onsdag, oktober 31

Goran Perssons bok

Avslutades idag pa en strand vid Stilla Havet. Mycket spannande. Jag forstar inte riktigt kritiken att den ska vara narcissitisk. Att skriva sina memoarer handlar val just om det. Som titeln pa Nancy Reagans dito "My way". Intressant att lasa om hur Persson beskriver sin uppvaxt. Det ger en god forstalese till det mindervardeskomplex, inte minst gentemot den socialdemokratiska adeln som sa ofta blev tydlig.

For ovrigt ar dagarna i Samara ratt stressiga. Upp pa morgonen for en timmes jogg pa stranden. Sen en timmes lasning foljt av minst en timmes frukost. Morgon surf i vagorna nagra timmar foljt av nagra timmars lunch. Sen ar det hangmatta i minst en timme varefter eftermiddagens surfning tar vid. Battre vagor pa den sena eftermiddagen. Da kommer proffsen ut pa vagorna. En timme pa internetcafe varefter kvallens middag maste forberedas med dusch, val av restaurang och sa vidare. Stupar i sang vid 20 efter en lang dags hart arbete.

Nas just av nyheten att Schenstrom tagit time out. Klokt beslut som kanske kunde kommit nagot tidigare. Nyttig paminnelse for oss som just nu lever i politikens varld att det kan ga validgt fort fran hyllad makthavare till avdankad foredetting. Helena Nilsson, tidigare viceordforande i Centerpartiet numera svensk ambassador i Alger, uttryckte det en gang sa har: In the morning you are very popular but in the afternoon you might be dead, that is African politics. Sa illa ska det val inte ga for stackars Ulrika som trots ett rejalt misstag fortfarande ar en mycket kompetent politisk tjansteman.

söndag, oktober 28

Gratulationer till Tobe fran Samara Beach

Moderatstamman i Gavle har fattat ett klokt beslut nar man klargor att staten ska inte ha synpunkter pa vem nagon vill gifta sig med. Tomas Tobe fran Gavlmoderaterna var en av de som drog langsta straet. Grattis Tomas!
Mina gratulationer kommer fran Samara beach vid Stilla havet. Av manga ansedd som Costa Ricas basta strand. Tre timmar med bil fran Monteverdes regnskogar pa vagar i klass med de samsta av svenska skogsbilvagar genom ett hissnande bergslandskap. Orsaken till att vagarna ar mycket daliga ar att uppe i Monteverde absolut inte vill ha bra vagar da det skulle innebara massturism i denna ekoturismens hogborg. Ingen kamp for stod till enskilda vagar har inte.

fredag, oktober 26

Treetop walk eller Canopy tour

Att vandra runt pa hangbroar i regnskogens tak ar spannande men inget mot att kasta sig ut for stup med en sele fast i en stalvajer-canopy tour.

torsdag, oktober 25

Tidig morgon i San Jose

Det tar 24 timmar att ta sig fran Vinnersjo till San Jose, Costa Rica. For hemifran 7 pa onsdagmorgon for att komma fram till hotellet i San Jose ondagkvall 23. Da var klockan redan 7 a torsdagmorgon hemma hos hastarna i Vinnersjo.
Idag tar vi Interamerican Highway norrut svanger hoger efter tjugo mil och kor grusvagen upp till Monteverde.
Regnkatastrofen fran forra veckan har tack och lov inte drabbat de delar av landet vi ska till. Hade blivit lite trist att av biluthyraren motas av att det inte ar nagon ide att hyra bil da vagarna inte ar korbara.

tisdag, oktober 23

Tack för lappen!

Fick en så trevlig lapp från några moderatungdomar på Gävle Central imorse. Mobilisering inför den stundande moderatstämman i Gävle kan tänka. På lappen stod:
Redan 865 nya jobb i Gävle! När Mona Sahlin satt i regeringen förtidspensionerades 140 personer varje dag. Under första året med Allians för Sverige har istället 400 personer om dagen gått från utanförskap till jobb. Då fler människor arbetar ger det inte bara ökad frihet för dem själva, utan det bidrar också till en bättre välfärd för oss alla.
Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Tack moderatungdomar som hjälper till att sprida det glada budskapet. en kall och regnig tisdag morgon på Gävle Central.

