tisdag, oktober 31

Förstörd dag

Jag lyckades i Rosenbads restaurang förstöra dagen för en statssekreterare genom att berätta att studier visat att fysisk aktivitet inte minskar vikten men däremot ökar välbefinnandet. För den som vill gå ner i vikt finns för statssekreterare, politiskt sakkunniga och Rhesusapor bara en metod.

Årets överraskning

Varje år är det lika förvånande. Det kommer snö och halka. Tog god tid på mig med sommardäck på väg till 7 08 tåget. Lyckades efter 100 meters inbromsning få stopp precis innan jag gled ut på 67:an. Att man aldrig lär sig. Blir sen lika förvånad som vanligt över att det inte går att få vinterdäcken ditsatta samma sekund som det börjar snöa.

måndag, oktober 30

Val i Kongo, andra omgången

Valet i Kongo verkar ha gått bra. Det första demokratiska valet sen Kongo blev fritt 1960. Vilken glädje om valet kan resultera i en demokratiskt vald president utan att det urartar i uppror. Då kan valet i Kongo bli en vändpunkt i Afrikas annars rätt dystra utveckling.

Nästan klart i Bollnäs

Det ser ut som om Alliansen får fortsätta styra Bollnäs i fyra år till med stöd av sjukvårdspartiet. Samarbetet med sjukvårdspartiet har fungerat utmärkt i landstinget så det finns ingen anledning att tro att det inte skulle göra det i Bollnäs.

Därmed kan Evy Degerman förhoppningsvis fortsätta sitt framgångsrika ledarskap i Bollnäs där utvecklingen mycket tydligt vänt under hennes kommunalrådstid.

Underbar söndag och helg av uppbrott.

Några minusgrader, strålande solsken och en lång ridtur i skogen med äldsta dottern. Bättre kan det inte vara.

Jag använde del av helgen också till att städa ur mitt verksamhetchefs rum på barnkliniken. Det kändes tydligt att det var att sätta punkt för ett kapitel i livet. Det har varit fem härliga år samtidigt som det känns bra att få sluta ett uppdrag när det fortfarande känns kul. Risken med att hänga kvar är annars att sluta i ett läge då alla är glada att man försvinner.

Nu är det Stockholm och regeringskansliet som gäller.

fredag, oktober 27

Skynda er...

Jag blev härom kvällen uppringd av en journalist. Frågan var, när blir det klart med landstinget. Det handlar nu om vem som ska ha vilka uppdrag. Jag berättade att vi skulle fatta vårt beslut den 25 november. Demokratin i ett parti måste få ta sin tid. Alla ska få säga sitt. Sen ska ett förslag tas fram. Alla ska tillfrågas om de accepterar sin föreslagna post. Sen ska det godkännas på ett möte. Ting tar tid, även i politiken. Det är viktigare att förankra internt än att ge journalisten en bra nyhet.

Det gäller även i rikspolitiken. När man sitter i opposition är det fritt fram för ledande politiker att göra berätta vad man själv tycker. När man sitter i regering gäller det att intern förankra. Har man inte alla fyra regeringspartierna bakom sitt uttalande lär uttalandet förbli ett uttalande och inte ett regeringsbeslut.

Suck...

I Jämtland råder snökaos. Visar bilderna för äldsta dottern. Hon suckar. Jag vill vara där. Hon hotar med att bosätta sig i Åre så fort hon får bestämma. Det gäller att lära sig göra 360 i vinter.
För den oinvigde kan jag berätta att det handlar om att snurra 360 grader när man hoppar med bräda.

Verkligheten kommer ikapp

Australien är ett av de länder som ej har ratificerat Kyoto. Nu kommer verkligheten i kapp Howard. Klimatfrågan kan ha varit kontroversiell till en början. Desto längre tiden går ju mer uppenbar blir det för alla att den är prio 1.

Med Andreas Carlgren vid rodret på miljödepartementet kommer Sverige att vara ledande i diskussionerna.

torsdag, oktober 26

Sjukintyg från första dagen

Jag hör många, inte minst kollegor, som är upprörda över regeringens förslag om möjlighet att kräva sjukintyg från första dagen. Det har framställts som om alla skulle få lämna sjukintyg från första dagen. Så är det förståss inte. Det handlar om att kunna stoppa missbruk av Sveriges förmånliga ersättningar.

Har man en matbutik där det är fritt fram att gå in och ta det man behöver och själv betala i en burk vid utgången så kommer många att vara ärliga och betala. Det finns en del som kommer att betala för lite när kassan är skral och en del som kommer att sätta i system att inte betala alls.

