att kräva att gasledningen dras där. Utrikespolitik har ju varit sossarna paradgren och så detta klavertramp. Därmed öppnade hon också dörren för Johansson i Göteborg att tycka att Sverige då också skulle strunta i Genevekonventionen gällande asylsökandes rätt. Det följdes upp av Reepalu som tyckte att vi lika gärna kunde bryta mot Schengen och återupprätta gränskontroller.
Jag skulle ha förstått veckans desperata utspel om sossarna låg tio procent ner i opinionen. Varför inte kraftsamla kring förnyelse av politiken istället för att i Ohly och Erikssons ledband sänka sin trovärdighet inom utrikespolitiken.
Det är mycket en bonde från Vinnersjö inte förstår.

onsdag, november 28

Kloka professorer i riksdagen

I Dagens medicin har två mycket kloka riksdagasledamöter skrivit en artikel som belyser det jag tidigare idag råkade ut för vid Älvsjömässan- den illasmakande blandingen av ideologi och psykiatri.

Läkarstämman

Lyssnade på morgonen på ett mycket intressant symposium kring vinster i vården. Mycket spännande. Sverige är tillsammans med Finland unikt i att den öppna specialistvården bedrivs i offentlig regi. Istort sett alla andra EU länder är den offentligt finansierad men privat utförd. Det som också skiljer den specialiserade öppenvården i Sverige och Finland från andra EU länder är att den ur ett socioekonomiskt perspektiv är ojämt fördelad. Överklassen har lättare att komma till i den offentligt drivna specialistvården.
Man lär sig varje dag.

Stackars psykiatrin

Just återkommer från Läkarstämman. Därutanför demonstrerades det hej vilt. Psykiatrin drogar våra barn! Dessutom hade man haft det mycket dåliga omdömet att ta med sina barn för att demonstrera. Sjuåringarna ropade "de ger mig piller om jag gråter".
Stackars psykiatri som under alla år varit föremåla för den här typen av ideologiska för att inte säga religiösa strömningar. Varför ska skillnaden vara så stor mellan att drabbas av blindtarmsinflammation och ha rätt till en vetenskapligt baserad behandling - blindtarmsoperation och att drabbas av depression och ha rätt till en vetenskapligt baserad behandling - antidepressiv behandling.
Inte undra på att det är som det är med den svenska psykiatrin. Att få en psykiatri baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet och inte på vårdideologi och politisk ideologi är en dröm att stilla bedja om.

Hemlingby

Får under eftermiddagen njuta av att vara hemma hos Centerpartiet i Gävle. Stor samling i Hemlingby för att göra en avstämning av året. Jag avstår eftermiddagsfikat och försöker koppla upp min dator mot Regeringskansliet. Viktiga dokument har tydligen kommit vilka ska kommenteras. Alla säkerhetsspärrar och brandväggar som ska passeras för att jag misslyckas. Ingen idé att gråta över läget utan bara som jag lärde mig i lumpen gilla läget.
Två timmars intensiv diskussion med partivännerna. Jag var ostrukturerad men det gjorde kanske inte så mycket. Frågorna haglade och vi hade roligt. Missade den efterföljande middagen då jag måste hem till mitt pålitliga modem för att tanka hem vad som skickats till Rosenbad.

tisdag, november 27

Göra som turisterna

Idag hade jag tänkt göra som turisterna gör. Stå utanför Rosenbad klockan 13 30 för att få en skymt av Liberias president som var på besök. En oerhört imponerande kvinna som börjar lyckas vända utvecklingen i sitt land.
Tyvärr kom annat emellan. Plikten framför allt och jag gick miste om att kunna berätta för barn och barnbarn att jag faktiskt träffat Afrikas första kvinnliga president, Ellen Johnson Sirleaf.
Kunde dock tidigare skryta med att jag till och med varit hemma och fikat hos Winnie Mandela i Soweto. Numera är det inget man direkt skryter med.