Låååång tisdag

Hem strax efter 23 igår och upp 0500 för att lämna in bilen för däckbyte. Under dagen ett antal möten och sen ikväll lämna katten till kattvakten, hunden (den äldre) till mormor och huden (den yngre till hundvakt. Hästvakterna är redan instruerade. Sen är det packning för imorgon är det förmiddagsflyget till New York. Därifrån vidare till San Jose i Costa Rica och två veckors ekoturism. Först i regnskogen och sen vid en liten bortglömd strand vid Stilla Havet. Det ska bli rätt skönt.

måndag, oktober 22

Sen kväll i Bollnäs

Kvällsträff i Bollnäs med partiets socialnämndsledamöter och landstingsledamöter. God uppslutning och bra diskussion när jag berättade om vad regeringen gjort på det sociala området. Omvittnades att socialdemokraterna går till angrepp över att vi slår på de som ligger. Mitt tips till partivännerna var ” När Carolina K tvälar så är det resultatet som räknas och inte analysen av hennes teknik. Titta på siffrorna för arbetslöshet, socialbidrag och ohälsotal i era kommuner. Siffrorna talar sitt tydliga språk sen kan sossarna gnälla sig fördärvade över detaljerna.”.

Heja Polen!

Heja Polen som vid valurnorna visade sig kloka nog att sparka ut Jaroslaw Kaczynsk från premiärministerkansliet. En europavän och liberal kommer att ta hans plats. Istället för hätska utfall mot grannländerna och då framförallt Tyskland kommer nu en internationalist. Att i slutdebatten reta den ene av tvillingarna Kaczynski genom att säga ” Jag älskar Tyskland… jag älskar också Tjeckien och jag älskar Ryssland var en suverän markering. Så i Polen är det nu beträffande tvillingarna Kaczynski – one down, one to go.

lördag, oktober 20

Örebro besöker Rosenbad

Tog idag emot 50 Centerpartister från Örebro på Rosenbad. Orsaken till att jag och Centerpartiet finns i huset är alla de tiotusentals Centerpartister som under valrörelsen drog sitt strå till stacken. Viktigt att inte glömma det. En lördag på jobbet är ett sätt att säga tack och framförallt att tillsammans prata om allt som händer. Rotundan, det fönsterlösa, avlyssningssäkra, konferensrummet i Rosenbad är kanske inte det mest välkomnande. Maria Trillers textilkonstverk ”Fyra årstiderna” som pryder väggarna gör det något bättre. Tiden gick fort och jag hade roligt. Tror också att Örebroarna var nöjda.

onsdag, oktober 17

Lång onsdag

Börjar med frukost 07 30 på Socialdepartementet. Det betyder åka hemifrån halv sex.

På förmiddagen ett intressant seminarium kring kunskapsbaserade metoder i socialtjänsten. Två amerikaner föreläser. USA ligger långt före på många områden däribland socialt arbete. Det stämmer så dåligt med den massmediabild av USA som ges i Sverige.

Lunch tillsammans med företrädare för Kungliga vetenskapsakademin. Lennart Levi hade bjudit in sina vänner däribland jag ingick. KVA som den kallas driver ett mycket bra projekt kring hälsa. Lunchen resulterade i att jag bjöd in till ett informellt möte på Statsrådsberedningen.

På eftermiddagen ett möte på Röda korsets högskola I NUTEKS regi kring sjukvården som tillväxtbransch. Både Göran Hägglund och Maud var där och pratade. Jag träffade Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm. Vi kom överens om att snart träffas igen. Viktigt för mig att få höra vad Sveriges läkare tycker i olika frågor.