Jag vet att det finns en del som alltid sjukskriver sig om det är schemalagda att arbeta på jul och nyårshelger. Jag vet att det finns vissa som alltid sjukskriver sig när det är älgjakt eller större sportevenmang. Då ska arbetsgivaren kunna kräva sjukintyg från första dagen. De flesta som har sina två förkylningar per år kommer inte att beröras.

I grunden handlar förslaget om att slå vakt om ett förmånligt system och se till att det inte missbrukas.

onsdag, oktober 25

I händelsernas centrum

Man kan tro att det är spännande att vara på Statsrådsberedningen. Det är ett spännande och utmanande jobb på samordningskansliet men inte att befinna sig i hetluften som man kan tro.

När statsministern igår klockan 11 nere i presskonferensrummet, Bella Venezia, presenterade sina nya statsråd visste vi några våningar upp lika lite som alla andra och gjorde det andra intresserade fick göra nämligen titta på TV.

Det jag märkte av uppståndelsen var att det inte gick att ta raka vägen till lunchrestaurangen utan vi fick går runt huset och komma in bakvägen. Inte in i hetluften alltså utan ut i det kalla regnet.

Med häst och vagn

I söndags åkte vi förbi ett spännande ekipage. Tre fjordingar drog en gammal ciruksvagn efter 67:an. I dagens Arbetarblad berättas att det var en dansk familj med fyra barn som sålt allt för att under två år åka häst och vagn runt Östersjön med sina fyra barn.

Vad gör ni när det blir vinter var en av frågorna. Ja då får vi väl stanna tills snön försvinner var svaret. Hittar ni på något sånt där flyttar jag till mormor kommenterade yngsta dottern.

tisdag, oktober 24

Intressant med miljöpartiet

Miljöpartiet är intresserade av att göra upp med regeringen kring arbetskraftsinvandringen. Det ska vara företagen som bestämmer om nyckelpersoner behövs eller ej. Inte som S och V givit uttryck för att det är AMS som ska ha avgörandet.

Miljöpartiets agerande är inte bara intressant utifrån att det skapar en bredare bas för en viktig del av migrationspolitiken. Det är också intressant utifrån att det kanske är en signal om att miljöpartiet inte kommer att vara ett råskällande oppositionsparti ala Nuder och Ohly utan en konstruktiv samtalspartner till regeringen.

Tänk om s kunde ha samma inställning i energipolitiken.

Det tysta landet

En mycket bra sajt för den som vill veta vad kommunismen gjort i vårt närområde.

måndag, oktober 23

Tsunami, fortsättning följer

Korten på bordet är en enkel regel. Den har inte följts i Tsunamins efterdyningar. I Svd i dag ännu ett avsnitt om banden som Persson trodde raderats. Jag tror det blir obehagliga överraskningar för centrala delar av socialdemokratin när banden om någon vecka är dekrypterade.

Jag lider med alla anhöriga som inte fått veta sanningen på en gång. Det hade kanske underlättat sorgearbetet.

Vad dagen bär i sitt sköte

Idag är det dags att bli avtackad från jobbet i sjukhusledningen. Det känns vemodigt att lämna vad sin på senare tid blivit en väl fungerande grupp men var sak har sin tid.

Därefter till Stockholm och jobb nummer två.

Suverän Ericsson

Johannes Ericsson gjorde två mål för GIF i går. Jag gläds med Johannes och inte minst med pappa Roland som till vardags är vårt oppositionsråd i Gävle.

söndag, oktober 22

Öppet Hus

I går var det öppet hus hos oss. Mitt sätt att säga tack till alla fantastiska människor på barnkliniken. Det har varit fem mycket lärorika år som chef. Jag inser redan vilken suverän arbetsplats jag lämnat.

fredag, oktober 20

På besök hos drottningen

Alltid lika trevligt att hälsa på i Buckingham Palace. Jag är klart imponerad över att Princess Royal vågat sig till Kabul.

Märklig situation i Finland

En av svenska folkpartiets mest kompetenta riksdagspolitiker Eva Biaudet från Helsingfors har fått ett nytt jobb på OSSE i Wien. Därmed försvinner hon ur riksdagen och ersätts av Jörn Donner som under tiden som ersättare för sfp i riksdagen har konverterat till socialdemokraterna!!!

En minst sagt märklig situation som visar på nackdelarna med ett alltför långt drivet personval. Läs Husis.

Vem satte stopp för vad?

I Ljusnan av idag står att läsa om spelet bakom kulisserna. Där avslöjas att sossarna för diskussioner med oss i centern om att tillsammans ta makten, dels att det skulle vara jag som satt stopp för det hela.