söndag, november 25

Nu tog hon i så hon sprack

Läs gärna Mona Sahlins artikel på DN debatt idag. Den är fantastisk! Hon beskyller Fredrik Reinfelt för det största sveket i svensk historia. Det handlar om jobben. Har inte Mona läst AMS senaste statistik som visar att vi idag har historiskt låg arbetslöshet i landet.
Hon skriver vidare att ett nytt Sverige tar form med större orättvisor. Har hon glömt att under Socialdemokraternas tid vid makten ökade inkomstskillnaderna med 25% medan de nu visar en tendens att minska. Dessutom ökade förmögenhetskoncentrationen med 26% under samma tid.
Hon tycker att statsministern leder en regering som konsekvent och medvetet försöker missleda det svenska folket. Hon har glömt kompisen Nuders fadäs i Riksdagens talarstol i budgetdebatten.
Även den mest inbitne socialdemokrat måste vid läsning av Monas alster tycka att hon nog tagit i så hon sprack. Trovärdigheten har åter fått sig en liten knäck hos den goda Mona. Inte undra på att Reinfelt leder klart över Mona när det handlar om vem som är mest lämplig som statsminister.

Träffa gamla vänner i Trångsviken

Riktigt roligt att få vara med på Jämtlandscenterns höststämma i Trångsviken. Det har gått 25 år sen jag slutade som distriktsordförande i Jämtlands CUF. Den generation CUF:are som jag lämnade har nu tagit över alla de tunga posterna i länet. Jämtlands centern har lyckats mycket bra med sin generationsväxling. Roligt också att träffa en av de politiska förebilderna jag har nämligen Nils G Åsling. Industriminister då jag lämnade CUF och fortfarande vital kraft som följer med i politiken. Känns stort att, efter att på temat "Gemenskap där alla behövs" fått berätta om allt spännande som händer i riksplitiken, få beröm av Nisse.

Resultatet av regeringens politik syns också tydligt i Jämtland. Jonas Rask Samuelsson, flitig politisk sekreterare, hade tagit fram rykande färsk statistik som visade att såväl arbetslösheten som sjukfallen minskar starkt i Jämtland. Varje människa som går från arbetslöshet till arbete är en seger. Det ger dessutom klirr i kommunernas kassor. Jag räknade snabbt ut att nedgången i arbetslöshet i ex vis Strömsunds kommun torde ge Karin Stierna som duktigt kommunalråd i Ström ett tillskott i kommunkassan på mellan två och tre miljoner.

SMS miss

På väg till Jämtlandscenterns höststämma kommer jag på att jag nog bör påminna Roger om att ta in hästarna. Ber hustrun skicka ett SMS. Skriva SMS:et går bra men det skickas inte till gode vännen Roger utan till kollegan Raimo Pärssinen, socialdemokratisk riksdagsman och ordförande för socialdemokraterna i Gävleborg. En stund senare kommer ett svar från en något förvånad Raimo som undrar varför han ska ta hand om två centerpartistiska hästar.
SMS kan vara Guds senaste gåva till mänsikligheten men är likt kunskapens äpple både på gott och på ont.


fredag, november 23

Spärrad entré

Idag är entrén spärrad på Rosenbad. Den röda mattan utrullad och trikoloren hissad. Frankrikes premiärminister på besök. Det betyder bakdörren för alla oss små kontorsråttor. Med tanke på att jag har jeans och tröja dagen till ära kanske det är lika bra att han inte ser mig. Kanske inte bra för det svenska ryktet i de franska salongerna att jeans är fredagsklädsel för de som jobbar på den svenske statsministerns kontor.
Själv ser jag fram emot att imorgon få delta på Jämtlandscenterns höststämma i Trångsviken. Kul att få berätta om allt det goda som görs i Regeringskansliet bakom alla trikolorer och röda mattor.

onsdag, november 21

Höjda arvoden

Både HT och Ljusdalsposten uppmärksammar idag att jag inte tycker att kraftigt höjda politikerarvoden är världens ljusaste idé. Tyvärr måste man vara prenumerant för att ta del av hela artikeln.