Sen motorvägen hemåt. Premiär då den öppnades vid lunchtid av infrastrukturministern Åsa Torstensson. Det gick fort att ta sig hem. Jag tänker inte skriva hur fort men självklart höll jag hastighetsgränserna.

Vilken dag!

tisdag, oktober 16

Delsbo Centerkvinnor

Tisdagkväll med besök hos Delsbo Centerkvinnor. Först prat om sjuka barn och deras behov och efter fikat lite om livet på Rosenbad. Bra kväll med besök av såväl reporter som fotograf från Hudiksvalls tidning. De tjugo milen hem gick fort tack vare "Luftslottet som brann". Hemma 23 20 och ska imorgon hemifrån 05 30 för att hinna till frukostmöte på socialdepartementet.

fredag, oktober 12

Äntligen har det hänt

Första gången någonsin har Svenska Akademin utsett en pristagare vars böcker, eller iallafall bok, jag har i det egna biblioteket.
Hennes bok Martha, med många drag från hennes egna liv, stod på översta hyllan. Inköpt i mitten av 80 talet och läst för så länge sedan att jag glömt innehållet.

Den får bli reskamrat på Arlanda där flyget avgår till Kalmar. Eftermiddagens uppdrag är att träffa landstingspolitiker från Östergötland, Kalmar och Jönköping. Jag vill veta vad som händer i landstingen och de vill kanske veta vad regeringen tänker hitta på med sjukvårdslagstiftningen.

I bilen till Arlanda blir den Stieg Larsson, Luftslottet som brann. Den är bra!!!

Besök i Oskarshamn

Fredag blev det ett besök i Oskarshamn. Christer Jonsson, centerpartiets landstingsråd och dessutom ledamot av SKL:s sjukvårdsdelegation, hade bjudit in. Först var det kallat till en presskonferens för att prata om ersättningsetableringar vilket kommer att vara bra för de fyra privata sjukgymnaster som finns i Oskarshamn. På flyget från Arlanda hade jag sällskap med Centerpartiets kommunalråd i Östhammar, Jacob Spangenberg. Han skulle till Oskarshamn för att ha presskonferens om ett samarbete mellan Oskarshams kommun och Östhammars kommun och kärnbränsle. Befarade att det skulle bli glest på Christers och min presskonferens då jag antog att kärnbränsle i Oskarshamn är något hetare än ersättningsetableringar. Så var inte fallet. Såväl Barometern som Östra Småland skickade sina reportrar till oss.
Därefter ett tvåtimmars pass med Centerns landstingsgrupper från Jönköping, Östergötland och Kalmar. Känns viktigt att diskutera med våra landstingspolitiker så att vad som händer i Rosenbad är förankrat i våra landstingsgrupper. Hem 23 00 efter en bra dag.

torsdag, oktober 11

Socialdemokratisk förnyelse

Socialdemokraterna ska förnya sin politik och bjöd därför in till ett idé seminarium. Så intressant när den samlade expertisen kom med besked som
  • Successivt nedtrappad A kassa är bra
  • Sanktioner för den arbetslöse som inte söker jobb
  • Höja a kassan ger högre arbetslöshet
  • och så vidare

Jag tyckte synd om de samlade socialdemokraterna som i Aktuellt sen fick säga " javisst alla experter tycker att det alliansen gjort är rätt men vi vill inte ändra på något". Det finns säkert många ledande, kloka och insiktsfulla socialdemokrater som ser att vad som måste ändras i politiken inte går att ändra med tanke på banden till LO, den starka vänsterfalangen och inte minst Lars Ohly. Det kan inte vara lätt.