Bakgrunden är inte lika rafflande. Vi gick till val på att i landstinget Gävleborg ta makten tillsammans med alliansen och sjukvårdspartiet. Vi fick inte majoritet. Vänstern med s, v och mp tog 38 mandat och vi tog alliansen tog 37. Vår styrelse och landstingsgrupp bestämde då att för det första hålla ihop alliansen. För det andra att undersöka om miljöpartiet ville byta sida. Ville de inte byta sida skulle vi undersöka om socialdemokraterna var villiga att tillsammans med alliansen styra landstinget Gävleborg. Landstinget skulle må väl av lite stabilitet. Socialdemokraterna sa nej.

Socialdemokraterna ville därefter veta om alliansen var ett äktenskap utan sprickor eller om en skilsmässa eventuellt kunde vara förestående. Om så var fallet var socialdemokraterna benägna att i alla fall fundera på en mittenallians. I vårt parti besvaras den typen av frågor inte utan att vi förankrar brett. Jag sammankallade därför landstingsgrupp och styrelse. Vi hade på onsdagskvällen ett möte där alla yttrade sig. Beslutet blev att hålla fast vid vårt samarbete i alliansen och sjukvårdspartiet.

Den pikanta lilla detaljen är att vid sammanträdet yttrade alla sin åsikt, alla utom jag själv. Jag ser min roll som ordförande att i första hand hålla ihop partiet och inte alltid driva en egen ståndpunkt. När sen partiets ståndpunkt sen blir densamma som jag funderat på i min egen kammare så blir rollen som ordförande lättare. Men den som till Ljusnan har påstått att det var jag som satte stopp för att spräcka alliansen har något överskattat min roll.

onsdag, oktober 18

Marianne Larm Svensson!!!

Centerpartiet är unikt i att det finns så många mycket kompetenta kvinnor på ledande positioner. Jämtland ska som alltid ligga i topp. Nytt landstingsråd blir Marianne Larm Svensson. Landstingspolitiker är några av mina viktigaste kontaktpersoner i min nya roll på statsrådsberedningen. Marianne kommer att bli en som jag ringer ofta och dessutom kanske inte bara pratar politik.

Strömsund yes!

Alliansen tar över i Strömsund. Bäst av allt är att Karin Stierna blir kommunalråd. Jag är stolt då Karin och jag är fyrmänningar. Två starka centerkvinnor i Jämtland har tagit över varsin kommun. Både Krokom och Strömsund är att gratulera.

Landstinget i Gävleborg

Så har då miljöpartiet fattat sitt beslut i Landstinget Gävleborg. De kommer inte att byta sida Miljöpartiet hör tydligt till det socialistiska blocket. De har styrt, eller försökt styra landstinget under förra perioden tillsammans med s och v. Mycket av oredan och blockeringarna som vi sett i massmedia rörande landstinget har haft sin mamma i miljöpartiets landstingsråd Bergman.

Trots det gav väljarna vänsterkartellen fortsatt mandat att styra landstinget, dock bara med en rösts övervikt. Det gäller att vänstern kan hålla ihop och att hoppas att väljarna 2010 inser att landstinget mår bäst av ett stabilt alliansstyre.

Centerpartiet kommer att tillsammans med alliansen bedriva en konstruktiv oppositionspolitik

Nordirland och mellanöstern

Nordirland och mellanöstern, två konflikter med stora likheter och stora skillnader. En intressant debattartikel i Daily Star från Beriut om varför det blir som det bli.

tisdag, oktober 17

Budgeten presenterad

En stark budget presenterades igår. Regeringen har lagt en rad mycket skarpa förslag som kommer att ge fler människor i jobb. Vem som vinner valet 2010 avgörs till stor del om alliansen lyckas med sitt löfte, att många många fler får jobb. Ska det lyckas går det inte att börja med mjuka försiktiga förslag.

Trist att Stegö valde att göra maximal skada för den nytillträdda regeringen genom att avgå TVÅ TIMMAR före Anders Borgs budget presentation. Höjden av illojalitet även om beslutet var klokt och väntat.

Svag ledning i landstinget Gävleborg

Igår blev det klart att miljöpartiet vill fortsätta styra landstinget Gävleborg tillsammans med vänsterpartiet och socialdemokraterna. Det är en logiskt med tanke på att man tillsammans styrt under den gångna perioden.

Om miljöpartiet kan hålla ihop sina tre ledamöter i omröstningarna innebär det att voteringarna kommer att sluta 38 mot alliansens 37. Så fort en av miljöpartisterna avviker har är det oppositionen som styr. Hade miljöpartiet likt valet 2002 bytt sida och ställt sig på alliansens sida hade majoriteten blivit 40 mot 35. Betydligt stabilare således.

Förhoppningen är att socialdemokraterna när det väl fått sina hett åtrådda landstingsrådstaburetter väljer att söka brett politiskt samförstånd kring de svåra beslut som ska fattas.

måndag, oktober 16

Livet under Kim

Den som undrar hur det är i Nordkorea kan läsa den här artikeln från Daily Mirror.