måndag, november 19

Höjda politikerarvoden

Just avslutat ett telefonmöte med valberedningen för Regionförbundet Gävleborg.
Den stora frågan var att den stackars ordförande Pelle Svensson, tidigare kommunalråd i Ljusdal, tidigare riksdagsman och numera regionförbundsordförande borde få sitt månadsarvode ökat från 26 450 till 39 675. Alla utom jag tyckte det var självklart att så skulle ske. Den stackars Pelle hade för Mats Ågren berättat att han ju numera arbetade inte bara två och en halv dag per vecka med regionförbundet utan minst fyra dagar per vecka....
Jag var den ende som var elak nog att tycka att 26 450 kronor per månad räckte för att vara ordförande i Regionförbundet.
Alla andra från vänsterpartiet till moderaterna tycket att det var självklart att den gode Pelle var värd en löneökning på 50%.
Tänk så enkelt vi politiker tycker det är att höja varandras arvoden, och hur svårt vi tycker det är att höja lönerna för andra som har riktiga arbeten.
You scratch my back, I´ll scratch yours.....

Socialdemokratisk försök till förnyelse

Mona kämpar tappert vidare med förnyelsen av Socialdemokraternas politik. Det verkar tufft. Trots att hon klargjort för partivännerna att vi kan inte vinna valet 2010 på den politik som vi förlorade valet 2006 på verkar inte budskapet ha gått fram.
Hon ville förnya skolpolitiken och partiet slog bakut. Sen ville hon på fyra områden ha rådslag och där kan sido organisationerna inte ens acceptera sammansättningen av grupperna.
Det är inte lätt för Mona

fredag, november 16

Slarvern

Oro under onsdagen och torsdagen kring en kryptisk notering i kalendern. Fredag 10 30 Riksd...
Jag har frågat samordningskollegor, riksdagsledamöter, tjänstemän på riksdagen vad det kunde vara som jag lovat att göra fredag 10 30, sannolikt på riksdagen, men inget napp.
10 15 kommer ett SMS från centerriksdagsledamoten från Skaraborg Ulrika Carlsson. " vi ska vara i RÖ 3:57. Plötsligt förstår jag. Har lovat att hålla ett anförande på 60 minuter för hitresta Skaraborgare på temat "Aktuella frågor från socialdeparetementet." 15 minuter senare med en powerpoint presentation på USB minnet står jag inför 30 Centerpartister.
Tur den här gången också...
En rolig timme blev det tyckte jag. Mycket diskussion och många frågor. En flaska kallpressad Rapsolja från Skaraslätten som tack.

torsdag, november 15

Hjärntvätt på hästryggen

Onsdag på statsrådsberedningen med möten. Därifrån till barnkliniken för att vara jour under kvällen och natten. Sen tillbaka till Stockholm för en ny dag full av möten. På tåget hem började huvudvärken och tröttheten komma. Veckohandling på ICA Maxi var en pina. Var sen väldigt nära att strunta i kvällens ridlektion och åka hem men jag åkte till Fältrittklubben. Efter en intensiv timme på hästryggen var både huvudvärk och trötthet som bortblåst.
Jag borde lära mig att jag inte är 25 år längre och därför inte bör planera för 36 timmars arbetspass. Dessutom ska jag komma ihåg hur välgörande fysisk ansträngning är för hjärnan.

onsdag, november 14

Aborträtt för utländska kvinnor

Idag ska riksdagen fatta beslut om att utländska kvinnor ska få rätt att göra abort i Sverige. Det handlar om 70 utländska kvinnor per år. Det är huvudsakligen två grupper av kvinnor, utländska studenter och thailändksa kvinnor. Det blir alltid gravida med en svensk man. Väljer de att föda barnet får de göra det på ett svenskt sjukhus men väljer de att avsluta graviditeten måste de enligt abortlagen ansöka om att få göra det hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen beviljar alltid tillstånd men det leder till att aborten blir senare.
De flesta andra länder i EU har redan idag redan öppnat för utländska kvinnor att göra abort. Senast var det Danmark som ändrade sin lag. Det ledde i Danmark inte till att fler utländska kvinnor sökte sig dit för abort.
Det är socialminster Göran Hägglund som lägger fram förslaget. KD har på sin riksstämma ställt sig bakom sin partiledare. Något förvånande då när det i dagens Svenska Dagblad finns en debattartikel undertecknad sju riksdagsledamöter som tar avstånd från sin egen partiledare. Enda resultatet av deras agerande är att det egna partiet och den egna partiledaren sargas och bilden av ett splittrat KD fastnar på näthinnorna. Jag tycker idag synd om mina vänner i KD. Deras parti förtjänar bättre.