Uppenbara risken är att man bedövas av opinionssiffror tre år före valet och därmed inte orkar göra de kovändningar som är så uppenbara.

onsdag, oktober 10

Gårdagen i Östersund

Flyget till Östersund klockan 11 15 från Arlanda. I Östersund är det 30 minuters intervju i Radio Jämtland. Därefter besök på barn och ungdomspsykiatrin. De har lyckats få ner sin kö på ett imponerande sätt. Från ett år till tre månader trots personalbrist. Träff på ÖP med en erfaren journalist. Många frågor om vad som händer i den nationella sjukvårdspolitiken. Slutligen ett möte med länets privata läkare dit även allianspolitiker från landstinget bjudits in. Fullt i klöversalen och ont om oandad luft men med många frågor och bra diskussion. Jag känner tydligt i bilen ut till flyget att Alliansens sjukvårdspolitik bottnar såväl hos våra landstingspolitiker som hos många läkare. Sista flyget från Östersund 20 15 och in hemma strax före 23.
Lång men givande dag.

tisdag, oktober 9

Rationalisering på vänsterkanten

Peter Eriksson berättar idag han vill ha en koalition mellan Mp och S. Vänsterpartiet och Ohly är ej välkomna. Det handlar om den bittra insikten att det på vänsterkanten finns ett parti för mycket. Ett svårt sargat vänsterparti som alltmer hemfaller åt kommunistisk retorik har inte mycket att hämta i svensk politik. Det räcker med ett miljöinriktat vänsterparti är säkert Erikssons analys. Jag tror han har rätt och kommer att klara sig när nu Mona, Lars och Peter ska leka hela havet stormar med blott två stolar.

Nyheter från Jämtland

Jag ringer Jämtland tidigt på morgonen och får där från Centerpartiets landstingsråd Marianne Larm Svensson höra den mycket goda nyheten att Martin Ådahl kommer att få leda Centerpartiets nya tankesmedja. Hittar efter samtalet med Marianne nyheten även på Resumé.

Jag försöker ringa min gode vän Martin för att gratulera, lämnar meddelande då han ej svarar. Skickar även ett SMS där jag i första hand gratulerar Centerpartiet och i andra hand Martin. Rätt man på rätt plats. Ekonomiskt kommer han att få samma muskler som Timbro så det här lovar gott.

Ska ringa till Marianne oftare för att få höra det senaste. Centerpartiets samordningskansli på statsrådsberedningen är inte lika välinformerat som landstingsrådet i Jämtland, allvarligt!

måndag, oktober 8

Värre på Gotland och i Jämtland

Idag publicerar Socialstyrelsen och SKL sin öppna jämförelse över hur det är ställt i sjukvårdens Sverige. Mycket intressant och bra läsning. Trösten för en Gävleborgare är att det finns två landsting där sjukvården är sämre nämligen Jämtland och Gotland.
Glädjande för den som fortfarande känner ett visst ansvar för sjukvården i Gävleborg är att barn och kvinnosjukvården i länet håller hög kvalite.

fredag, oktober 5

Skojig läsning

Vänsterpartiet har lagt sin budgetmotion. Läs den gärna. Det är munter läsning. 25 000 fler anställda i sjukvården, 32 000 fler i äldreomsorgen, 13 000 i handikappomsorgen, 8000 fler i förskolan, 5000 fler lärare i skolan, 1000 nya genus pedagoger, 1000 fler skolsköterskor (varför inte fler), 10000 fler på fritids, 2000 fler socialarbetare, kraftigt höjda studiebidrag, garantipensioner och så vidare. Det måste ha varit kul på Vänsterpartiet när man satte ihop sin budgetmotion. Nu får alla önska vad de vill. Sen låter vi datorn sammanfoga dokumenten och vips har vi en önskelista till tomten, förlåt partimotion som seriöst ska ställas mot regeringens förslag.

Det blir intressant att höra vad kartellkompisarna i socialdemokraterna säger om den digra listan.

torsdag, oktober 4

Hos klyktattarna i Sundsvall

Igår besök hos allianspartierna i Sundsvalls kommunfullmäktige. Mycket givande kväll. Det är så kul att få träffa alliansbröder och systrar som inte arbetar i RK. Rätt bra synpunkter och inte bara ros utan även ris. Riset kom nog också för att jag inledde med att säga att därifrån jag kommer (Jämtland) är Sundsvallare ett skällsord och benämningen klyktattare (länsbokstav för Västernorrland är Y) används allt som oftast.