Reinfeldt hos Vanhanen

En svensk statsminister gör oftast sitt första besök hos kollegan i Finland. Så även Fredrik Reinfeldt. Besöket speglas i Hufvudstadsbladet. Fråga nummer ett, hur kommer Sverige att förhålla sig till NATO. Intressant att fokus i vårt grannland är utrikespolitik medan det hos oss blir om statsråd haft svarta barnflickor eller ej. Vi har mycket att lära av Finland, inte bara hur man får en av världens bästa grundskolor och hur man skapar jobb genom att släppa fram avdrag för hushållsnära tjänster.

Jag tycker om den svenske statsministerns kommentar, jag trivs när det blåser. Det bådar gott.

I serien pinsamma politiker

Folkhemmet i Hofors fick i valet tre platser i kommunfullmäktige. Nummer två på listan har dagligen figurerat i media på grund av att hon tapetserat sin frisersalong i Hofors med diverse rasistiska tillmälen. Nu är det nummer tre på listan som betett sig. Läs Arbetarbladet. GD har bara början av historien dvs där det står att stackars Mikael fått stryk på en personalfest.

De politiska partierna borde bli bättre på att förbereda sina kandidater. Den som fått folkets förtroende att sitta i exempelvis kommunfullmäktige granskas på ett helt annat sätt än Svensson. Om man dessutom blivit full och börjat slåss är det alltid bättre att säga förlåt dagen efter än att dra igång med polisanmälningar.

Jag har stor försåelse för att övriga partier i Hofors inte vill ta i folkhemmet ens med tång. En rättshaverist, en rasist och en som är full och dum.

Föreläsning

Idag gör jag något kul. Jag föreläser barnmedicin på högskolan i Gävle för blivande distriktssjuksköterskor. Jag brukar ha ansvar för två halvdagar och nu är det dags för nummer två. Alltid roligt då de som läser till distriktssjuksköterska ofta har en stor egen erfarenhet. De har egna barn eller har arbetat med sjuka barn i sina tidigare jobb.

Tveksamt om den här årliga glädjekällan kommer att rymmas då jag inte längre finns på sjukhuset utan på Statsrådsberedningen. Det är väl svårt att hävda att det ingår i jobbet som politisk sakkunnig att föreläsa barnmedicin.

söndag, oktober 15

Kim Jong Il sätts på diet

FN:s säkerhetsråd har beslutat om sanktioner mot vettvillingarna i Nord Koreas ledning. Tyvärr inte så tuffa som de skulle kunnat vara, på grund av motstånd från Ryssland och Kina, men ändå ett första steg. Lyxartiklar ska inte längre få säljas till Nordkorea, vilket om det håller sätter Kim Jong Il på diet som den amerikanske FN ambassadören Bolton uttryckte det.

Måtte det bli det första av många steg som tvingar fram förändring i Nordkorea.

Jag njuter!

Krokoms kommun hemma i Jämtland får borgerligt styre. Första gången på 24 år. Inte nog med det. Krokoms innevånare är att gratulera till att de får en helt suverän kommunstyrelseordförande nämligen Maria Söderberg. Maria är en underbar person, klok, analytisk och varm. Bättre kan det inte bli.

Amerikaner lever i synd

För första gången någonsin är andelen amerikanska hushåll med äktenskap som grund i minioritet. Amerikaner lever ensamma, tillsammans utan att vara gifta eller med någon av samma kön.

För en borgerlig vigselförättare är det en oroande trend. Amerikanska trender brukar ju hamna här för eller senare. Nu har Sverige gått före på ett område, partnerskapslagstiftning. Den procent av de amerkanska hushållen där två av samma kön lever tillsammans skulle med en modernisering av amerikansk lagstiftning kunna ingå äktenskap.

Annas timeout

Anna Sjödin tar timeout. Sannolikt tvingad av sin förbundsstyrelse. Hennes självvalda väg av lidande och offentlig förödmjukning verkar aldrig ta slut.

Tänk om hon dagen efter hade valt att säga förlåt. Jag drack för mycket sprit igår. Det var jättedumt. Jag blev full och gjode något jag bittert ångrar. Jag vill genast träffa den stackars dörrvakten som jag slog, ryckte brickan av och kallade svartskalle för att be honom om förlåtelse.

lördag, oktober 14

Två års fängelse

Scandia direktören Ramstedt döms till två års fängelse. Pengar som sades gå till att renovera Scandias huvudkontor användes till att rusta lyxlägenheter för topp cheferna. Det var fel och nu har en domstol bekräftat det.

Det är bra för rättskänslan att även samhällets toppar får straff när det gjort fel. Alldeles för ofta hör jag att topparna klarar sig alltid. Nu finns en dom som visar att det inte är så. USA är ett föregångsland på det området.