tisdag, november 13

Utmobbad

Miljöpartiet är riksdagens minsta. Nu har en av dess få ledamöter, Karla Lopez, valt att hoppa av. Miljöpartiet är toppstyrt och jag blev nedtystad säger hon. Man ska aldrig bli förvånad men uppfattningen att miljöpartiet var toppstyrt och krigiskt var ny för mig.

CUF startar kampanj

I Gävle startade idag Magnus Andersson, CUF:s ordförande, kampanjen Solidaritet.
Medan CUF ägnar sig åt att vara ute på skolor och diskutera politik ägnar sig SSU åt att förhindra den socialdemokratiska förnyelse som Mona Sahlin så hårt kämpar för. Vi ska inte tro att vi vinner 2010 års val med samma politik som vi förlorade valet 2006. SSU drivs av uppfattningen att det var bättre förr. Något märklig inställning för ett ungdomsförbund.

måndag, november 12

Ingen ringer..

Alla verkar under de sista veckorna fått frågan från någon journalist om de betalt svart. Jag har väntat på samtalet men ingen ringer. Har under många år betalt städhjälp vitt. Njutit av att var fjortonde dag komma hem till ett välstädat hus med blommor i vaserna. Betalt från privaperson till privatperson med månatlig rapport till skatteverket och inbetalning av prelskatt. Jag är därmed en av 2000 svenskar som gjort det. Tänkte att jag äntligen skulle få offentligt beröm för min laglydighet men så tydligen icke.
Nu vill dessutom skatteverket att det ska bli lagligt att betala upp till 10 000 kronor från privatperson till privatperson utan att det ska rapporteras. Därmed ryker min möjlighet att få beröm för min laglydighet. Jag får heller inte glädjen att en gång per månad frankera kuvertet till Skatteverket. Det är nämligen icke ens med porto betalt som uppgifterna krävs in.
Det känns orättvist men fortfarande finns väl chansen att någon journalist upptäcker att jag inte fått frågan.
Eller så är det väl som den alltid lika kloke Centerriksdagsmannen och professor emeritus Lennart Levi sagt till mig "Anders, Du måste förså att livet inte alltid är rättvist".

fredag, november 9

En vacker vigsel

Återigen fått vara aktiv i mitt favorituppdrag nämligen vigselförättarens. En vacker cermoni på en brygga vid Riddarfjärden där solen lyste på himlen mellan de tunga molnen och kärleken lyste upp ansiktena de två som bejakade mina frågor.

Lika fantastiskt varje gång att få vara med vid ett så unikt tillfälle. Jag vet att jag skrivit det tidigare men det är exakt samma känsla som jag får när jag som barnjour får vara med om en förlossning.

Ska nog nästa gång jag byter jobb ägna mig åt vigselförättning på heltid, eventuellt kombinerat med att jobba i en handelsträdgård när det inte är några vigslar på gång.