Jag kan inte riktigt bestämma mig om det roligaste är att få sitta på Statsrådsberedningens verkstad och tillverka politik eller att få vara ute och sköta försäljningen av densamma. Kombinationen kanske inte är så dum.

Smolket i glädjebägaren var att tåget från Sundsvall imorse avgick 0512. Vad gör man inte för att få roa sig......

onsdag, oktober 3

Lunch med Tor Lindberg

En av tjusningarna med jobbet är alla kloka och spännande människor som man träffar. Har idag haft äran att bjuda professor emeritus Tor Lindberg, en av Sveriges mest framstående barnläkare och själva urtypen för hur en barnläkare ska vara, på lunch. Tor hade många kloka tankar kring det mesta, inte minst flyktingbarn. Han skulle efter vår lunch träffa migrationsminister Tobias Billström. Övertygad om att även Tobias fick en intressant träff med Tor.

Allt för byn enligt Larz

Sitter på tåget på väg till Sundsvall och träff med Alliansen i Sundsvalls kommun. Läser då Expressen då partivännen Larz från Hammarstrand går till angrepp på Maud. Enda sättet att få en helsida i Expressen som tjänstledigt oppositionsråd i Ragunda kommun är nog att hårt angripa den egna partiledaren.

Hans poäng är att när försäkringsbolaget Aktsam nu lagt ner borde Centerpartiet i regeringsställning snabbt komma till undsättning med någon form av statlig etablering vad jag förstår.

Jag är fullt medveten om att nedläggningen av Aktsam är ett stentufft slag mot Hammarstrand. För att den svenska landsbygden ska leva krävs dock en helt annan politik än den Larz är inne på. Det viktigaste den här regeringen kan göra är att stärka alla de små företagarna som bär Hammarstrand och många andra små kommuner i Norrlands inland på sina axlar. Lösningen heter fler som vågar starta företag och att de som driver företag vågar anställa. Inte att en minister ska komma flygande från Stockholm med en portfölj full med statliga satsningar.

tisdag, oktober 2

Aftonbladets läsare rasar!!

Rasar mot de nya rekommendationer som Försäkringskassan och Socialstyrelsen tagit fram i samarbete med Läkarsällskapet.
Nu börjar gränsen vara nådd utropar någon. Sverige har västvärldens längsta sjukskrivningar oavsett diagnos. Hur lång en sjukskrivning i Sverige har varit ett rent lotteri. Stora variationer mellan olika delar av landet men också inom en och samma klinik.
Rekommendationerna innebär att Sverige närmar sig den längd på sjukskrivningar som finns i andra jämförbara länder.
Vi kanske kan vända utvecklingen från den svenska paradoxen "världens friskaste befolkning med världens längsta sjukskrivningar".
Då rasar Aftonbladets läsare ty i det av socialdemokratin så präglade konungariket Sverige betraktas det som en mänsklig rättighet att själv välja hur länge man vill vara hemma och försörjas via sjuk kassa.

Folkhälsa när den är som bäst

Folkhälsoarbete blir så lätt flum. Kampanjer och tyckande men lite resultat. Mycket givande att under en timme få träffa Sven Bremberg, klok barnläkare och tillika en av Sveriges ledande folkhälsoforskare som på ett enkelt sätt kan förklara att det finns metoder inom området folkhälsa där man faktiskt, med vetenskaplig skärpa, kan visa på resultat.
Guldkanten i tillvaron är att känna att man varje dag lär sig på sitt arbete. Jag kommer definitivt att vara klokare när jag tar tåget hem till firande av nybliven tonåring än jag var på vägen till Rosenbad imorse.
Resan till Stockholm förgylldes av att jag fick prata med Margareta B Kjellin, en av länets två moderat riksdagsledamöter och därtill en god vän.