Borelius

Vet inte om jag som tjänsteman på Statsrådsberedningen ska kommentera statsråd men det är svårt att låta bli. Jag tror det var ett oerhört klokt beslut av Reinfeldt/Borelius att efter 8 dagar som statsråd sätta punkt.

Politiker är man för att man har sina medmänniskors förtroende att å deras vägnar fatta beslut. Det är liksom grunden för demokratin. Gör man något som rubbar förtroendet, det må vara köpa Toblerone för skattebetalarnas pengar eller något annat, så måste man dra konsekvenserna av det.

Det alla politiska partier bör lära sig är att såväl kandidater som partier tjänar på att man noga funderar igenom vad som finns i den egna historien som kan dras fram.

Yunus, yes!

Det bästa med att Muhammad Yunus och hans Grameen Bank får Nobels fredspris är att det visar så tydligt att vad en människa bestämmer sig för att göra faktiskt spelar roll.

I Bangladesh har man all anledning att vara stolt över sin store son. Läs här hur nyheten speglas i Yunus hemland

torsdag, oktober 12

Vad händer ??

Läget i kommun och landstingspolitiken är betydligt mer spännande än politiken på riksplanet just nu. Fortfarande oklart vem som ska styra i Ljusdal, Bollnäs och framförallt i landstinget Gävleborg. Småpartier sitter i vågmästarställning. Ibland önskar jag att deras väljare skulle veta vilka "krav" de för fram i förhandlingar. Ofta inte så mycket politik utan mer villkor för de egna befattningarna. Jag har alltid fått lära mig att det är bäst att först komma överens om vad man ska göra och sen diskutera hur.

Rikspolitiken handlar mest om TV avgifter och svarta barnflickor. Det hade varit klokt att till respektive partiledare lägga korten på bordet innan ministerlistan spikades. För deras egen skull hoppas jag att Persson och Ohly som nu gör sitt jobb, angriper regeringen ifrån oppositionens bänk, har kollat hur det är i de egna riksdagsgrupperna. Jag utgår ifrån att flera redaktioner just nu som bäst tittar igenom hur det är med riksdagsledamöternas betalning av TV avgiften.

Jag har betalt TV avgift sen 1982 om nu någon skulle gräva i vad en liten politisk sakkunnig på Statsrådsberedningen har i garderoben. Kanske kört fort någon gång...

onsdag, oktober 11

Älgläget

Träffad grannen Pelle vid postlådan. Jaktlaget i byn sköt två älgar första dagen. Då kan det inte finnas många kvar att skjuta sa jag. Jag har inte sett en älg på jag vet inte hur länge. Pelle berättade att det var gott om älg i skogen, skogsälg. Kloka rackare som vet att inte drälla efter vägarna.

Första dagen

Första dagen på nya jobbet, Statsrådsberedningen. Det kommer att bli spännande. På den positiva sidan ligger framförallt att arbetskamraterna på centerns samordningskansli är mycket bra. Vi kommer säkert att få det roligt tillsammans. På den negativa sidan ligger väl att samordningsfunktionen självklart inte är helt vältrimmad. Budgeten med väl uppmärkta ändringar skulle komma 16 00. Kom senare utan märkning av förändringarna. Bara att börja läsa från början. På den negativa sidan ligger också att jag har mycket kunskap att hämta in snabbt. Det har gått förr så jag har förtröstan. Kom hem med 22 tåget från Stockholm, Norrlandståget till Luleå med fest i restaurangvagnen. Somnade vid 00 30. Jag tröstade mig med att hade det varit en nattjour hade jag inte ens fått komma hem 00 30.

tisdag, oktober 10

Ny dag, nya utmaningar

Idag ska jag börja dagen som chef på barnkliniken och avsluta den som tjänsteman på Rosenbad. Först planeringsdagar med halva personalstyrkan på Konserthuset. Jag ska inleda med att berätta om vad som hänt i Sverige, landstinget och på sjukhuset det senaste året som påverkar vårt arbete på sjukhuset. Sen ska vi diskutera vad framtiden bär i sitt sköte för kliniken.

Därifrån bär det av till Stockholm och mitt nya jobb på Rosenbad. Jag ska genomgå diverse säkerhetskontrolleras sägs det och därefter försöka hitta någonstans att sitta. Rivstart på jobbet har statssekreteraren meddelat med slutlig läsning av mina delar av budgetpropositionen. Lite samma känsla som inför att jag för första gången skulle gå jour på barnkliniken.

Skrämmande i Nordkorea

Den Nordkoreanska kärnvapensprängningen ger kalla kårar. Hur länge ska rövarna i Pyongyang få hållas. Den dag regimen faller kommer vi att få berättelser från människorna i Nordkorea som kommer att kunna jämföras med situationen i Stalins fångläger och i Hitlers koncentrationsläger.