Bollnäs

I Bollnäs är kommunpolitiken intressant just nu. Evy Degerman, kompetent centerkvinna, har sedan fem år styrt kommunen. Det sista året med stöd inte bara från Alliansen utan även från det så kallade sjukvårdspartiet. Sjukvårdspartiets politiska krav har varit, inte att satsa på äldreomsorgen eller de handikappade utan att hör och häpna köpa in den privat ägda skidbacken Bolleberget. Svenskt Näringslivs regionchef har i ett öppet brev till Evy utvecklat tankarna kring hur dumt en socialisering av en skidbacke är.
Klokt nog har kravet avvisats och konsekvens att kommunen därmed inte har en majoritetsregering. Det är inte första gången i den svenska historien det sker. Det brukar med en klok kommunledning fungera bra. Evy och Centerpartiet har hittills styrt kommunen genom att lägga förnuftiga förslag och få stöd i fullmäktige. Då Bollnäs fullmäktige fortsatt lär bestå av förnuftiga politiker kommer det säkert att gå bra. Magnus Andersson , en av Centerpartiets unga stjärnor, har på sin blogg en bra kommentar kring hur det fortsatta arbetet bör gå till.
Lite märkligt är att Ljusnan i sin bevakning inte beskriver om det inträffade är positivt för kommunen eller ej utan fokuserar på hur den interna processen i Centerpartiet har fungerat.
Det som hänt i Bollnäs kommun tror jag visar att enfrågepartier som Sjukvårdspartiet aldrig kan bli annat än en dagslända.

Hästar

Enligt Dagens Industri är Stallet flickornas bästa chefsskola. Jag kan bara instämma som erfaren på området då jag bor ihop med tre som går i den skolan.

onsdag, november 7

Heldag i Bryssel

Mycket intenstiva 24 timmar i Bryssel. Träff med mina samarbetspartners på Svenska representationen. Middag hemma hos ambassadör Sven Olof Pettersson i hans vackra residens. Besök på kommissionen, ministerrådet och parlamentet. Känndes rätt skönt att vid 19 tiden få spänna fast sig i flygstolen på återresa till Sverige.

tisdag, november 6

Obehaglig upplevelse

Landat på Arlanda efter en lång hemresa från San Jose. Byter resväska och duschar. Sen planet till Köpenhamn. Så långt allt väl. Dock efter takeoff från Kastrup åker vi rätt in i ett åskoväder. Det smäller till i planet. Blixten träffade. Omedelbart åter till Kastrup. Inte helt kul.

fredag, november 2

Spannande i Stromsund

Kommunpolitik ar nastan alltid spannande. I Stromsund lyckades efter valet Karin Stierna, mycket duktig centerpolitiker, ta makten fran socialdemokraterna som bestamt i kommunen sedan Hedenhos. Det var nyttigt for Stroms kommun. Tyvarr var Karin tvungen att samarbeta med det lokala stollepartiet Rattvis Demokrati. Efter skandal pa skandal har Karin sagt upp samarbetet vilket nog var klokt. Det visar sig nu att RD kommunalradet anlitat en privatspanare for att efterforska LT:s kalla. Han ar givetvis polisanmald och lar i en tryckfrihetsrattegang fa ett kannbart straff.
Jag foljer med spanning utvecklingen i Stromsund, for narvarande fran Costa Rica, och onskar vannen Karin lycka till i kampen mot stollarna.

torsdag, november 1

Vilken kvall!

Bilen hamtar vid Villa Kalimba strax fore sju. En timmes bilfard soderut efter Stilla Havskusten till en ode strand dar vagorna slar in med full kraft. Inte som hos oss pa Samara dar ett rev skyddar mot de varsta vagorna. Efter en stunds sokande med duktig guide hittar vi vad vi letat efter. En stor havsskoldpaddehona, ca en meter, pa vag upp for att lagga sina agg. Hon kravlar langt upp pa stranden. Graver sen en grop att ligga i innan hon ger sig i kast med att grava barnkammaren. En grop, 15 cm bred och 33 cm djup. Omsorgsfullt och noggrannt. Nar hon ar klar borjar hon lagga sina agg. Det blir nastan hundra stycken innan det ar klart. Sen fyller hon halet, kamoflerar noga och atervander till havet. Om 50 dagar kommer ungarna att fodas. Halften kommer att na havet och en av hundra kommer att uppna vuxen alder. Om det ar en hona kommer hon om ca 25 ar att atervanda till samma strand och samma omrade for att lagga sina agg. Det kommer hon sen att gora varje ar tills hon narmar sig hundra ar. Skoldpaddan vi sag ar den vanligaste, finns fyra andra i Costa Rica. Den storsta vager narmare ett ton och kan bli upp mot 2,5 meter lang.
Uttrottade hemma strax efter midnatt. Vilken kvall!!!