Det goda som kanske kan komma ut ur kärnvapensprängningen är väl att Kina äntligen inser att de inte längre kan hålla den gode Kim om ryggen. Först då Peking ändrar ståndpunkt kan situationen i Nordkorea förändras.

Kloka hövdingar

Idag på DN debatt skriver vår landshövding Christer Eirefelt tillsammans med tre av sina kollegor en mycket bra debattartikel om rovdjurspolitiken. Läs gärna min kommentar i samma ämne.

Inte undra på att rovdjurspolitiken spårat ur i Sverige.

måndag, oktober 9

En omtumlande dag

Omtumlande dagar har jag varit med om tidigare. Måndagen den 9 oktober 2006 kommer jag att minnas som en. Jag började dagen med att tillsammans med Eva Andersson (som tar över efter mig som verksamhetschef på kliniken) informera personalen på barnkliniken om att jag skulle sluta som chef.

Historien tog sin början en vecka tidigare då Jöran Hägglund ringde för att fråga om jag var intresserad av att arbeta på statsrådsberedningen som samordnare med ansvar för socialdepartementet. Efter några dagars funderande kom vi överens om att så skulle ske.

Det var för mig viktigt att jag själv skulle få berätta för personalen på kliniken att det skulle bli en växling vid rodret innan det stod i tidningarna. Därför väntan till idag med pressinformation. Alla känner Eva och vet att hon kommer att bli en utmärkt tf verksamhetschef i väntan på att en ny verksamhetschef, förhoppningsvis då en länschef för barnsjukvården kan utses.

Kontakter med massmedia under eftermiddagen. Jag hann med ett kort gympass på sjukhusets plan 13 (undrar om det finns något gym på Rosenbad?) innan jag träffade vännerna i centerns nya fullmäktigegrupp. Spännande diskussioner om hur alla nya uppdrag ska fördelas i kommunen.

Under gruppmötet fick jag telefon från min nya chef, statssekreteraren Anna Karin Alterå. Jag kom överens med henne om att infinna mig på Rosenbad till lunch och räkna med en sen kväll. Nu drar det igång. Två jobb under oktober månad men sen förhoppningsvis ett.

söndag, oktober 8

Maud är populär

Valet av Maud Olofsson som näringminister är mycket populärt hos Svenskt Näringsliv. Jag märkte det på näringslivskryssningen där många företagare kom fram och uttryckte sitt stöd.

Mordet

Mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaya är skrämmande. Att en tvåbarnsmamma mördas är fruktansvärt. När det dessutom handlar om en av de få kvarvarande journalister som haft en regeringskritisk linje ger det obehagliga aningar om vart Ryssland under Putin är på väg.

Riktningen just nu är definitivt inte mot mer demokrati och öppenhet.

lördag, oktober 7

Ny regering

Glatt överaskad blev jag av två återkomster, Carl Bildt och Andreas Carlgren. Trogen läsare av Carl Bildts blogg är jag imponerad av vilket kontaktnät denne man har. Jan Eliasson, som var en av Göran Perssons bästa rekryteringar, efterträds av en politiker av samma kaliber.

Andreas är en av centerrörelsens främsta politiker. Posten som generaldirektör för integrationsverket har varit för liten för honom. Otroligt roligt att Andreas är tillbaka på plan.

De aderton

De aderton har åter blivit aderton. Jesper Svenbro och Kristina Lugn är bra val som till skillnad från statsråden kommer att sitta kvar på sina stolar, nummer 8 respektive 14, tills döden annat beslutar.

När nästa frånfälle sker är det dags att bredda akademin med någon som kan språk och barn. Gunilla Bergström, Alfons mamma, vore ett utmärkt val.

fredag, oktober 6

Inget bloggande, inget joggande

Bloggandet uteblev under gårdagen liksom joggandet. Efter en nattjour på kliniken for jag iväg till Stockholm för att vara med på Svenskt Näringslivs kryssning till Helsingors tillsammans med 500 företagare från Gävleborg och Dalarna. Mycket spännande att få lyssna på småföretagare. Det är en nyckelgrupp. Ska arbetslösheten minska handlar det om att ge dessa vardagen hjältar möjlighet att anställa en till och en till och en till.

Stig Björn Ljunggren

Stig Björn är alltid lika inspirerande att lyssna på. Hans kunskap om svensk politik och inte minst då hur s partiet fungerar är alltid givande. Hans heta, mycket heta tips var att det blir Mona.

Stefan Fölster

Stefan Fölster, Svenskt näringslivs chefsekonom är alltid lika spännande att lyssna på. Till de församlade 500 företagarna hade han budskapet, ni måste tala om för allmänhet och politiker hur ni har det och vad ni tycker!!

Johan Norberg

Jag fick lyssna på den Johan Norberg som pratade om globaliseringens möjligheter och hur viktig frihandeln är för fattiga länder. Något jag inte hade klart för mig var hur andelen människor på klotet som lever under extrem fattigdom har minskat. Från att ha varit 60% under femtiotalet till idag 20%. Varje minut är det 60 människor som får bättre liv som gör att de passerar gränsen för extrem fattigdom. Extrem fattigdom resulterar i barnarbete. Från tidigt åttiotal till idag har antalet barn som tvingas till barnarbete halverats.

Kom inte och säg att frihandel inte gynnar de fattiga barnen.

onsdag, oktober 4

Skurkarna i Nordkorea

Skurkarna i Nordkorea med den käre ledaren Kim Jong Il i spetsen hotar världen genom att planera kärnvapentest.

Landet styrs av en psykopat som är fullkomligt oberäknelig. Ansvaret att han tillåts fortsätta ligger helt och hållet på Kina. Förr eller senare måste makthavarna i Peking ställa sig på fredens sida och acceptera att världen gemensamt argerar gentemot terror regimen i Nordkorea.

Alkoholen och socialnämnden

Socialnämndens vice ordförande i Gävle, socialdemokraten Amanda Isaksson, blir tagen för fyllei på Cityfesten. Beklagligt men sådant kan hända. Sen visar det sig att hon när hon togs för fylleri var tjänstgörande socialnämndsordförande. Som sådan redo dygnet runt att fatta ett av de svåraste beslut någon har att fatta, skilja ett barn från sina föräldrar. När det sen visar sig att även socialnämndens ordförande druckit vin, men inte varit berusad, tar man sig för pannan. Det hela förklaras av att socialnämnden inte har haft någon policy att den som har uppdraget att kunna fatta ett oerhört svårt beslut, omhändertagande av barn, ska vara nykter.

Ska det behövas!!!!!!!!!!!!!!!

Jag ska isåfall skynda mig till sjukhuset och se till att vi även där har en policy att sjukhusets bakjourer och primärjourer inte får dricka alkohol under pågående jour. De beslut man fattar som jourläkare är inte svårare än de beslut som socialnämndens ordförande ska kunna fatta.

Diskussionen om socialnämnden nykterhet eller ej försöker sen socialnämndens ordförande Ingemar Wärn avsluta genom att säga att nu får det vara slutdiskuterat. Roland Ericsson ( c )och Mona Kolarby ( s ) är tack och lov tydliga i att det INTE är färdigdiskuterat.

tisdag, oktober 3

Barn är ärliga

Barn är ärliga. New York Times har en rolig lista med exempel på vad barn sagt när man hälsat på i goda vänners nyinköpta hus.

På mottagningsrummet ställer jag ofta frågan till barnen om mamma och pappa röker. Ibland svarar mamma snabbt att så ej är fallet. Det har många gånger blivit rätt kul när barnen själva berättar hur det egentligen är (pappa brukar visst röka när han är full).

Själv rodnar jag fortfarande när jag tänker på hur jag, mån om familjens plånbok, svarade att "nej ingen av flickorna är äldre än 8 år" och fick höra bakom min rygg, " men pappa jag har ju fyllt nio".

Karelen är inte glömt

Karelen var en av Finlands rikaste bygder. Den Sovjetiska annekteringen i fortsättningskriget är inte glömd. Europadomstolen ska nu pröva finska medborgares rätt att få tillbaka egendom i sin gamla hembygd. Blir den prejudicerande står Karelen inför en ny blomstring. Tänk om de ryska härskarna i Kreml kunde inse att det vore till stor fördel för Karelen om Finland åter började investera och återuppbygga denna pärla.

Varg eller inte varg

På DN debatt finns idag en mycket spännande artikel skriven av ett antal forskare från Stockholms univeristet. Artikeln handlar om vargens betydelse för biologisk mångfald. Jag tror att de har helt rätt när de uttalar sig om det område där de tillhör Sveriges ledande expertis.

Sen kommer de in på politikens område och där delar jag överhuvud taget inte deras grundsyn. Forskarna hävdar att det är bara centrala myndigheter med forskningsanknytning som kan fatta kloka beslut. Fel, fel, fel!

Det som hänt i rovdjursfrågan är att de människor som närmast berörts blivit fullständigt överkörda av centrala myndigheter med forskningsanknytning. De har med rätta blivit upprörda, gjort uppror och argumenten har ibland blivit därefter.

Om besluten läggs tillbaka nära de människor som berörs är jag fullständigt övertygad om att de kan fatta kloka, väl övervägda beslut där de självklart inte bara väger in vikten av att få jaga älg utan också vikten av biologisk mångafald.

Vilken syn har man som forskare på Stockholms universitet på människor i Ovanåker och i Rättvik? Korkade jägare som bara vill skjuta?

Vad händer i Landstinget Gävleborg

Jag får rätt täta frågor kring vad som händer politiskt i Landstinget Gävleborg. Vårt oppositionsråd Björn Brink förklarar på ett bra sätt i Ljusnan idag.

Brunns silvergruva

I söndags var jag på gruvdagen och fick titta ner i Brunns silvergruva. Det är en spännande historia från Hedesunda. En sägen som visade sig vara sann. Under eken fanns en silvergruva, sannolikt från 1200 talet. Tänk vad ¨några entusiaster i Hedesunda kan ställa till med.

måndag, oktober 2

Bush fattat klokt beslut

President Bush har beslutat att ge klartecken för att Dalai Lama ska få mottaga den amerikanska kongressens Guld Medalj. Det är den främsta utmärkelse som kongressen kan utdela. Utdelningen är ett resultat av kongressmannen Tom Lantos idoga arbete. Tom representerar de södra delarna av San Francisco i kongressen och är en av de främsta demokraterna inom utrikespolitiken.

Dalai Lama är vid sidan av Nelson Mandela en av de sena nittonhundratalets främsta företrädare för det kamp mot förtryck. Kongressens guldmedalj kommer tillsammans med Nobels fredspris (vilket Dalai Lama fick 1989) att pryda hyllan hemma i Dharmsala.

Ingen omprövning behövs

Jag läser i tidningen Riksdag och Departement att flera ledande socialdemokrater är övertygade om att politiken ska ligga fast trots nytt valfiasko. Det känns betryggande för den alliansregering som tillträder under veckan.

söndag, oktober 1

Elektronisk kommunikation

Det är inte bara i Sverige som elektronisk kommunikation mellan politiker och andra ger upphov till rubriker. Läs vad den republikanske kongressmannen Mark Foley haft för sig.

Ska det vara så svårt att förstå att elektronisk kommunikation kan spåras lika lätt som fingeravtryck. Det borde kanske den SSU ombudsman som nu också dras in i folkpartiskandalen tänkt på.

Ska svenska kyrkan starta begravningsbyrå

Församlingar i Svenska kyrkan vill starta begravningsbyrå för att tjäna pengar. Jag känner en mycket stor tveksamhet för att kyrkan med kyrkoavgiften i ryggen ger sig in på begravningsbyrå marknaden.

Det blir inte en rättvis konkurrens gentemot de småföretagare som ofta har begravningsbyrån som ett komplement till annan verksamhet. Lika tveksamt som när kommuner ger sig in och konkurrerar med privata företag.

Makten och posterna

Centerpartiet är det näst största partiet i den nya alliansregeringen. Det vore väl konstigt om det inte skulle påverka utfallet vid förhandlingar om positioner.

Trängselskatten

Alliansen har enats om att säga ja till trängselskatten i Stockholm som ett sätt att finansiera kringfatsleder. Ett bra första exempel på det kreativa samarbetsklimat som råder i den blivande regeringen.

Dessutom ett bra beslut för barnen i Stockholms innerstad. Läs min blogg från i vår.

Folkhemmet i Hofors

Folkhemmet i Hofors, lokalt utbrytarparti, med två mandat har som andra namn fått in Anitha Näsström. Hon är aktuell för hets mot folkgrupp efter att på sin frisersalong satt upp rasistiska skyltar. Där har man kunnat läsa att ”merparten av våra flyktingar har inte uppträtt på ett korrekt sätt”, ”vi ska inte importera mer elände” och ”det är en våldtäkt av kommunens folk att ta emot 90 flyktingar”. Är hon rasist? Sannolikt kan hon bli dömd men det handlar snarare om att hon är osedvanligt korkad.

Det tråkiga är att hon omöjliggör samarbete mellan alliansen och ”Folkhemmet” som skulle ha varit ett viktigt steg mot att minska sossarnas makt i det röda Hofors.

Det finns en stark folklig opinion för lag och ordning, för att man ska arbeta och göra rätt för sig och inte leva på bidrag och för att vi ska ha en bra skola och åldringsvård. Mycket medvetna rasister har utnyttjat det till att säga att det är invandrarnas fel att vi inte har lag och ordning, bidragsberoende och dålig skola/åldringsvård.

Att skälla alla som gått på den valsen för rasister är fel metod. En ny politik i Sverige som sätter folk i arbete istället för bidrag, skapar lag och ordning och skapar ett bättre system för skola och åldringsvård rycker undan grunden för nationaldemokrater Sverigedemokrater och Anitha Näsström.